Gazeteemek- Referandum'a günler kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en çok önem verdiği İstanbul Yenikapı'da 'evet' mitingi yapıldı. 


Katılımcılara Turgut Özal, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş ile Muhsin Yazıcıoğlu’nun “Başkanlık sistemi” hakkındaki düşüncelerinin yer aldığı video izlettirildi.

Yenikapı Mitinge katılanların, Erdoğan ve Osmanlı armasının birlikte resmedildiği bayrakları taşıması dikkat çekerken, miting alanının girişinde İsmailağa Cemaati’nin çıkardığı “İsmailağa” dergisi dağıtımı yapıldı. Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) yurtlarında kalan öğrenciler de mitinge getirildi.


6 bin otobüs “evet”in hizmetinde


Miting sebebiyle Yenikapı Meydanı içinde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Miting için 5 bin polis 700 sağlık personeli görev yaptı. 185 deniz aracı ve 6 bin otobüs de mitinge katılanlara tahsis edildi.


Mitinge katılım beklenen düzeyde değildi

Yenikapı’daki “evet” mitingine katılımın ise düşük olduğu gözlemlendi. “Evet”in hizmetine sunulan tüm olanaklara rağmen A Haber’in canlı yayınında Binali Yıldırım’ın konuşması sırasında alandaki boşluklar dikkat çekti.


İstikrarsızlık iddiası


Erdoğan, Yenikapı’daki konuşmasında mevcut sistemin istikrarsızlık ürettiğini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin bugüne kadar 48 farklı başkanla yönetildiğini belirten Erdoğan, ABD’de bu sayının 17 olduğunu iddia etti.


Erdoğan, açıklamasında, "Amerika’ya bakıyoruz. Kaç hükümet değişmiş tüm tarihi boyunca. 17 başkanla yönetilmiş. Bizde 48, onlarda 17. Ama tüm tarihi boyunca. Aynı dönemde Fransa 11 cumhurbaşkanı, İngiltere 15 hükümet kurmuş. En fazla Almanya hükümet değiştirmiş. O da 24 hükümetle bugüne ulaşmış. Bizim 48 hükümet kurmuş olmamız “demokrasinin gücünün değil, istikrarsız olduğunun ifadesidir." dedi. 


Konuşmasında Türkiye’de tek partinin iş başında olduğu, “istikrarlı” dönemlerde ortalama yüzde 6 büyüme yakalandığını kaydeden Erdoğan, buna karşın koalisyon, istikrarsızlık dönemlerinde yüzde 4’ün bile bulunamadığını iddia etti.


CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na da sert eleştirilerini sürdüren Erdoğan, rekorla 'evet' çıkması durumunda Kılıçdaroğlu'nun koltuğunda oturamayacağını söyledi. 


Kılıçdaroğlu'nun "Kontrolü darbe açıklamasına da değinen Erdoğan, "Bunlarda yürek diye bir şey yok. “Darbelere karşı olduğumu söyledim” diyor. İyi ki söyledin. Sonra utanmadan “Bu kontrollü darbedir” diyor. Kontrollü koltukta oturan her işin o şekilde yürüdüğünü sanır. Kasetle oraya gelmiş olan biri. Yedi seçim kaybetti. Şimdi sekizinciye hazırlanıyor. Ama inanın yine gitmez. Koltuğu da kontrollü. CHP’ye gönül vermiş kardeşlerimize üzülüyorum, fikirlerimiz uymasa da bu felakete maruz kaldıkları için üzülüyorum. Gelin bu adamdan kurtulun. Rekor bir oyla “evet” olduğu takdirde artık bu zatın yerinde oturamayacağına inanıyorum." dedi. 

Yine İdam gündemindeydi


Benim kanaatimi biliyorsunuz, işte karar 16 Nisan. 16 Nisan’da sandıktan çıkacak her ‘evet’ onun da yolunu açacaktır. Bak Kılıçdaroğlu ne diyor; ‘Ben hayır demem.’ diyor, tamam ne güzel. Sayın Bahçeli zaten kanaatini açıkladı; ‘Ben evet derim.’ diyor. Sayın Yıldırım’ın kanaatini de biliyorum. Meclisten geçip bana geldiğinde ben de bunu onaylarım. Tereddütsüz onaylarım, zira şehitlerimizin o katillerini affetme yetkimiz bizim yok, böyle bir şey yapamayız.

Editör: TE Bilişim