Gazete Emek-  Aralarında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 kişi hakkında hazırlanan iddianame mahkemeye gönderildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobane olayları soruşturması kapsamında HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında olduğu 108 kişi hakkında iddianame hazırladı.

İddianamesinde 108 kişi için "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" ve 37 kez "adam öldürme" başta olmak üzere çeşitli suçlardan cezalar istendi.

‘ATATÜRK'Ü KORUMA KANUNU'NA MUHALEFET’ DE VAR

Başsavcılık’tan yapılan açıklamaya göre, Terör Suçlarını Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianame Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 2 bin 676 kişinin “mağdur müşteki” sıfatıyla yer aldığı iddianamede 27'si tutuklu, 6'sı ‘adli kontrollü’, 75'i ‘yakalamalı’ olmak üzere 108 şüphelinin, ‘Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma’, ‘37 kez adam öldürme’ ve ‘31 kez öldürmeye teşebbüs’ün yanı sıra ‘bayrak yakma’ ve ‘Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet’ suçlarından da cezalandırılmaları istendi.

ONAYLADIĞI İLK DOSYA OLDU

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ın Yargıtay'a üye seçilmesinin ardından, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) Mazeret Kararnamesi ile bu göreve bu göreve Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça atanmıştı. Dün Ankara Adalet Sarayı'na giderek göreve başlayan Akça tebrikleri kabul edip Başsavcı vekilleriyle ilk toplantısını yaptıktan sonra onayladığı ilk dosya ‘Kobanê dosyası oldu.

BAŞAK DEMİRTAŞ: SEN TÜRKÜLERİNİ SÖYLE

Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da iddianamenin onaylanıp mahkemeye gönderilmesinin ardından sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. Demirtaş, eşinin cezaevinde saz çaldığı sırada çekilen bir fotoğrafını "Sen türkülerini söyle. İçeride dışarıda, biz hep birlikte mücadeleye devam ederiz" notuyla paylaştı.

KARAMAN: AİHM KARARINI BOŞA ÇIKARMIYOR

Gazete Duvar'ın sorularını yanıtlayan Selahattin Demirtaş'ın avukatlarından Mahsuni Karaman, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamenin AİHM'in kararını pekiştirdiğini söyledi.

"Bu karar bir hamledir ama 'işi bitiririz' diyebilecekleri bir hamle değildir” diyen Kahraman, şöyle devam etti:

“Eskiden işi bitirmeye dair bir inançları vardı ama bunlar etkisiz hamleler. Bu hale, görüntüyü kurtarma amaçlı. AİHM kararı bu şekilde boşa çıkmıyor. Çünkü karar bir bütün olarak yargının siyasetin emrine çalışmak suretiyle süreci yürüttüğünü ortaya koyuyor. Dolayısıyla bu sürecin esas aktörü yargı değil, siyaset kurumudur ve başında da Cumhurbaşkanı bulunuyor. Cumhurbaşkanı'nın bu karardan sonra yaptığı açıklamalar ve bu iddianamenin çıkması beklenen bir şeydi. Bunu yapacakları belliydi."

“BİZ BAŞINDAN BERİ BUNA YARGISAL BİR İŞLEM OLARAK BAKMIYORUZ”

Kahraman, Başsavcı Ahmet Akça'nın göreve başladığı gün bu iddianameyi kabul etmesiyle ilgili ise şunları söyledi:

"Bütün bu okumalar içerisinde Başsavcının göreve yeni başlaması, bugün iddianameyi kabul etmesi çok küçük bir ayrıntı. Başsavcı olmaksızın da dava açılabilirlerdi. Çünkü bu iddianameyi kendileri hazırlamıyor, bunlar yargısal işlem değil. Biz başından beri buna yargısal bir işlem olarak bakmıyoruz. Nitekim AİHM de bunun yargısal bir işlem olmadığını, siyasetin gölgesinde süren bir süreç olarak değerlendirdi. AİHM'in kararı ortada. Bu anlamda da Avrupa Konseyi'ne ve onun icra organı olan bakanlar komitesine iş düşüyor. Bunu izliyorlar. Dolayısıyla o prosedür de başlamış durumda. AİHM'in kararına uymayı bir tarafa bırakın bu karara rağmen halen sarf edilen beyanlar ve yapılan bu hareketler esasen bu karar üzerine daha çok hassasiyetle durmalarını gerektiriyor."

DEMİR: İDDİANAME BİRKAÇ YILA TOZLU RAFLARDAKİ YERİNİ ALACAK

Selahattin Demirtaş'ın avukatlarından Ramazan Demir de iddianameyi eleştirdi.

Demirtaş'ın beraat edeceğini belirten Demir, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "AİHM Büyük Dairesi tarafından verilen karar sonrası hukuki hiçbir kıymeti olmayan bu iddianame de birkaç yıla tozlu raflardaki yerini alacaktır. Selahattin Demirtaş’ı tahliye etmeniz de yetmeyecek, beraat ettirmek zorunda kalacaksınız. Bu konu şimdilik sadece gün ve zaman meselesi" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim