Gazete Emek- 24 Haziran’daki milletvekili seçimlerine bağımsız adaylarla katılan HAK-PAR seçim bildirgesini açıkladı. HAK-PAR cumhurbaşkanı seçimini protesto edecek.


24 Haziran milletvekili seçimine Diyarbakır, Van, Ağrı, Dersim ve Mardin’den bağımsız adaylarla girecek olan Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) seçim bildirgesini açıkladı. 

HAK-PAR, genel çeçimlerde Kürt milletvekili adaylarının desteklenmesini isterken cumhurbaşkanlığı seçiminde boykot kararı aldı. Bu durumda HAK-PAR, HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'a oy vermeyecek. 

Seçim bildirgesinde, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto et; boş oy kullan!” çağrısı yapılan HAK-PAR, Genel Başkan Refik Karakoç'u Diyarbakır'dan, Hüseyin Özdemir'i Dersim’den, Süleyman Kart'ı Mardin'den, Fehmi Atmaca'yı Ağrı'dan ve Abdulmenaf Kıran'ı da Van'dan bağımsız aday gösterdi.

FEDERAL YAPI ÖNERİLDİ

Partinin seçim bildirgesinde, Kürt sorununun çözümü için federatif çözüm önerildi. Bilgirgenin ilgili bölümünde şöyle denildi: "Federal sistemler çok uluslu coğrafyalarda, halkın ve etnik toplulukların eşitlik zemininde bir arada yaşamasının idari ve siyasi şekilleridir. Bugün dünyanın yarısına yakını, Federal Sistemlerle yönetilen devlet modellerini benimsemişlerdir.

Türkiye Cumhuriyeti de başta Kürt sorunu olmak üzere kuruluşundan bu yana çözemediği, kangrenleşmiş sorunlarını aşmak için federal bir sisteme yönelmeli. Türkiye'nin çok dilli, çok kültürlü, çok uluslu gerçeğine uygun, çoğulcu bir niteliğe kavuşmalı; federal tarzda yeniden yapılanmalıdır.

Başta Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölge olmak üzere, farklılıkların var olduğu bölgelerde federe yapılar kurulmalıdır. Hak-Par bu temelde siyasi ve idari egemenliğin paylaşılmasını öngören ve federal çözüm öneren tek partidir. Türkiye federal bir yapıya dönüşmelidir." 


Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim