Gazete Emek-  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. "13 şehidimizin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır" diyen Kılıçdaroğlu, "Rehine kurtarmaya gidiyorsunuz, tamamı ölüyor. Birinin istifa etmesi lazım" sözleriyle iktidarı eleştirdi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin grup toplantısında konuştu. Sancar Gare operasyonuna ilişkin "Bu bir katliamdır, ölümler nasıl gerçekleşmiş olursa olsun kabul etmek mümkün değil, kınıyoruz" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Bundan sonra terörle mücadele stratejisinde Gara öncesi ile sonrası aynı olmayacak, inanıyorum" diye konuştu. Konuşmasında Anayasa Mahkemesi'ni (AYM) ve aldığı kararları eleştiren Bahçeli, "AYM, milletin mahkemesi olmayacaksa derhal kendisini feshetsin, başındaki zat da gecikmeden istifa etsin" diyerek tepki gösterdi.

KEMAL KILIÇDAROĞLU: SORUMLUSU ERDOĞAN’DIR

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Şehit olan bu kardeşlerimizin öldüğü haberi geldi. Önce şunu düşündüm, nerede nasıl bu kardeşlerimiz şehit oldular? Bilgi edinmeye çalıştık. Ve bilgiler parça parça önümüze gelmeye başladı. Açıklamayı Malatya Valisi yapıyor. Niçin? Bu ülkenin cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan bir kişi var. İçişleri Bakanlığı, MSB koltuğunda oturan bir kişi var. Açıklamayı neden vali yapıyor? İdlib'de de 33 askerimiz şehit edilmişti. Açıklamayı korkudan hiç kimse yapmadı, vali yaptı. Neden? Çünkü eksikliklerini biliyorlar. Erdoğan çarşamba günü çok önemli bir haber vereceğim diye açıklama yaptı. Ona göre ordu müdahale edecek bu kardeşlerimiz kurtarılacak ve müjde verilecekti. Biz de bekledik böyle bir müjdeyi. Biz de arzu 3ederiz bu kardeşlerimizin burnu bile kanamadan Türkiye'ye getirilmesini ve terör örgütlerine bir ders verilmesini .Ama bu kardeşlerimizin tamamı şehit edildi. Devleti yöneten bir isim çarşamba günü çok önemli bir şey açıklayacağım diye bir açıklama yapmaz. Operasyonlar gizli yapılır. Kimseye haber verilmez. Ecevit terör örgütünün başındaki kişiyi bile alıp getirirken eşine bile haber vermemiştir. Düğün dernekle devlet yönetilmez. Devletin nasıl yönetilmesi gerektiğini bunlar bilmiyorlar. Bırakın devleti bunlar köy bile yönetemez.

“SORUMLUSU ERDOĞAN'DIR”

Rehine kurtarma operasyonuna gidiyorsun. Bütün rehineler ölüyor! Birinin bu sorumluluğu üstlenip istifa etmesi gerekir. 13 vatandaşımız ayrıca 3 askerimiz. Nasıl oluyor bu? Bunun hesabını kim verecek? 13 şehidimizin kanları yerdedir. Onlar Türkiye'ye burunları kanamadan getirilebilirdi. Kendilerine göre gittiler. Sözde terör örgütünün elinden alacak çarşamba günü Erdoğan kahraman olarak çıkacak biz 13 kişiyi kurtardık diyecekti. Hedef buydu. Davulla zurnayla rehine mi kurtarılır! Bu davul zurna ile harekât başlattık diyor. 13 şehidimizin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır."

MİTHAT SANCAR: “EĞER HAKİKATİ ORTAYA ÇIKARMAZSAK NE ADALETİ NE DE BARIŞI SAĞLAYABİLİRİZ”

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Garé'de yaşamını yitirenlere ilişkin, “Gara'da bu kadar açık sorumululuğu olan iktidar, sorumluluğunu örtmek için partimizi günah keçisi ilan ediyor” diye konuştu.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Sancar'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

Uluslararası insancıl hukukun ağır ve vahim ihlalidir. Şimdi ihtiyacımız olan şey hakikattir. Ölümlerin nasıl meydana geldiğini şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkarmaktır. Bu bir infaz mıdır, yoksa ölümler bombardıman sonucu olarak mı gerçekleşmiştir? Ya da başka türlü meydana gelmişse o ölümler, bu başka türlü nedir? Şunu peşinen söyleyeyim: Ölümler nasıl gerçekleşmiş olursa olsun bu durumu kabul etmek kesinlikle mümkün değildir. Biz bunu açıkça kınıyoruz. Ama kınamak yetmez değerli arkadaşlar hakikate ihtiyacımız var. Eğer hakikati ortaya çıkaramazsak ne adaleti ne de barışı sağlayabiliriz. Hakikatin ve sorumluların tereddüde yer bırakmayacak şekilde ortaya konulması lazım.

Neden hakikati istiyoruz? Çünkü bakanların ve hükümetin dediklerine kayıtsız, şartsız, itirazsız inanmamız beklenemez. Yakın tarihimize bakalım, şu 40 yıllık tarihe bakalım, sadece 2-3 örnek vermem yeterli olur. Bu örnekleri de özellikle mahkeme kararlarına geçenlerden seçtim, ayrıca bütün çıplaklığıyla ortada duran örneklerden. Bunlardan biri Kuşkonar ve Koçağalı katliamıdır. 1994 yılında gerçekleşmiştir savaş uçakları tarafından bombalanan köylerde 38 kişi hayatını kaybetmiştir. O zamanlar hükümetin ve bakanların neler söylediklerini hatırlatmayacağım gerek yok. Bugünden dönüp baktığımızda acı bir trajedinin sorumsuz ve yüzsüz ifadeleriyle karşılaştığımızı çok daha açık görebiliriz."

