Gazete Emek-  Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın Ankara 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşması savunmasıyla devam etti. Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmada, savunmasını sürdüren Yüksekdağ, Van’da 5 yıl önce yaptığı konuşmalardan oluşan fezlekeye dair konuştu.
 
Yüksekdağ,“Bugün siyasi gündeme göz gezdirin. O gün yaptığım konuşmaların bugün fazlasıyla geçerli olduğunu ve siyasi iktidar tarafından üstlendiğini çok net görüyoruz. Bugün hiç ar etmiyorlar, 4 yıl önce küçük de olsa utananlar bugün hiç sıkılmadan mafyalarla, çetelerle, özel harp elemanı olarak kullanılan insanlarla işbirliği yapıyorlar ve savunuyorlar. Bizi, 6 milyon yurttaşın oyunu almış temsilcileri hem terörist ilan etme fütursuzluğuna düşüyor aynı zamanda temel haklar kapsamında adil yargılanma hakkını savunacak değiliz diyorlar. Bunun kadar çarpıcı, her şeyin bittiği bir ifade olamaz. Bunu dünya insan hakları gününde söylüyorum. 6 milyondan fazla insanın oyunu almış siyasetçilerin adil yargılanma hakkı yoksa bu memlekette hangi haktan söz edilebilir? İnsanların yaşama, çalışma hakkı yok, kadın hakkı yok, eğitim sağlık hakkı yok, sosyal güvence hakkı yok. Bütün bu temel hakları tamamıyla ortadan kalktığı dönemin mimarı AKP iktidarıdır.  AKP-MHP elbirliği ile ülkeyi çok daha kötü noktaya sürüklemeye devam ediyorlar” dedi. 
 
‘90'LI YILLARIN KARANLIĞINDA DEVLET SUSURLUK'TA BİR KAMYONA ÇARPTI’
 
Yaptığı konuşmayı okuyan Yüksekdağ, şöyle devam etti: “Siyasi iktidarın sicili bundan çok daha kabarık. Cumartesi Annelerinin 1995 yılından beri oturdukları meydan yasak. Neden? Tayyip bey istedi. Annelerin annelik adını kullanarak orayı suistimal ettiğini söyledi. O makam haşa sadece onlara ait ya bizim anamız yok onlara göre bizim analarımız ağlayamaz, evladını isteyemez. Her şeye terör diye haykırmayı adet haline getirmişler ya. 75 yaşındaki Emine anneyi yaka paça gözaltına aldılar o anaları polis kalkanı ve coplarla işkence ettiler. Bugün bu memlekette şartlar dün sözünü ettiğim şartlardan çok daha ağır ve kalıcı hale gelmiştir. O dönemden söz ederken 90’lı yılların sorunlarını konuşurken; ‘mafyalarla kontrgerilla iş birliği içindesiniz’ dedik 2016 yılında kentleri ablukaya alındığı dönem içerisinde çok ciddi faili hala bulunamayan sayısız cinayet ve katliam gerçekleşti, inanılmaz sivil ölümü gerçekleşti. O dönemde sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı dönemde mahallerde kim olduğu belli olmayan ‘jöh pöh geliyor’ bunların karıştıkları suçlar dışında kimliği belli olmayan çeşitli suçlular var. Biz sayısız kez iktidara sormamıza rağmen cevap alamadık. O dönem sorduk ‘bunlar kim açıklayın’ dedik. Hiçbir açıklama yapmadılar. Biz de buna binayen elimizdeki verilere dayanarak siz kontra siyasetini yeniden devreye sokuyorsunuz dedik. 90’lı yılların karanlığında devlet Susurluk’ta bir kamyona çarptı. Bugün neye çarpacağını bizde bilemeyiz.”
 
‘SUÇ LİDERİNİN KONUŞTUĞU BİR TÜRKİYE’
 
Suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’ya özel af çıkarıldığını hatırlatan Yüksekdağ, “Bu memlekette özel savaş suçlusuna karısını öldürmüş bir adama uyuşturucu kaçakçısı birisine bir mafya babasına özel af yasası çıkarıldı. Alaattin Çakıcı’dan bahsediyorum, kendisi siyasete dahil oldu o yüzden rahat konuşabiliriz. Böyle bir Türkiye mi istiyorlar? Figen Yüksekdağ konuşmasın, Selahattin konuşmasın Alaattin Çakıcı konuşsun. Mafya lideri siyaset yapıyor. Suçluluğu dünya alem tarafından bilinen insanlarla ittifak yapıyorlar. Biz o zaman uyarmışız ‘IŞİD’liler, El Nusracılar, kontragerillalar sahaya sürüyorsunuz bunların yanında durduğu hiç bir iktidarın bataktan çıkması mümkün değildir’ demişiz. 4,5 yıl sonra Türkiye'nin geldiği nokta ortada. Şu an Alaattin Çakıcı çıkıyor, Kılıçdaroğlu'nu açıktan tehdit, küfrediyor. İktidar ortağı çıkıp sahipleniyor, 'dava arkadaşım' diyor bu nasıl dava. Cinsiyetçi aşağılamanın davası mı olur. Türkiye’de dava mefhumu ayaklara düştü. Sözde milliyetçilik davasının temsilcileri. Bu milletin bunlardan kendisini kurtarması lazım, çıkıyorlar bodrumda fotoğraf çektiriyorlar. Mehmet Ağar, Çakıcı, bunların her birisi faillerin, kayıpların sorumlularındadır. 93 yılında kayıpların pik yaptığı dönemde İçişleri Bakanı olan Mehmet Ağar ve ekibi 17 bin faili meçhulün birinci derecede sorumlularıdır. Devletin içerisine yerleşmiş mafya ağı her biri meydana dökülür ve altında kalırsınız. Sadece bunlar değil ülke devlet altında kalır demişiz. Devlet çeteye mahkûm olmuş. 93’tekiler Erdoğan gibi konuşuyor şu an. Memleketin kaderi bana bağlı dediler. Biz 17 bin faili meçhul insan öldürmeseydik, biz dışkı yedirmeseydik binlerce köy yakmasaydık ülkenin bekası tehlikeye girerdi, 'biz olmadan Türkiye olmaz' dediler. Siyasi iktidar onlara açık bir ittifaka girdikten sonra Türkiye 90’lı yıllardaki karanlığa tekrar dönmeye başladı. Bugün de aynı Mehmet Ağar ve Çakıcı 'biz buradayız' diyorlar ve herkese mesaj veriyorlar” diye konuştu.

 
'ÇETELER SİYASİ İKTİDARIN İÇİNDE KURUMSALLAŞTIKÇA İŞLENEN SUÇLAR KATLANIYOR'

Türkiye’nin cehenneme doğru götürüldüğünü vurgulayan Yüksekdağ, şöyle devam etti: “Bu birleşim bir araya geldikten sonra iyi şeylerin olması mümkün değil. Ben 4,5 yıl önce bu karanlık ağın karşısında direnişin ağını oluşturalım, halk bilincine sahip çıkan bir toplum yaratalım demişim. Bugün bu ihtiyaç hayati hale gelmiştir. Şu an cennet ve cehennem arasındayız, araftayız. Bizim cehenneme düşmemiz için çok güçlü bir hak mücadelesi geliştirmeye ihtiyacımız var. Hiçbir ayrım olmaksızın her insanın bu süreçte Türkiye’yi ve toplumu kurtarabilmek için mücadele unsuru olması gerekir. Bu siyasi iktidara karşı verebilecek mücadele insanlığı kurtarma mücadelesidir. Bugün insanlığımızı ele geçirmeye kötürümleştirmeye çalışıyorlar. Faili meçhulleri aydınlatın, hakikatle yüzleşin diyoruz. Bugün de aynı şeyleri söylüyoruz. Bugün sözünü ettiğim çeteler, siyasi iktidarın içine yerleşip, kurumsallaştıkça işlenen suçlar katlanıyor.
 
