Gazete Emek-Yaptığı "HDP'nin Eş Başkanı bir Kürt olsun, Sırrı gidip film çeksin" açıklaması ile çok tartışılan HDP'li eski milletvekili Hasip Kaplan Edirne F Tipi Cezevinde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştü. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Kaplan, Demirtaş'ın eş başkanlık için yeniden ikna edilebileceğini söyledi. 


Kaplan, ziyaretin ardından açıklamalarda bulundu. Kaplan, Demirtaş’ın son yaşanan tartışmaların ardından kendisi ile görüşmek istediğini aktardı.

‘PARTİMİZE KARŞI PUSUDA BEKLEYENLER OLDU’

Uzun ve verimli bir görüşme yaptıklarını belirten Kaplan, şunları söyledi:

“Hem kendi davalarının durumunu hem önümüzde yaklaşan kongre tarihi ve yaşanan tartışmaları konuştuk. Kastı aşan bir tweet üzerinden, sonraki 2-3 twet’te parti iç tüzüğü, parti geleneklerine dikkat çekilmesine rağmen ırkçılık bazına taşınmak istenilen, partimize karşı pusuda bekleyen bazı kesimler oldu. Ve ben, her gün basında sansür uygularken, her gün bu partiyi yok sayarken, televizyonlarda HDP’yi konuşurken ama HDP’li bir milletvekilini çağırmayan bu yaklaşımların hastalıklı olduğunu bildiğim için hiçbir basına bu konuda açıklamada bulunmadım. Ta ki Sayın Demirtaş, kendisi açıklamada bulundu. Kastı aşan bir tweet nedeniyle ırkçılık suçlamalarının son derece yanlış olduğunu, Hasip Kaplan’ın hayatı boyunca tüm mücadelesiyle ırkçılığa, ayrımcılığa ve ötekileştirmeye karşı mücadele eden bir hukukçu, bir de demokrasi mücadelesinde bulunan bir milletvekili olduğunu, Meclis performansıyla, kitaplarıyla bunu söylediğini anlattı. Ben de teşekkür ettim.”

Kaplan, Demirtaş’a, doğrusunun bu olduğunu ve genel başkanının açıklamalarına itibar ettiğini ve bundan sonraki süreçte bu tür tartışma zemininde bulunmak istemediğini söylediğini aktardı.

‘BİR GERÇEKLİĞİMİZ VAR’

40 yıllık bir hukukçu olduğunu ve bugüne kadar parti içinde yaptığı çalışmaları anlatan Kaplan, “Bir realitemiz, bir gerçekliğimiz var. İki eş başkan var, genelde birisi Türk oluyor, birisi de Barış Demokrasi Partisi geleneğinden gelen arkadaşlarımızdan oluyor. Sayın Demirtaş da bunun en son başkan temsilcisiydi” dedi.

HDP’nin farklı kültürler, inançlar ve kimliklerden oluştuğunu belirten Kaplan, “Bizim görevimiz milletvekili olarak, eski bir milletvekili olarak halkımız için çalışmak. Umuyorum ki parti de bu yanlış tartışmaya son nokta koyacaktır. Sayın Eş Başkanımın bu açıklamalarından sonra, daha sağlıklı bir kurultay çalışmasına yönelip, konferanslarda kim başkan olmak istiyor, nasıl projeler götürmek istiyor, bunların tartışacağı daha farklı bir tartışma zemini yaratılmasını diliyorum” diye konuştu.

‘GÖNÜL ALMASINI DA BİLİRİZ’

Tartışmalar nedeniyle kırılanlar olabileceğini dile getiren Hasip Kaplan, “Gönül almasını da biliriz, doğru olan yerde de doğru olduğumuzu ifade etmesini de biliriz. Halklarımızın gerçeklerini de takip eder dikkat çekeriz. Zaten benim dikkat çekmek istediğim, Doğu’da, Güneydoğu’da partimin çok oy aldığı bölgelerde, eş başkanlık seçimlerinde bunların dikkat edilmesiydi. Umarım bunlar anlaşılmıştır. Tartışmaların hepsini geride bırakıyoruz” dedi.

‘SADECE TÜZÜK HATIRLATMASI YAPTI’

Bir gazetecinin, “Attığınız bir tweet’te bir Türk’ün partinin başına geçmemesini istemediniz mi?” sorusuna Kaplan, şöyle yanıt verdi:

“Asla böyle bir şey söz konusu değil. Ben attığım tweet’lerin devamında diyorum ki partinin tüzüğüne göre iki eş başkan vardır, biri kadın biri erkek olur. Biri Türk, biri Kürt’tür. Farklı bileşenlerden olur. Partinin tüzüğünü hatırlatmak neden ırkçılık olsun. Biz kendi partimizde Türk’e, Türk deriz, Kürt’e de Kürt deriz, Boşnak’a, Boşnak deriz. Partimizde herkes kendi kimliğiyle onurlu bir mücadele eder ve herkes bu hukuk çerçevesinde bir araya gelir. Benim gibi hayatı ırkçılıkla, ayrımcılıkla geçen birine yöneltenler hepsi hava cıva almıştır. Sadece tüzük hatırlatması yaptım.”

‘PARTİ İÇİNDE GELECEĞİ OLAN TEK LİDER DEMİRTAŞ’TIR’

Bir başka gazetecinin “Demirtaş aday olmayacağını açıkladı ama bu kesin karar mı? Siz aday olacak mısınız?” sorusu üzerine Kaplan, “Ben aday olmayacağım. İnanın şu anki parti liderleri içinde geleceği olan tek lider Selahattin Demirtaş’tır. Diğerlerinin hepsi gidicidir. Çünkü insanların fikirleri, insanların mücadelesi götürür. Ve eğer birilerinin arkasında halk varsa, o yaşar ve yaşatır. Şu anki durum da bu. Sayın Demirtaş da izliyor. Kesin bir karar diyemeyiz. Halkımız isterse Selahattin Demirtaş ikna edilebilir. Örgüt, parti isterse ikna edilebilir” yanıtını verdi.

Editör: TE Bilişim