“İKTİDAR, PARTİMİZ GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLİYOR”

Hiç polemik yapma niyetinde değilim, iktidarın temsilcilerinin kullandığı sözleri tekrar etmek de istemiyorum. Müjde filan gibi... Şunun altını çizmem lazım. Gara'da bu kadar açık sorumululuğu olan iktidar, sorumluluğunu örtmek için partimizi günah keçisi ilan ediyor. Muhalefeti de kendi sorumluluğuna ortak etme peşinde koşuyor. İşte bu yeni ve ağır bir operasyondur. Bu demokratik siyasete ve demokrasi umuduna yönelik bir operasyondur. Yeni kırılmalar peşinde koşuyor bir iktidar. HDP'nin tutumu bellidir. Biz demokratik çözümde ısrarcıyız. Barış, bizlerin demokratik siyasette mücadelesine saygı duyularak gelebilir. Biz bu ülkede barışın teminatıyız. İstedikleri operasyonları yapsınlar bize karşı, bu hedefimizden zerre şaşmayacağız. İnancımızı zerre sarsmayacağız. Bu ülkeye demokrasi ve barışı hakikatin peşinde koşanlar getirecek.

DEVLET BAHÇELİ: GARA’DAN SONRA HER ŞEY ÇOK FARKLI OLACAK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu.

Bahçeli'nin konuşmasında öne çıkan başlıklar şunlar:

"KANDİL'E ŞANLI BAYRAĞIMIZ DİKİLMELİDİR"

10 Şubat 2021'de Irak'ın kuzeyinde Gara bölgesine yapılan Pençe Kartal-2 Harekatı cumartesi günü tamamlanmıştır. Harekat süresince teröristlere ait barınak, sığınak ve mühimmat deposu ile sözde karargah olarak kullanılan pek çok yer tahrip edilmiştir, çok sayıda terörist ihanetlerinin bedelini canları ile ödemiştir. Dileğimiz teröristlerin peşinin bırakılmaması. Kandil'e bir şafak vakti, Türklüğün şanlı bayrağı dikilmeli. Terör kampları yıkılıp yakılmalıdır. Sincar'ın yerle bir edilmesi artık hayat memat konusudur.

"GARA'DA AKAN KAN ALAYINIZI BOĞACAK"

Bizleri derinden üzen şehadetler yaşanmıştır. Millet ve vatan bu kahraman şehitlerimize minnettardır. Şehitlerimizin naaşları Ankara'da dualar eşliğinde vatan toprağına emanet edildi. Aldığımız bir başka kara haber yürekleri adeta kasıp kavurdu. PKK terör örgütü tarafından kaçırılan 13 kahraman kardeşimiz bir mağara deliğinde baş bölgelerine yakın mesafeden ateş edilerek şehit edildiler. Bu katliam yeryüzünde çok nadir görülen bir canavarlık örneğidir. Suçsuz günahsız, üstelik savunmasız insanlarımıza kurşun sıkmak terörizmin ilkel yüzünü tekrar deşifre etmiştir. Bu kadar mı alçaldınız? PKK/YPG'ye kol kanat geren sözde insan hakları savunucuları, şimdi ne diyeceksiniz? Gara'da akan kan alayınızı boğacak, biliyor musunuz?

"PKK'YA TESLİM OLMALI YA DA KAFALARI KOPARILMALI"

Bundan sonra terörle mücadele stratejisinde Gara öncesi ile sonrası aynı olmayacak, inanıyorum. PKK ile saf tutan kim varsa tepeden tırnağa tutuşturulacak. PKK terör örgütü ya silahları ile ve son teröriste kadar güvenlik güçlerine teslim olup adalet önünde hesap verecektir, ya da azdan az çoktan çok gidecek, hainlerin kafaları koparılacak. O mağarada aslında Türk Milleti'nin tamamına ateş açılmıştır. Biz göreceğimizi gördük, çekeceğimiz çileyi çektik. Bundan böyle gerisini bölücüler, yardım ve yataklık yapan işbirlikçiler, teröristler düşünmelidir. Başımız sağolsun, vatanımız sağolsun, milletimiz varolsun. Sonsuza kadar tanrı Türk'ü korusun ve yüceltsin.

HDP'NİN TASFİYESİ NE ZAMAN OLACAK?

Gara katliamıyla ilgili Türkiye’yi suçlayan, mağaranın bombalandığını ileri süren bölücü milletvekillerinin Gazi Meclis’ten tasfiyesi bugün değilse ne zaman yapılacaktır? Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu kapsamda açtığı soruşturmayı hayırlı bir gelişme olarak değerlendiriyor, taviz verilmeden alayının üstüne gidilmesini temenni ediyorum. Bu milletvekillerinin ve diğer HDP’lilerin milletin vergileriyle aldığı maaş haramdır, zıkkımdır. Ve bu HDP’nin kapatılması için zaman kaybetmek devletimizin egemenlik haklarına ileri düzeyde zarardır.

HDP’yle hesaplaşmadan, PKK’yı bitirdik, yok ettik, mahvettik diyemeyiz. Bu itibarla HDP’nin kapatılması elzemdir, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı inanıyorum ki gereğini yapacaktır. Ve tarih önünde yapmak durumundadır. Şayet bize bir görev düşerse, ki bu zaman yakındır, MHP Siyasi Partiler Kanunun 100’üncü maddesinden kaynaklanan hakkını tam ve eksiksiz kullanarak tarihi müracaatını mutlaka yerine getirecektir.

Editör: TE Bilişim