Gazete Emek-  HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, İzmir, Mardin ve Şırnak’ta bu sabah gerçekleşen ev baskınları ve gözaltılara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Aralarında belediye meclis üyeleri, ilçe eş başkanları, ve gençlik meclisi üyelerinin bulunduğu 21 kişinin gözaltına alındığını belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sürdürülen bu gözaltı operasyonlarını en sert biçimde kınıyoruz. Demokratik siyaset yürüten tüm arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı, siyasi ahlaka aykırı bu gözaltı silsilesi sonlandırılmalıdır.  Günaşırı gerçekleştirilen ve hukuki dayanaktan tamamen yoksun olan bu siyasi operasyonlar, insan hak ve özgürlüklerine tehlikeli ölçüde zarar vermektedir. 

“Korku iklimi oluşturulmak isteniyor”

“Korku iklimini güçlendirmeyi amaçlayan bu saldırıların, mevcut iktidara herhangi bir fayda sağlamadığı çok açıktır.  Böylesi faydasız, hukuksuz ve yasadışı “gözaltı ve tutuklamalar ile yıldırmaya çalışma” yönteminin tutmadığı uzun yıllardır kanıtlanmıştır. 

“6 binden fazla tutuklu var”

“2015’ten bugüne kadar aralarında HDP’li milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, parti yöneticileri, üyeleri ve destekçileri olmak üzere en az 12 bin kişi gözaltına alınmıştır. Şu anda 6 binden fazla tutuklu vardır. Eğer gözaltılar HDP’den kurtulmak için etkin bir yöntem olsaydı, halk son dört seçimde HDP’nin arkasında böyle güçlü durmaz, partisine ve iradesine sahip çıkmazdı. 

“İnsan hakları ayaklar altına alınıyor”

“Hukuku, adaleti ve insan haklarını her gün ayaklar altına alıp çiğneyen AKP-MHP ittifakı, başarısızlığını HDP’ye saldırarak gizlemeye çalışmaktan vazgeçmelidir. Yerel yönetimlerimize, il ve ilçe örgütlerimize yönlendirilen bu gözaltı ve tutuklama furyası derhal sonlandırılmalı, gözaltındaki arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır.”

Muş eş başkanları tutuklandı

Öte yandan Muş’ta 9 Ağustos’ta ev baskınıyla gözaltına alınan HDP il eş başkanları Ferhat Çakı ve Muhlise Karagüzel ile parti üyesi Kutbettin Çelik'in İl Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri tamamlandı.

Adliyeye sevk edilen Çakı ve Karagüzel, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, Çelik ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Kaynak: Bianet

Editör: TE Bilişim