Gazete Emek- Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 24 Haziran baskın seçimlerini ve AKP-MHP ile CHP- İYİP- SP- DP seçim ittifakına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AKP-MHP ile CHP- İYİP- SP- DP seçim ittifakını ‘zoraki birliktelik’ olarak nitelen Günay, HDP’nin dışında tutulduğu ittifakın ‘merkez sağ’ olduğunu söyledi.

Günay, “CHP'nin içinde bulunduğu kümeyi İYİ Parti ipotek altına almış görünüyor. Daha önce Sayın Abdullah Gül'ün ortak bağımsız aday olmasını da aynı parti engelledi. İYİ Parti, milliyetçi gelenekten gelen bir yapı; milliyetçilik demokratlığa engel bir zihin altı oluşturuyor” dedi.

Cumhurbaşkanı adaylarının seçim kampanyalarında HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması yönünde açıklama yapması gerektiğini söyleyen Günay, “Bütün adayların yola çıkarken Selahattin Demirtaş'ın tahliyesini istemesi şarttır. Aksi halde Demirtaş bu seçimin mağduru olarak ezilenlerin tek temsilcisi konumunda olacaktır” ifadelerini kullandı.

Ertuğrul Günay, Mezopotamya Ajansı’ndan Yasin Koluban’ın sorularını yanıtladı.

Seçimlere kısa bir süre kaldı. Bu ani kararı nasıl yorumluyorsunuz?

Seçim, 16 Nisan referandumu ile dayatılan tek adam yönetiminin bir an önce uygulamaya geçirilmesi amacına yönelik. Ekonomi ve dış siyaset koşulları 2019'a kadar beklemeye izin vermediğinden böyle bir baskın kararı alındı.

‘ZORAKİ BİRLİKTELİKLER’

Bir yandan AKP-MHP diğer yandan CHP-SP, İYİ Parti ve Demokrat Parti ittifak oluştu. Her iki ittifakı değerlendirir misiniz?

AKP/MHP/BBP (Cumhur), CHP/İYİP/SP/DP (Millet) ittifakları, gergin ve kutuplaşmış siyasetin doğurduğu zoraki birliktelikler. Ciddi ve uzun süreli bir program ve eylem birliği sürdürebileceklerini sanmıyorum.

‘MERKEZ VE SAĞ’ İTTİFAKI’

HDP bu iki ittifak dışında tutuldu. Kürtsüz ittifaklarla nasıl bir mesaj verilmek isteniyor?

İki ittifak da, ancak “merkez ve sağ” olarak nitelenebilir. Bunlardan birini solda nitelemek mümkün değil. Ayrıca, iktidar blokunun istismarından korkarak, HDP gibi büyük bir kitle partisini dışarıda tutan anlayışın, bırakın solda nitelenmesi, demokratlığı da tartışmalıdır.

‘MİLLİYETÇİLİK DEMOKRATLIĞA ENGEL BİR ZİHİN ALTI OLUŞTURUYOR’

HDP’nin kilit role sahip olduğu bilinmesine rağmen özelikle CHP’nin HDP’yi dışlamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

CHP'nin içinde bulunduğu kümeyi İYİ Parti ipotek altına almış görünüyor. Daha önce Sayın Abdullah Gül'ün ortak bağımsız aday olmasını da aynı parti engelledi. İYİ Parti, milliyetçi gelenekten gelen bir yapı; milliyetçilik demokratlığa engel bir zihin altı oluşturuyor.

Demirtaş’ın adaylığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sayın Demirtaş, bu seçimde çoğulcu demokrasiyi dillendirmeye en fazla hakkı olan aday olarak görünüyor. Sesinin, tutukevinde de olsa, toplumda önemli yankı bulacağını sanıyorum. Demirtaş'ın sesinin duyulması ve HDP'nin barajı geçmesi, TBMM'nin oluşacak yapısı için de çok önemli. HDP barajı geçemezse, bunun AKP'ye çok sayıda milletvekili getireceği, tek başına Meclis çoğunluğunun yolunu açacağı çok açık.

Demirtaş, cezaevinde seçim propagandası yapacak. Bu durumu nasıl okumak gerek?

Bütün adayların yola çıkarken Selahattin Demirtaş'ın tahliyesini istemesi şarttır. Aksi halde Demirtaş bu seçimin mağduru olarak ezilenlerin tek temsilcisi konumunda olacaktır.

Muharrem İnce için ne düşünüyorsunuz, muhalif kesimi temsil edebilir mi? Kürtlerde nasıl bir karşılık bulur?

Sayın İnce, parti içi muhalefetiyle öne çıkmış bir isim. Umarım ülke yönetimi konusunda da aynı ölçüde öne çıkar. Son yıllarda yaşananların tümü göz önüne alınırsa, -isimlerden bağımsız olarak söylüyorum- bir CHP'linin Kürt seçmenlerde yeterince karşılık bulması kolay görünmüyor.

CHP sosyal demokrat olarak kendisini tanımlıyor SP- İYİ Parti ve Demokrat Parti gibi muhafazakar, sağ ve milliyetçi partilerle ittifakı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu seçimde sağ ve sol taraflar yok. Tek Adam ve kuvvetler birliği yanlıları ve onların karşısında -biraz dağınık da olsa- kuvvetler ayrılığı ve çoğulcu demokrasi yanlıları var.

En önemli konulardan biri de seçim güvenliği konusu. Bu konuda özelikle muhalefet ne yapmalı?

Seçim güvenliği konusunda büyük sorunlar yaşanacağını sanıyorum ve kaygı duyuyorum. Yapılacak en iyi ve etkili yöntem, sandık başında oy kullanmadan sayıma ve tutanakların seçim kuruluna ulaşmasına kadar tüm süreci, tüm muhalif yapıların tam bir dayanışma içinde takip etmektir.

Kaynak: Demokrat Haber

Editör: TE Bilişim