Gazete Emek- Erdoğan'a "Dünya tarihinde beğendiğiniz liderler kimler? Sizin zihin dünyanızı inşa etmenizde örnek aldığınız düşünürler, mütefekkirler kimlerdir?" diye soruldu. 

Erdoğan soruya "çok zor" diyerek şöyle yanıt verdi: Bizim için önder, rehber diye baktığımız zaman geçmişten bugüne dediğimizde tek önderimiz sevgili Peygamberimizdir. Hak, hukuk, adalet dediğimizde hepsi onda var. Ardından adalet dediğimiz zaman Hazreti Ömer çok önemli. 

Çağımıza yaklaştıkça: Osmanlı'da, Selçuklu'da örnek liderlerimiz var. Cumhuriyet'in kuruluşunda Gazi'nin öncülüğü var. Bunlar dönemlere damgalarını vurmuşlar. Şu anda yaşayan liderler noktasına baktığımızda; şu andaki liderlere bakıyorum, oturuyoruz konuşuyoruz; bölgesel olarak öyle liderler var ki gerçekten gizli ajandası yok. Ama öyle liderler de var ki, gizli ajandaları var. Mesela Körfez'de, ben genç dinamik olması hasebiyle Şeyh Temimi Bey'i; çünkü özellikle darda olan bir ülke varsa onların yanında. Avrupa'ya girdiğimiz zaman; Avrupa'da şu anda ciddi manada lider boşluğu var. Avrupa'da şu lider örnektir diyebilecek cesareti bulamıyorum. Fakat başbakanlığımın ilk döneminde beğendiğim lider Almanya'nın Şansölyesi'dir. 

Mesela İtalya'da Berlusconi benim yine beğendiğim liderlerden birisi olmuştur. Afrika'da da yine işbirliği yapabilme noktasında olduğumuz veya olabileceğimiz liderler var. Fakat Afrika hala bunun farkında da değil.

Kaynak: Cumhuriyet

Editör: TE Bilişim