Gazete Emek- HDP'nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında hazırlanan ve pazar günü Resmi Gazete’de yayımlanan iki yeni Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) ilişkin Twitter’dan açıklamalarda bulundu.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘KHK’ler denetlenemez’ kararına Twitter’dan tepki gösteren Demirtaş, mahkemeye kendi ifadesiyle ‘basit sorular’ yöneltti.

AYM’ye sorular

Demirtaş’ın AYM’ye yönelik soruları şöyle:

Madem OHAL KHK’leri denetlenemez diyorsunuz, AYM’ye basit bir soru: KHK ile AYM kapatılıp üyeleri de icra mahkemelerine atanabilir mi?

Ya da daha basit bir soru: KHK ile “kamusal alanda su içmek yasaktır” şeklinde bir düzenleme yapılabilir mi? Yapılırsa bunu kim denetler? Hatta daha basit bir soru: İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?

25 Nisan’da Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, mahkemenin 55. yıl dönümü vesilesiyle yaptığı konuşmada çok fazla bireysel başvuru olduğunu belirterek, “Anayasanın 148. maddesinde OHAL’de çıkarılan KHK’ların anayasaya aykırılığı iddiasıyla AYM’de dava açılamayacağı açıkça belirtilmektedir” şeklinde konuşmuştu.

Editör: TE Bilişim