Gazete Emek- HDP’nin 4’üncü Büyük Kongresi Ankara’da yapıldı. Binlerce kişinin katıldığı kongrede eş başkanlığa “veda” konuşması yapan Sezai Temelli, bir kez daha Demokrasi İttifakı çağrısı yaptı. Aynı çağrıyı yapan Pervin Buldan, partisine dönük baskılara değinerek, “Kale düşürülemedi, izin vermedik” dedi. Mithat Sancar ise “Biz barış için varız. İmralı’nın kapılarını açın ki barışın yolu sonuna kadar açılsın” diye konuştu. HDP’nin eski eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın gönderdiği ortak mesaj da kongrede okundu. Konuşmaların ardından yapılan oylama sonrasında eş genel başkanlığa Buldan ve Sancar seçildi.

ALİ BABACAN'DAN MESAJ

Yeni parti kurma hazırlığı içinde olan Ali Babacan davetli olduğu HDP kongresine gönderdiği bir mesaj ile katılım sağladı.

Babacan'ın mesajı şöyle: 

"Sayın Pervin Buldan ve Sayın Sezai Temelli, Halkların Demokratik Partisinin 4’üncü Olağan Büyük Kongresine davetiniz için teşekkür ederim. Kongrede alacağınız kararların ülkemizin demokrasisine ve toplumumuzun huzuruna katkı vermesini ümit ediyorum. Bu vesileyle selamlarımı iletiyor, kongrenizin hayırlı olmasını diliyorum."

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 4’üncü Olağan Büyük Kongresi’ni “Geleceğe Yürüyoruz” sloganıyla Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştiriyor.

Ülkenin dört bir yanından gelen partililer günün ilk saatlerinde salonu doldurmaya başladı.

Yeni dönem siyaseti ve partinin yetkili kurullarının oluşturulacağı kongrede, partinin Eş Genel Başkanlığı için Pervin Buldan ve Mithat Sancar aday gösterilecek.

Kürt illerinden ve Türkiye’nin birçok bölgesinden kongreye yoğun katılım gösteren HDP’liler, salonun neredeyse tamamını doldurdu.

Halaylara başlayan kitle, alkış ve zılgıtlarla salonda “Direne direne kazanacağız” ve “Jin Jiyan Azadi” ve “HDP halktır, halk burada” sloganları attı.

Tunus, Filistin, Ürdün, Fas, Kıbrıs, İsveç, Fransa, Galiçya, Almanya, Avusturalya, Lübnan,Yunanistan, İtalya, Katalonya, Danimarka, Norveç, İngiltere, İskoçya, Portekiz, Finlandiya, İsviçre, İspanya, Ermenistan ve Irak başta olmak üzere 28 farklı ülkeden konuk HDP kongresinde yer alıyor.

Kongrede, 30’dan fazla siyasi parti temsilcisi, Ortadoğu’dan da çok sayıda kadın örgütü var.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Birleşik Sol Grup Başkanı Tiny Kox, Avrupa Özgür İttifakı Başkanı Lorena Lopez de Lacalle, Avrupa Sosyalistleri Partisi Genel Sekreter Yardımcısı, Giacomo Filibeck, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyesi Nikos Androulakis kongreye katılan konuklar arasında.

Divan kurulunun seçilmesiyle başlayan kongrede Divan Kurulu Eşbaşkanı Mehmet Tiryaki konuşma yaptı.

Tiryaki, “Üçüncü konferansımızda dile getirdiğimiz gibi dünyanın her yerinde diktatörlere karşı mücadele büyümekte ve yayılmakta. Bundan dolayı enternasyonalizm bugün gerekliliktir. Eşit ve özgür dünya için dayanışmak zorundayız” dedi.

Kongrenin Ortadoğu ve tüm dünya için umut damlası olacağını söyleyen Tiryaki, “Korkuyu yıkacağız, umudu yeşerteceğiz” dedi.

Ardından kürsüye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, konuşmasına salonu dolduran onbinleri selamlayarak başladı.

Herkese teşekkürlerini sunan Temelli ‘veda’ konuşmasında, “Ben Sezai Temelli, siz Kürtler’in Heval Sezai’si oldum” ifadelerini kullandı.

“Gözlerim kapanana kadar bu onurlu halkın hizmetinde olmaya devam edeceğim. Buna kimse engel olamayacak” diyen Temelli, Demokrasi İttifakı çağrısında bulunarak, “Farklı mücadeleleri, faşizme karşı ortak eylemliliğe dönüştürmeliyiz” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da konuşmasına partilileri selamlayarak başladı, tutuklu siyasetçilere selam gönderdi.

Buldan, “Binlerce arkadaşımız rehin alındı, ama biz milyonlar olduk. HDP bileşenleri ile, ittifakları ile, içinden çıktığı HDK ile, DTK gibi toplumsal örgütlenmeler ile öyle güçlü bir yapıdır ki bu kale düşürülemedi, izin vermedik. Tek seslilik istediler, bunu bozduk. Seçimlerde önümüze türlü engeller koydular, yıka yıka geldik. Bize karşı kurdukları bütün tuzakları birer birer boşa çıkardık” diye konuştu.

İktidara eleştirilerde bulunan Buldan, “AKP-MHP çözümsüzlük ittifakı Türkiye ve Ortadoğu halklarının geleceğini İmralı’da 13 metrekareye sıkıştırmak isterken, Sayın Öcalan yüzyılın barış projesini geliştirdi” dedi ve şöyle devam etti:

“Halklarla diyalog yerine Ortadoğu’nun JİTEM’i IŞİD ile ortaklık kurdular. Kürtlerin Suriye’deki demokratik temsiliyetini engellemek için her yeri talan ettiler. Halklarımızın bir bir emek ile kazandığı belediyelere kayyumlarla girdiler, 38 belediyemizi gasp ettiler. Ne yaparlarsa yapsınlar, Kürtler seçmeye de kendi kentlerini yönetmeye de devam edecek.

“Bizler artık bu ülkeyi yöneteceğiz ve yönetmeye geliyoruz. Halklarımız demokrasi baharını mutlaka yaşayacaktır. İmralı’nın kapısı barışa ve demokratik çözüme açılacaktır. Toplumsal olarak barış mutabakatını koruduğumuz sürece AKP-MHP ittifakı amacına ulaşamayacaktır. Halkların iradesi AKP’den de tek adamdan da daha büyüktür.”

Buldan ayrıca, “Girdikleri Suriye topraklarından bir gece ansızın çıkacaklardır. Türkiye’de Suriye’de Ortadoğu’da taşlar yerinden oynamıştır. Taşları ancak ve ancak büyük demokrasi gücü olan Kürt halı yerine oturtacaktır” diye belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Demokrasi İttifakı, ulusal birlik ve anadilinde Kürtçe konuşma çağrılarında bulundu.

Partinin yeni eş genel başkanları ise Buldan ile Sancar oldu

İki isim 836 geçerli oyun tamamı ile HDP’nin eş genel başkanı seçildi. İki oy da geçersiz sayıldı.

Editör: TE Bilişim