Gazete Emek- Meclis'te düzenlediği haftalık basın toplantısında konuşan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş'ın gündemine, HDP’li vekillerin Leyla Güven’in açlık grevi ile tecritlerin kaldırılması için yaptıkları eylemin engellenmesi, İstanbul Kartal’da çöken 8 katlı binan, 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın durumu ve gıda fiyatlarındaki artış vardı.

Konuşmasına, Çorum'da, ataması yapılmadığı için hayatına son verirken 'Köpeklerime iyi bakın' not bırakan İngilizce öğretmeni 32 yaşındaki Halil Mustafa Bozkurt'un yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan TİP Genel Başkanı Baş, “Devlet yetiştirdiği eğitimciyi istihdam etmiyor, işsizliğe mahkum edilen gencecik insanlar, son nefesinde bile başka canları düşünerek canına kıyıyor. Dün acı haberini aldığımız Halil Mustafa Bozkurt'un sevenlerine başsağlığı diliyor, herkesin geleceğe umutla baktığı bir dünya için son nefesimize kadar mücadele edeceğimizi dosta düşmana bir kez daha duyuruyoruz” ifadeleri kullandı.‘

‘ERDOĞAN, KAÇAK YAPILARA RUHSAT VERİP BAĞIŞ ALIYORUZ DEDİ'

İstanbul Kartal’da 21 kişiye mezar olan 8 katlı binanın çökmesine değinen Erkan Baş, olayın AKP zihniyetinin memleketi getirdiği noktanın kısa bir özeti olduğunu söyledi:

Bakın 1995 yılında Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken basına verdiği bir demeçte ‘Kaçak yapılara ruhsat verip bağış alıyoruz’ demiştir. 24 yılda akla, bilime dair hiçbir ilerleme olmadığını görüyoruz.”

Ekonomik krizle birlikte yükselişe geçen gıda fiyatlarındaki artışa değinen Baş, “Bu ülkede soğanın 6-7 liraları görmesinin bir nedeni var. Bu fiyatlar 1 yılda artmadı, yılların birikimi var. Özellikle Derviş’le başlayan, AKP ile devam ettirilen bir sürecin devamı. Dönüp geçmişe bakalım, AKP döneminde tarımın, çiftçinin başına neler gelmiş. Biz iktidarın çiftçiye düşmanlığını yıllar önce ananı da al git dediği zamandan biliyoruz. Ürün veya insan yerine toprak mülkiyetine teşvik veren tek ülkeyiz. Tarımsal üretim azalıyor. Patlıcanın terörist olmasının nedeni eskisi kadar çok üretilememesi. Bireyselleşen patlıcan da haliyle terörist oluyor. Erdoğan, Başkan olur olmaz Küresel Gıda şirketinin Temsilcisi olan Bekir Pakdemirli’yi tarım bakanı yaptı. Tarım ve Ormancılık Bakanlığının bütçesini yarı yarıya indirildi. AKP iktidarının en büyük propagandalarından biri IMF’den kurtulduk söylemi. IMF ile ilişkimiz bitti diyorlar ama IMF fikirleri iktidardadır” dedi.

'EĞER EYT MAĞDURLARINI EMEKLİ ETMEZSENİZ, ONLAR SİZİ EMEKLİ EDECEK’

'Emeklilikte Yaşa Takılanlar' inisiyatifinin binlerce kişiyle Ankara’ da yaptığı eyleme de değinen TİP Genel Başkanı Erkan Baş, iktidarta, "EYT mağdurlarını emekli etmezseniz, halk sizi siyasetten emekli edecek” diye seslendi:

"Bu mücadelenin sesini kısmaya çalışan basın yayın organları 6,3 milyon EYT mağdurunun vebali boynunuzdadır. Bize ulaşan bilgilere göre AKP, EYT mücadelesine saldırıya hazırlanıyor. Yandaş medya devreye sokularak iftiralar atacaklar. Yenemedikleri haklı olan her mücadeleyi karaladıkları gibi karalayacaklar. Dış güç diyecekler, maşa diyecekler, terörist diyecekler. Bir sözümüzde iktidaradır. Önümüzdeki günlerde yeniden genel kurula gelecek olan kanun teklifinde lehte oy kullanıp aleyhte kullananları teşhir edeceğiz. Buradan iktidarı bir kez daha uyarıyoruz, eğer EYT mağdurlarını emekli etmezseniz, halk sizi siyasetten emekli edecektir.”

'HDP BASKILARA BOYUN EĞMEYECEĞİNİ GÖSTERDİ'

Konuşmasının sonunda HDP'li vekillerin dün Taksim'de Abdullah Öcalan'a yönelik tecrite karşı açlık grevi yapan Leyla Güven için yaptığı eyleme değinen TİP Genel Başkanı, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, halkın iradesini yok sayıp, halkın temsilcilerini 'yürütmeyeceği' tehdidini savuracak cüreti buldu. HDP 7 milyon oy almış, Türkiye'nin 3. büyük partisidir. Baskılara boyun eğmeyeceğini dünkü kararlı yürüyüşüyle bir kez daha göstermiştir” dedi. 

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim