Gazete Emek- Diyarbakır'da yerel ve ulusal basın temsilcileri ile bir araya gelen HDP'nin Diyarbakır Milletvekilleri ve il yöneticileri, bölgede halkı "boykota" yönlendirmeye çalışan HDP'li gibi görünen AKP'in olduğunu söyledi. 


HDP'nin Diyarbakır Milletvekilleri, HDP ve DBP'nin Diyarbakır İl Eş Başkanları ve yöneticileri kahvaltıda basın ile bir araya geldi. Son süreçte yaşanan tartışmalar ve yerel seçimlere ilişkin açıklamalarda bulunuldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2019 Mart seçimlerinde bölgede sandıktan HDP'nin çıkması durumunda yeniden kayyum atamalarına işaret etmişti. HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, Erdoğan'ın bu açıklamalarla sadece HDP'yi değil, Kürt mücadelesini, Kürdistan mücadelesini ve Türkiye halklarının mücadelesini hedef gösterdiğini söyledi. 

SONRAKİ GÜN KAYYUM OLACAĞINI BİLSEK BİLE SEÇİMLERE GİRECEĞİZ

Aydeniz, HDPliler'in de zaman zaman "Madem kayyum atanacak biz niye seçimlere giriyoruz" dediğin belirterek, "Biz şimdiye kadar nasıl seçimlere girdiysek, 2019 Mart seçimlerine de HDP olarak aynı şekilde gireceğiz. Seçimden hemen sonraki gün kayyum atanacağını yüzde yüz bilsek bile biz yine tüm halkımızla birlikte aynı şekilde seçimlere gireceğiz." dedi. 

CHP İLE İTTİFAK OLACAK MI?

CHP veya diğer başka siyasi partilerle yerel seçimlerde ittifak kurulacak mı yönündeki soruya ise HDP'li vekil Selçuk Mızraklı cevap verdi. 

Mızraklı, "Demokrasinin bütün değerlerini ayaklar altına alan sistem karşısında bu ülkenin demokrasisini savunan, bu konuda duyarlı bütün siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, veya bu örgütlerin içerisinde inanç başta olmak üzere farklı talepleri olan, herkes ile demokrasi ekseninde bir araya gelme tutumumuz var. Bu noktada bir ufak adım gördüğümüz vakit, tabiki bütün çevrelerle bunun adının CHP veya Saadet Partisi olması. Şuan ki mevcut sistem karşısında toplumun demokratik ihtiyaç talep ve beklentilerini yerel seçimler vesileysiyle bu mevcut tek adam rejimi karşısında muhalefeti güçlendirebilecek ilkeli düzeyle bütün çevrelerle bir araya gelmek şüphesiz söz konusu olabilir.

DEMİRTAŞ YEREL SEÇİM SÜRECİNDE YER ALACAK MI?

HDP'nin yerel seçim sürecine girdiğini ve adaylar için kamuoyu yoklamalarına başladığını belirten MYK üyesi Zübeyde Zümrüt ise aday isimleri konusunda ise henüz netleşmediklerini söyledi. Zümrüt, Gazeteciler'in "Selahattin Demirtaş, bu yerel yönetim sürecinin içinde yer alacak mı? Diyarbakır Belediye Eş Başkanlığı için veya başka bir yer için tekrar gündeme gelir mi" sorusuna ise Demirtaş'ın cezaevinde olsa bile bu sürecin içinde yer alacağını söyledi. Zümrüt, Demirtaş'ın nasıl bir konumla yer alacağının şimdiden beli olmadığını ancak Cezaevi'nde olan bütün HDP'lilere fikirlerinin sorulduğunu ve bir şekilde sürecin içine dahil edildiklerini söyledi. 

AK PARTİ İLE YENİ BİR SÜRECE GİRİLİR Mİ?

AK PARTİ ile MHP arasındaki ittifakın çatlamasından sonra gözlerin bir kez daha HDP'ye döndüğü ve Eş Başkan Sezai Temelli'nin açıklamaları hatırlatılan Diyarbakır Milletvekilleri, "Biz her zaman barışta ısrarcıyız. AKP-MHP faşist ittifakı'nın yıkılacağı beliydi. Ama biz asla onlar gibi çıkara dayalı bir ortaklık kurmayız. Bu kadar baskı, gözaltı ve tutuklamaların olduğu bir yerde diyalog şansı yoktur. Genel Merkez üzerinden bu süreci yakından takip ediyoruz." 

HALKI BOYKOTA YÖNLENDİREN HDP GÖRÜNÜMLÜ AKP'LİLER VAR

Bölgede bazı kişilerin HDP'li olarak milleti "madem kayyum atanacak o zaman sandığa gitmeye gerek yok boykot edelim" diye yönlendirdikleri belirtilen açıklamada, "Bu kişilere asla itibar etmeyin. Bu kişiler HDP'li görünen AKP'lilerdir. Bunları gördüğünüz yerde tersleyin. Bunlar HDP mücadelesine zarar veren kişilerdir" denildi. 


Diyarbakır'daki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşanan sorunlara ilişkin ise HDP'li vekiler hem incelemelerde bulunacaklarını hem de konuyu meclis gündemine taşıyacaklarını söyledi. 

HABER- BEKİR GÜNEŞ

Editör: TE Bilişim