Gazete Emek- Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, kamu bankalarının yönetim kurullarında yapılan son atamalara tepki gösterdi.

Söz konusu atamaların adalete, liyakate ve görevin gereklerine uygun olma ilkelerine aykırı olduğunu belirten Yeneroğlu, “Ziraat Bankası başta olmak üzere Halk Bankası ve Vakıfbank’ta üst üste yapılan atamalarda Spor Bakanı Yardımcısı Hamza Yerlikaya Vakıfbank Yönetim Kurulu’na, eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Ziraat Bankası yönetimine ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin ise Halkbank yönetimine atandı. Adı geçen kişilerin mevcut görevlerine ek olarak kamu bankalarına atanmaları; adalete, liyakat ve görevin gereklerine uygun olma ilkelerine aykırı olup; toplumun vicdanını zedeleyici niteliktedir” dedi.

‘ATAMALAR SİYASİ SADAKAT İLE YAPILIYOR’

Yeneroğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ve beraberinde oluşturulan devlet yapısının her biriminde olduğu gibi üst kurullar bakımından da yönetimsel olarak ciddi bir kriz hali yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“RTÜK Başkanının “Cumhurbaşkanının talimatını emir telakki ederiz” sözlerinden kısa bir süre sonra ödül niteliğinde önemli bir göreve getirilmesi, ahlaken ve vicdanen kabul edilemez. Atamalarda uyulması gereken ilkeler yerini keyfiliğe, kurumsal yönetim kişisel yönetime, ehliyet ve liyakat yerini kayırmacılığa bırakmış; kurumsal hafıza önemli ölçüde tahribata uğramıştır. Ne yazık ki son yıllarda yaşadığımız liyakatsiz atamalar vatandaşlarımızda devlet algısını ciddi şekilde zedelemiştir. Herkes için umut ve güven kaynağı olması gereken devletin bu özelliği büyük oranda zayıflamış; ayrımcılık, kayırmacılık, dışlayıcılık ve ötekileştirme yaygınlaşmıştır. Kurumların üst düzey yönetici kadrolarına atanacaklar için siyasi sadakatin değil; liyakat, başarı ve performans ölçütlerinin esas alınması gerektiğini de hatırlatırız. Bu minvalde Vakıfbank ve Halkbank yönetim kurulu üyeliklerine hakkaniyet gereği liyakat sahibi uzman kişilerin gelebilmesi adına Hamza Yerlikaya’yı ve aynı zamanda RTÜK’ün tarafsız ve bağımsızlığının sağlanması adına Ebubekir Şahin’i istifa etmeye davet ediyoruz.”

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim