Gazete Emek- HDP'nin tutuklu bulunan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bugün yargılandığı Ankara'da mahkemeye getirileceği açıklanmasının ardından HDP'lilerde büyük bir heyecan oluştu. Ancak Demirtaş, kelepçe takılmasını reddettiği için mahkemeye getirilmedi. 


4 Kasım 2016’dan beri Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş, Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesinde bugün saat 10:00'da görülecek duruşmaya bizzat katılacak ve tutuklandığından beri ilk kez kamuoyu önüne çıkacaktı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün Ankara’da görülecek duruşmaya kelepçeli götürülmek istenmesine itiraz etti. Tutuklandıktan 245 gün sonra ilk kez fiziken hakim karşısına çıkması beklenen Demirtaş’ın kelepçe takılması nedeniyle duruşmaya gelmedi. Demirtaş'ın duruşması 24 Kasım 2017'ye ertelendi. 

245 gündür tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmada bugün hazır bulunarak ifade verecekti. Demirtaş’ın tutuklandığından bu yana ilk kez hakim karşısına fiziken çıkacak olması nedeniyle sabah saatlerinden itibaren duruşmanın görüleceği Ankara Adliyesinde hareketli anlar yaşandı. Duruşma salonunda önünde bekleyiş sürerken, Demirtaş’ın duruşmaya gelmeyeceği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Demirtaş, kelepçeli getirilmek istenmesi üzerine duruma itiraz ederek duruşmaya gelmeme kararı aldı. 

Demirtaş, tutuklandığı 4 Kasım 2016’dan bu yana hakkında açılan davaların duruşmalarına SEGBİS ile katılıyordu. 

Demirtaş, tutuklandığı 4 Kasım 2016’dan bu yana hakkında açılan davaların duruşmalarına SEGBİS ile katılıyordu.

"Halen milletvekiliyim, kelepçeyi kabul etmiyorum"

HDP Basın Bürosu da konuya ilişkin bir bilgi notu paylaştı. Demirtaş’ın bugün Ankara Adliyesi’nde görülecek duruşmaya bizzat katılma talebinin 30 Haziran günü kabul edildiği belirtilerek Demirtaş’ın duruşmaya katılmama kararı almasına ilişkin şunlar ifade edildi:


“Demirtaş, bu sabaha karşı saat 03:40'ta Edirne Cezaevinde, yola çıkmak için geldiği servis aracında kendisine kelepçe takılmasının istenmesi üzerine Jandarma Bölük Komutanı ve nöbetçi müdür ile bir görüşme yapmıştır. Görüşmede halen milletvekili olduğunu, dokunulmazlığının devam ettiğini, kelepçe takılması halinde duruşmaya gitmeyeceğini ifade etmiştir. Jandarma Bölük Komutanının kelepçesiz götüremeyeceklerini ifade etmesi üzerine Demirtaş, kendisinin halk iradesiyle seçilmiş bir milletvekili olduğunu belirtmiştir. Kelepçe takılması konusundaki dayatma üzerine Demirtaş, saat 04:10'da kaldığı odaya geri dönmüştür.”

Demirtaş reddetti

Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, müvekkili Demirtaş'ın SEGBİS'i de kabul etmediğini söyledi.

Ardından avukatlar, halen milletvekili olan Demirtaş'a kelepçe dayatmasının bütün topluma bir mesaj olduğunu belirterek bunun "kabul edilemez" olduğunu söylediler.

Mahkemeyi protesto ederek savunma yapmayacaklarını ifade eden avukatlar, duruşma salonunu terk etti.

Demirtaş: Halk iradesinin onurunu koruyacağız

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kelepçe dayatması nedeniyle gelmediği duruşmaya ilişkin avukatları aracılığıyla ilettiği notta, “Adaletsizliğe karşı her halükarda direneceğiz ve temsil ettiğimiz halk iradesinin onurunu koruyacağız” dedi.

Demirtaş, şunları ifade etti: “Dün de duruşmaya getirilmemem halinde tek problemin ring aracında seyahat boyunca bileklerime kelepçe takılması uygulamasının kabul etmediğim olduğu anlaşılmalıdır demiştim. Ben halen dokunulmazlığı devam eden görevde bir milletvekiliyim. Halkın iradesini temsil ediyorum. Saatlerce sürecek bir ring yolculuğunda kelepçe uygulamasını yasadışı ve ahlak dışı buluyorum. Kelepçe takılmasını kabul etmediğim için de sabah saat 04.00 sıralarında cezaevi kapısından ring aracına bindirilmeden hücreme geri getirildim. Tutuksuz olduğum bir dosyada bile bu şekilde adil yargılanma hakkım engellendi. Tutuklu olduğum dosyada ise yargılanacağım mahkeme ve günü 8 ay geçmiş olmasına rağmen halen belli değildir. Adaletsizliğe karşı her halükarda direneceğiz ve temsil ettiğimiz halk iradesinin onurunu koruyacağız.”

Avukatların duruşma salonunu terketmesinin ardandan mahkeme heyeti duruşmayı 24 Kasım'a erteledi.

Editör: TE Bilişim