Gazete Emek- HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, tutuklu yargılandığı davanın iki gün süren duruşmasında tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu olduğu davanın Ankara Sincan’da bugün de devam eden duruşmasında mahkeme heyeti Demirtaş’ın TBMM, grup toplantıları ve basın açıklamalarının çözüm tutanaklarını isteme talebinin reddedilmesine karar verdi. Kararın ardından söz alan Demirtaş, savunmasına şöyle devam etti:
 
Öncelikle farklı bir karar vermiş olsaydınız şaşırdım. Talebimin Anayasa 83/1 kapsamında değerlendirilmesine izin vermeyerek, adil yargılanma hakkımı ihlal ediyorsunuz. Red kararınız da Anayasa 14/1 maddesine peşinen beni koydunuz. 10 gün önce İstanbul 26. Ağır Ceza'nın hakkımda önceden verdiği karar gibi sizin kararınız da şimdiden hazır, bu belli oldu. Ben davayı uzatmak istemiyorum. Ama siz beni yargılarken, lehte olan delillerin toplanmasını istediğimde ketum davranıyor, aleyhte olan şeyler için ise canla başla çalışıyorsunuz. Erdoğan'ın üzerimden yürüttüğü kampanyadan kararınızın şimdiden belli olduğu ortadadır.
 
Aleni bir biçimde Erdoğan'ın baskısıyla yargı Demirtaş davasını bir an önce bitirmeye çalışıyor

Sayın heyet bakın yargı makamı olarak hakkımda TCK 301'den soruşturma ya da kovuşturma açabilmek için izin almanız gerekir. Ama bugün benim Anayasa 83/1 maddesindeki yasama dokunulmazlığı kapsamında olup olmadığına ilişkin taleplerimi uzatma olarak yorumluyorsunuz. Oysa mahkeme heyetinizin karşısına çıktığım ilk gün aslında talebim buydu. Bunları getirtmeyen, talimat verip, çözdürmeyen sizsiniz. İlk duruşmada kimlik tespiti ardında TBMM konuşmalarımı, grup ve basın toplantılarımın çözüm tutanaklarının bilirkişi tarafından hazırlanmasını talep etmiştim. Parlamentoda çok aleni olarak yaptığım bir konuşmamda suç bile işlesem buna dair soruşturma yürütemezsiniz. Siz verdiğiniz red kararı ile benim tüm konuşmalarımı Anayasa 14/1'e dahil etmiş oldunuz. Bana 'parlamentoda konuşman bizi ilgilendirmez diyorsunuz' Anayasayı tanımayan heyet TCK'yı nasıl uygulayacak. Aleni ve açık bir şekilde Erdoğan'ın baskısıyla yargı bir sıkışıklık yaşıyor ve Demirtaş davasını bir an önce bitirmeye çalışıyor.
 
Bugüne kadar reddi hakim istemememin sebebi yerinize gelecek heyetin de adil olmayacağını bilmem
 
Tutuklanmam, gözaltına alınmam, iddianame, sevk maddeleri, iddianamede yer alan ilişkilendirilmelerin hepsi yanlış. Çözümünü yapmayacaksanız delilleri niye Emniyet'ten, TBMM’den istediniz. Bu aleni bir kumpastır. Bugüne kadar reddi hakim istemememin sebebi siz heyetin yerine gelecek heyetin de sizden çok adil olmayacağını bilmemden kaynaklıydı. Yargı sistemi çökmüştü biliyordum. Bu nedenle reddi hakim yapmadım. Şimdi takke düştü kel göründü. Bazı siyasetçilerin yargılamalarında talimatlar verildiği kulaklarıma geliyor. Anayasa 83/1'in kesin hükmü vardır. Siz getirseniz de getirmeseniz de savunmamı yapacağım. Sizin bu tavrınız, kararınızın hazır olduğunun göstergesidir. Siz diyorsunuz ki bizim biran önce bitirmemiz lazım Demirtaş, fırça yiyoruz.
 
Mahkeme Heyeti: "Kimseyi itham etmeden konuşmanızı devam ettirin".
 

Demirtaş'ın avukatı: "Medeni toplumlarda kahramanlık yoktur. Sizde kahramanlık yapmayın sayın heyet. Bundan 3 yıl önce sizin gibi kahramanlık yapan savcı ve hakimler bugün kodeste" diye cevap verdi.
 
Mahkeme Heyeti: Ne kimsenin adamıyız ne de başka bir şey, işimizi yapıyoruz. İddianame ile alakalı olmayan bir şey söylemeyin. Eğer sizin söylediğiniz hakim ve savcılar gibi bir grup ve başka bir şey ile bağlantımız var ise görevimiz dışında bir şey yapıyorsak sonumuz onlardan beter olsun. Demirtaş, siz kendinize iftira atıldığını, kumpas kurulduğunu söylüyorsunuz. Sizde aynısını yapıyorsunuz. Şahsımız ile ilgili bildiğiniz bir şey varsa tüm kamuoyu bilsin, buyurun konuşun.
 
Mahkeme olarak ‘Meclis'te yaptığınız konuşmalar bizi ilgilendirmez' demiş oldunuz
 

Demirtaş: Dün size iki saat boyunca okuduklarım (Cumhurbaşkanı ve bakanların beyanları) nezaketsiz değildi. Bugün mü nezaketsiz oldum. Bu ülkenin bakanları, Başbakanı, Cumhurbaşkanı yargıçları fırçaladı, azarladı. Ben sizin onurunuzu korumak ve bunları hak etmiyorsunuz demek için anlatıyorum. Aylarca bana hakaret ettiler, tehdit ettiler. Bunu kararlarınız ile bozmadınız. Bu kumpaslara alet olmayın, düzeltin diyorum. Size karşı bu güne kadar saygısızlığım, ön yargım olmadı. Biz siyasetçiyiz her yerde konuşuyoruz. Az önce verdiğiniz kararla ‘Meclis'te yaptığınız konuşmalar bizi ilgilendirmez' dediniz. Burada istediğimi söylerim, ne yargı, ne cumhurbaşkanını ilgilendirir. Zaten elinizde istediğiniz kadar ceza verebileceğiniz kadar uydurma delil var. Hiç değilse parlamentoda yaptığım konuşmalar çözülsün. Onlar benim siyasi görüş ve fikirlerim ancak dosyamda örgüt yöneticisi ve üyesi olduğum iddia ediliyor. Çözümünü istiyoruz. 501 sayfalık iddianame de tek bir cümle bile sorumsuzluk kapsamına girecekse incelenmeli. Sizin umurunuzda olmayabilir ama benim umurumda, çünkü ben bir sanığım.
 
Dolayısıyla aleni bir şekilde adil yargılanma hakkım kısıtlanıyor. Israrcı olarak, tüm konuşmaların çözümlerini istiyorum. Tutuklandıktan sonra davayı bir yıl sonra açan, ilk duruşmadan bu yana istediğimiz çözüm tutanaklarının getirilmesini sağlamayan sizsiniz. Tape ve ortam dinlemelerinin ses kayıtlarının karşılaştırılmasını istedik, kabul etmiyorsunuz. Evet, istediğimiz kadar söz hakkı verdiniz ancak adil yargılama bu değildir. Söylediklerime dair alınganlık yapmayın.
 
Vereceğiniz karar belli olduğu için tahliye talep etmiyorum
 
Bugüne kadar 135 duruşmaya katıldım. Tek bir yargıca saygısızlık yapmadım. Çözüm tutanaklarını siz hazırlamazsanız biz hazırlayacağız, avukatlarımla inceleyeceğiz. Söylediğim tüm sözlerin arkasındayım ama burada hangisi yasama dokunulmazlığı kapsamında kıyaslayarak, anlatacağız. Gerisine siz karar vereceksiniz. Siz darbe yargılanmasını yapan heyetsiniz sizin üzerinizde bir şey kalsın istemem. Böyle bir şeye alet olmak istemem. Kamuoyu ve yargı üzerinde baskı var. Sayın heyet bunları söylediğimde siz de bana yok demeyin. Çünkü yok demeniz aklımla dalga geçmektir. Savunmamı yapmak için taleplerimde ısrar ediyorum.
 
Bugüne kadar tahliye istemedim, bugün de talep etmeyeceğim. Vereceğiniz karar zaten belli olduğu için tahliye talep etmiyorum.

Editör: TE Bilişim