Gazete Emek- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, AKP tarafından düzenlenen "Büyük İstanbul Mitingi" için Yenikapı Miting Alanı'na geldi.Miting alanına gelenler arasında eski Başbakan Tansu Çiller de bulunuyor. Miting  için 15 bin polisin görevlendirildiği belirtildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 'ın konuşmasından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

"EN BABA MİTİNGİMİZİ İSTANBUL'DA YAPIYORUZ"

Aşkım, sevdam, yarim İstanbul. Kardeşim, kaderdaşım, yoldaşım İstanbul. Güleni şöyle dursun ağlayanı bile bahtiyar İstanbul. Seni saygıyla, hürmetle selamlıyorum İstanbul. Tüm babaların bu güzel gününü tebrik ediyorum. Bababaları şehit olduğu için böyle bir günü boynu bükük geçiren evlatlarıma diyorum ki sizin 81 milyon manevi babanız var. Böyle bir günde biz de en baba mitingimizi İstanbul'da yapıyoruz. Rabbim nazardan saklasın inşallah 6 günümüz var. Bu muhteşem meydandan İstanbul'un tüm mahallelerindeki kardeşlerime en kalbi selamlarımı gönderiyorum.

Şimdi buradan soruyorum. Hazır mıyız İstanbul? 24 Haziran'da kükremeye var mıyız? 24 Haziran'da güçlü meclis için kükremeye var mıyız?  24 Haziran demokrasi bayramımız şimdiden hayırlı olsun. Bu yağmura rağmen siz dediniz ki o rabbimin rahmeti.,

"24 HAZİRAN DEMOKRASİ BAYRAMIMIZ ŞİMDİDEN HAYIRLI OLSUN"

Şimdi buradan soruyorum. Hazır mıyız İstanbul? 24 Haziran'da kükremeye var mıyız? 24 Haziran'da güçlü meclis için kükremeye var mıyız?  24 Haziran demokrasi bayramımız şimdiden hayırlı olsun. Bu yağmura rağmen siz dediniz ki o rabbimin rahmeti.

"İSTANBUL'DA BİZİM İÇME SUYUMUZ VAR MIYDI?"

İstanbul nedir biliyor musunuz?  Dünyanın merkezidir. İstanbul aynı zamanda bir başlangıçtır. Biz Türkiye'ye hizmet yolculuğumuza nereden başladık ? Buradan. Konuşmamı ikiye böleceğim. Bir bölümünde İstanbul'u anlatacağım. Birileri gibi konuşmayacağım. Hala atıyorlar. Çok maharetliler. Usta neyse çırağı da o. Milletimize dair hayallerimizin nüvelerini hayata geçirdik. Burada İstanbul var. İstanbul'da bizim içme suyumuz var mıydı? Genç kardeşlerimiz, evlatlarımız bunu bilmez. Ümraniye çöplüğü patladığında CHP'li belediye başkanı vardı. 39 kardeşimiz orada öldü. CHP bu. CHP'nin olduğu yerde pislik, çöplük, susuzluk, kirli hava var.

ERDOĞAN'DAN İNCE'YE: HADDİNİ BİL

Bay Muharrem şöyle habitatı bir sor. Habitat sonuç bildirgesine bak. Dünyanın en temiz şehri İstanbul. Bay Muharrem yolsuzluktan falan bahsediyorsun haddini bil. 2.5 milyar dolar borçla devraldım ben İBB'yi ayrılırken de 1.25 milyar dolar borçla devrettim. Ama yatırımlar yaptık. Adam soygunlardan bahsediyor. Haddini bil

Dedik ki Türkiye şanına yakışanı yakalayacak. Ve bir de fakirlik şu, bu şimdi ona da geleceğim. Bay Muharrem 23.5 milyar dolar borcumuz vardı İMF'ye biz sıfırladık biz. CHP değil, MB'nin döviz rezervi 22.5 milyar dolardı. Ya soygunun yapıldığı bir ülkede böyle bir Merkez Bankası olabilir mi? İMF bizden borç istedi. 5 milyar avro verin dedim.

Bay muharrem 236 kat trilyon yatırım yaptık sadece İstanbul'a. Şöyle soydular, böyle soydular. Neyi soyduk? Bu ne hayasızlıktır. İstanbul'a 34 bin yeni derslik kazandırdık. Atatürk Kültür Merkezi... Biz burayı yıkacağız dedim. Yıktık mı? Yıktık. Ama şimdi bir numaralı opera binasını oraya yapıyoruz

Gazetecilere konuşan Çiller, Türkiye’nin ‘ciddi bir kıskaç altında’ olduğunu söyledi.

Bunun dış politika, terör ve ekonomide görüldüğünü dile getiren Çiller, ‘Türk askerinin son dönemde terörle mücadelede destan yazdığını’ ifade etti.

‘Güvenlik yoksa özgürlük yok’

Eski başbakan, şunları söyledi: “Terör mücadelesinin çok önemli bir unsuru dış politikadır. Dış politikada bu defa görüyoruz ki, çok dar bir alanda değişen müttefikler ve çok ani kararlar, ciddi bir kararlılık ve çok süratle getirilen çözümler var. Bütün bunların yanında terör mücadelesi aynı zamanda bir demokrasi mücadelesidir çünkü güvenliği getirirsin. Güvenlik olmadan özgürlüklerin olması mümkün değildir. Bu güvenlik ortamında ve normalleşme ile bütün bu özgürlükleri yaşamaya başlayan vatandaşlar aslında bu mücadeleyi yapan siyasileri de kucaklar.” 

İttifakı eleştirdi

Çiller, yaklaşam seçimler için yapılan ittifaka dair de şunları anlattı: “İttifakların bir bölümünün çok parçalı olduğunu görüyorum. Burada dört veya beş ortaklıktan müteşekkil bir ittifak ortaya çıkmakta. Bunlar saygın partiler olabilir, saygın liderleri de olabilir ama bu eşyanın tabiatında uyumu sağlama zorunluluğu var. Bu partilerin misyonları, hedefleri, siyasi kültürleri başka. Netice itibarıyla bu uyumu sağlayacaklar ve belki de çoğunluğu burada da sağlayamayıp belki 6’ncı bir ortağı meclise götürecekler. Türkiye’nin önünde çok acil çözüm bekleyen terör olsun, dış politika olsun, ekonomik sorunlarda olsun, bütün bu meselelere çok acil çözümler getirecekler, bunları çok zor görüyorum. 

Bu koalisyonlarla ilgili tespitlerimi şimdi yapmıyorum, bunu 2000’li yılların başında aktif siyasete veda ederken milletle ve partimle de paylaştım. Yüzde 10 barajına takılmış olan partimin önünü açmak için kendi irademle çekildim. Ama orada tespitimi ifade ettim. Dedim ki, koalisyonlarla, parçalanmış koalisyonlarla çözüm üretmek ve milleti memnun etmek çok zordur. Aslında demokrasinin de hedefi bu, milleti memnun edebilmek. Burada bir ekonomi profesörü, bir eski hazine bakanı, eski dışişleri bakanı, başbakan yardımcısı ve eski bir başbakan olarak bütün bunların deneyiminden geçtikten sonra bunlara işaret ettim. Koalisyonların tabiatında çok acil çözümlere cevap verme refleksi zayıftır.”

Çiller, “Siyasete dönmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna da “Ben bugün sadece milli bir şuurla buradayım” yanıtını verdi.

Editör: TE Bilişim