Gazete Emek- Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun kazanması sonrası yenilenme kararı alınan seçimler konusunda “Seçimdir daha doğrusu olması gereken neyse o olacak. Milli iradenin tecellisidir” dedi.

Erdoğan, ihracatçılardan döviz alımlarında binde 1’lik kambiyo vergisi alınmayacağını söyledi. İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Olağan Genel Kurulu’na katılan Erdoğan, ihracatçıların desteklendiğini ve döviz alımı yaparlarken binde 1’lik kambiyo vergisinin ihracatçılardan alınmayacağını duyurdu.

Erdoğan, “Şimdi sizlere bir müjde daha vermek istiyorum. Bugün imzaladığım, yarın da Resmi Gazete’de yayımlanacak. Sanayi sicil belgesi sahipleri ve ihracatçı birliklerine yapılan döviz satımlarına muafiyet getiriyoruz. Artık ihracatçılarımız döviz alırken binde 1’lik kambiyo vergisi ödemeyecek. Döviz spekülasyonu için aldığımız önlemlerin ihracatçıları etkilemesinin önüne geçiyoruz. Yönetim sistemindeki değişikliğin faydası bu” diye konuştu.

‘SEÇİMDE OLMASI GEREKEN NEYSE O OLACAK’

Erdoğan, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun kazanması sonrası yenilenme kararı alınan seçimler konusunda ise “Seçimdir daha doğrusu olması gereken neyse o olacak. Milli iradenin tecellisidir” dedi.

Konuşmasında Tacikistan ziyaretini de değerlendiren Erdoğan, “Dün Tacikistan’daydık. 30’u aşkın ülke hep birlikte cumhurbaşkanlarıyla, başbakanlarıyla, bakanlarıyla bir aradaydık. Tek tek görüşmeler yaptık. İşbirliklerini nasıl geliştiririz diye görüşerek karar altına aldık” diye konuştu. Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Küresel düzeyde Asya önemli bir yer oluşturuyor. Asya yüzölçümü itibariyle baktığımızda devasa bir kıta. Bu kıtada da Çin’in çok çok farklı bir yeri var. Çin’in dünyada hangi konuma ulaştığını görüyorsunuz. Rusya, Hindistan çok farklı konumlara sahip. Geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar ve üzerinde ihracat yapan firma sayımız 10’dan 13’e çıktı. İhracatta ileriye doğru atılan her bir adımın on binlerce yüz binlerce istihdam olarak katkısını görüyoruz. 2018 ihracatını 168 milyar dolarla kapattık. Bu yıl mayıs ayı itibariyle 171.4 milyar dolara çıktı. Bir an önce 200 milyar sınırını geçmeliyiz. Cari işlemler açığı 8.6 milyar dolara kadar gerilemiştir. Altının yanında enerjiyi de çıkardığımızda 36 milyar dolar cari fazlamız ortaya çıkıyor. Dünyada yatırımların gerilediği ortamda ulaştığımız bu rakamlar Türkiye’nin cazibe merkezi olduğunu gösteriyor.”

Erdoğan, “Bu yıl 50 milyon turist hedefini yakalayacağımızı belirten çok güzel haberler alıyoruz” açıklaması yaparken, “Dış finansman ihtiyacımızı azaltan bu gelişmeler ihracatçılarımız için avantaj sağlıyor. Attığımız adımları serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde yürütmemiz gerekiyor. Ekonomi boyutunu sağlam tutmak zorundayız. Avrupa ülkemize yönelik spekülatif kur ataklarına karşı sessiz kalsa da biz dik ve tutarlı duruşumuzu bozmayacağız. Sizler de bu başarıyı gösterecek azmi görüyorum. Rızkın 10’da 9’u ticaret, ticaretin 10’da 9’u da cesarettir” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim