Gazete Emek- Geçen mart ayında Ali Babacan’ın liderliğinde kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi’nin (DEVA) Doğu illerinde görev yapan il başkanları, bölgedeki valilerden randevu alamıyor. DEVA Partisi’nin Muş İl Başkanı avukat Elif Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Muş Valisi İlker Gündüzöz’den bir aydır randevu talebinde bulunmalarına rağmen kendilerine henüz dönüş yapılmadığını söyledi.

Çelik, Muş Valiliği’nin Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Gençlik ve Kadın Kolları heyetini kabul ettiğine dair sosyal medyadan paylaştığı bir gönderiye verdiği cevapta, “Sayın Valim, bir ilin valisinin tüm partilere eşit mesafede olması gerektiğine inanan bir hukukçuyum. Yasal bir parti olan DEVA Partisi’nin Muş İl Başkanı olarak ilimizin sorunları ve çözümü konusunda istişare maksatlı bir ay önce yaptığımız randevu talebimize dönüş yaparsanız” ifadelerini kullandı.

"BU DAVRANIŞI İLE TARAFLI OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ"

Çelik’in paylaşımı sosyal medyada çok sayıda beğeni alırken Çelik, takip ettikleri kadarıyla Vali Gündüzöz’ün AKP’li yetkililer dışında kimseyle görüşmediğini belirterek “Vatandaşlarla da görüşmüyor bildiğim kadarıyla. Yakın bir zamanda kongrelerini yapan AKP’nin gençlik ve kadın kolları başkanları ile görüşürken, bizim bir aydır talebimiz olmasına rağmen herhangi bir dönüş olmadı. Bu davranışı ile taraflı olduğunu söyleyebiliriz. Bizim tek istediğimiz vali ile 15-20 dakika kentimizin sorunları ile ilgili konuşmak” dedi.

Partinin Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen ise Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’na nezaket ziyareti gerçekleştirerek Diyarbakır’ın sorunlarını görüşmek için son dört ayda üç kez randevu talebinde bulunduklarını ancak herhangi bir geri dönüş alamadıklarını belirterek “Dört ayda üç kez talepte bulunduk ama dönüş yok. Bazı valilerin bölgede bu konuda sorunlar çıkardıklarını biliyorum” dedi.

“NEZAKET ADINA YAPMAK İSTEDİĞİMİZ ZİYARETİ KABUL ETMİYORLAR”

Bu durumun devletin yıllardan beri süregelen teamüllerine aykırı bir olduğunu çünkü valilerin bulundukları konum gereği “bağımsız ve tarafsız” olma mecburiyetinde olduklarını ifade eden Ülsen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nezaket adına yapmak istediğimiz ziyareti kabul etmiyorlar, başka partiler ile açılış yapıyorlar. Valiler görev yaptıkları illerde bütün vatandaşlara, siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına eşit bir şekilde hareket etmek ve davranmak zorundadır. Bu anlamıyla Diyarbakır Valisi’nin AKP İl Başkanı’yla birlikte kentte yapılan çalışmaları incelemesi kabul edilebilecek bir durum değil. Hatırlarsanız bundan önceki vali de iktidar partisinin il ve ilçe başkanlarıyla zoom aracılığıyla toplantı yapmış ve bu olay basında geniş yer bularak ciddi tepkiler almıştı”.

Valinin tarafsızlığını korumasını ve üzerine aldığı kamu hizmetini yerine getirmesini beklediklerini belirten Ülsen “Vali herhangi bir partiye iltimas geçmeden ve herhangi bir partiyi diğer partilerin üstünde tutmadan hareket etmelidir. Bir siyasi partinin nezaket ziyaretini bile kabul etmeyip başka bir partinin yöneticileriyle açılışlar yapması ve sorunlarıyla ilgili toplantılar yapması eşitlikler ilkesine aykırıdır. Bu durum valinin konumu gereği eşit davranmadığının da açık göstergesidir” diye konuştu.

Öte yandan DEVA Partisi’nin Şırnak ve Siirt il başkanlıklarının da il kongrelerinin ardından nezaket ziyaretinde bulunmak için valilerden randevu talebinde bulundukları ancak şimdiye kadar kendilerine randevu verilmediği öğrenildi.

Kaynak: Medyascope

Editör: TE Bilişim