Gazete Emek- HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında “Görevli memura hakaret” iddiası ile Urfa’nın Viranşehir İlçesi Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 7’nci duruşması görüldü.

Demirtaş, SEGBİS’in AİHS ve Anayasa’ya aykırı olduğunu, yüz yüzelik ilkesi gereği Viranşehir’e getirilerek orada savunma yapmak istediğini belirtti. “Burada bulunmayı ben istemedim” diyen Demirtaş, şöyle devam etti: “Siyasî kararla tutuklanıp ailemden, binlerce kilometre uzakta olan bir cezaevine getirildim. Bu yüzden anayasaya uygun olarak oraya gelip savunmamı yapmak istiyorum. Bu benim anayasal hakkım. Hakkımda acılan yüzlerce dava var ve bu davalar siyasi davalardır. Geçmişte Viranşehir’deki FETÖ yapılanması ortadaydı. Oraya gelip bunları bizzat mahkemeye anlatmak ve buna ilişkin delillerimi sunmak istiyorum. 5 yıl boyunca soruşturması devam eden bir dosyada 2 yıl aradan sonra delil bulunmaya çalışıldı. Bu ve diğer dosyalar siyasidir. AİHM kararı bunu ispatlamıştır.”

‘HUKUKA AYKIRI TUTUKLANDIM’

İlk celsede duruşmaya getirilmesi durumunda, davanın çoktan bitmiş olacağını ekleyen Demirtaş, “Bu yüzden davayı ben ve avukatlarım uzatmıyor. Uluslararası sözleşmeleri ve anayasayı dikkate almayan mahkemeler uzatıyor. Ben Türkiye’nin 3’üncü büyük partisinin eşbaşkanıydım, hukuka aykırı bir şekilde tutuklandım. Siyasi nedenlerle tutuklu olmam hükümet kararıdır. Benim bin 500 kilometre uzağa götürülmem hepsi hükümet kararı, benim kararım değil. Ben hükümete muhalif bir siyasetçiyim. AİHM buradaki tutukluğumun siyasi olduğunu kesinleştirdi. Asliye Ceza Mahkemesi de olsa Ağır Ceza Mahkemesi de olsa, Viranşehir, Mardin, Kayseri de olsa yüz yüze savunma yapmak istiyorum. Bu benim en doğal hakkımdır. Çünkü kendimi size anlatmak istiyorum” dedi.

Mahkeme heyeti, Demirtaş’ın talebini reddetti. Bunun üzerine Demirtaş  dosya hakkında SEGBİS ile savunma yapmayacağını belirtip ayrıldı. 

Kaymak: Mezopotamya Ajansı

Editör: TE Bilişim