SÜLEYMAN SOYLU İÇİN: HANGİ YÜZLE YASA DIŞI DİNLEME YOKTUR DİYORSUN

‘İşkenceye sıfır tolerans’ lafı çok edilirdi şu an işkenceye yapanlara toleransa geçildi. Önceden işkence faillerinin ismine cismine açılırdı en azından hakkında bir soruşturma açılırdı, şu an ismine cismine ulaşamıyoruz. Van’da iki köylüyü linç ederek attılar. Biri hastanede yaşamını yitirdi. Rojbin Çetin köpekli işkenceye maruz kaldı. İnsanlara işkence evlerinde başlıyor, gözaltında devam ediyor. Bunların isimlerine ulaşılamıyor. Yargısız infazlar, hala 2016 yılında sayısız infaz gerçekleşti hiç birinin faili belli değil. Hakkâri Yüksekova’da, Van’da, Diyadin’de, Hakkari’de 16 yaşında biri çocuk 60 yaşındaki Şerali Dere çok açıktan katledildi. Oradaki güvenlik güçleri tarafından katledildiği biliniyor ama emri verenler korunuyor. Yasa dışı dinlemeler tekrar başladı, dün HDP’nin İstanbul eşbaşkanlığında böcek bulundu. Kılıçdaroğlu ve Saadet Partisi dinleniyoruz, diyor. İçişleri Bakanı çıkıyor diyor ki ‘hayır böyle bir şey mümkün değil fetö taktiğidir’, bu kadar siyasi partinin lideri çıkıp diyorsa hatta kanıtları varsa hangi yüzle yasa dışı dinleme yoktur diyorsun. Türkiye’de hiçbir şeyin ciddiyeti kalmadı. Cumhurbaşkanı kendisi de diyordu ben de dinleniyorum ama bugün suç atacakları ‘FETÖ’ yok hepsinin faili siyasi iktidardır.”
 
'BİZ SUSTUĞUMUZDA VİCDAN SUSACAK'
 
Suçlamaları kabul etmeyen Yüksekdağ, “Tam tersine yaptığımız konuşmalar, uyarılar Türkiye kamuoyu şimdi daha fazla dikkate alınmak zorundadır. Biz bunları söylemenin bedeli olarak 4 yıldır hapisteyiz. Bedeli ağır ama Türkiye'de hiçbir hak ucuz görülemez. Hiçbir mücadele nasıl bir zor uygulanırsa uygulansın geri adım atmamalıdır. Bizim dayandığımız gelenek budur. Eğer bu kuralsızlık ve hukuksuzluk ilke ve etikten vicdandan yoksun siyaset anlayışı devam ederse Türkiye çok daha karanlık bir noktaya sürüklenecektir. İç savaşla tehdit ediyorlar. 2015- 16 döneminde HDP yüzde 13 oyunu aldıktan sonra Türkiye’yi başta Kürtler olmak üzere iç savaşla tehdit ettiler. Bizi seçmezseniz ‘beyaz toroslar’ dolaşır dediler. Ama beyaz toroslar değilse bile o sokaklarda son modeller rand roverlar dolaşıyor. Gidin o kentlerdeki sıradan kadına, gence sorun ‘nedir bu rand rover’ diye size anlatır.'Özel savaş elemanlarının insanları kaçırdığı, ajanlık teklif ettiği araçlardır', der bunlar çünkü öyle çalışırlar. Özel savaş kurumları var. Rusya’nın Vagner’ı varsa benim SADAT’ım var demek için özel harp kurumları kurdular. Aynı zamanda SADAT’ın başkanı Cumhurbaşkanı başdanışmanıdır. SADAT’ın baş danışmanı ‘biz özel ordu oluşturuyoruz bu ordu İslam ordusudur mehdinin gelmesine hazırlık yapıyoruz’ açıklaması ile tanınan biridir. Türkiye’de AKP-MHP iktidarı döneminde bir cihat ordusu ve cihat hali yaşanıyor. Bu açıklamayı yaptıktan sonra başdanışmanlıktan mecbur kaldıkları için azledildi ama sonra görevine devam ettiği ve bütün özel yapılarda çalışmalarına sürdürdüğünü öğrendik” dedi. 
 
Yüksekdağ, savunmasını şöyle noktaladı: “Her şeyden önce doğruyu bilenlerin söylemekten sakınmaması gerekiyor. Biz söylemeye devam edeceğiz. Biz sustuğumuzda vicdan susacak, cesaret susacak. O nedenle de bu sözlerin altını bir kere daha çiziyorum. Son olarak da davanın gidişatına ilişkin bir talebim olacak. Hakkımda açılmış davalarla ilgili usulen yürütülmesi gereken süreçler tamamlanmış değil, bu talebimi tekrar ikinci tutuklama kararını oluşturan dava dosyanın mahkeme ile birleştirilmesini talep ediyorum.”

 
Verilen ara ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, oy çokluğuyla Yüksekdağ’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Heyet, bir sonraki duruşmayı 24 Şubat 2021 tarihine erteledi.

Kaynak: MA 
 

Editör: TE Bilişim