GAZETE EMEK-  HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy imzasıyla yapılan çağrıda HDP'nin açlık grevi eylemcilerinin taleplerine destek verdiği, uluslararası kurumların da acilen ölümleri önlemek amacıyla harekete geçmesi istendi.

"Haziran 2019’dan beri ölüm orucunda olan Grup Yorum üyelerinin durumu kritik" başlığı ile yapılan çağrıda şu görüşlere yer verildi: 

"Türkiye’nin tanınan politik müzik grubu olan Grup Yorum, özellikle Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra sürekli olarak hükümetin baskısına maruz kalmaktadır. Grup üyeleri siyasi görüşlerinden dolayı, gözaltı, tutuklama ve yasaklarla karşı karşıyadır. Grubun bazı üyeleri bu baskıları protesto etmek için 230 günü aşkın bir süredir açlık grevindeler. Grubun iki üyesi Ocak ayında açlık grevini ölüm orucuna çevirdi. 

Grup Yorum 1980 askeri darbe sonrası gelişen baskı politikalarına karşı kurulan bir müzik grubudur. 1985’den bu yana 23 albüm ve bir film ürettiler. Grubun birçok konseri ve albümleri yasaklandı, bazı grup üyeleri tutuklandı ve hatta işkenceye maruz kaldı. Tüm bu baskılara rağmen grup hem Türkiye’de hem de yurt dışında hala oldukça popüler. 

Geçtiğimiz üç yıl içerisinde grubun etkinliklerini gerçekleştirdiği İdil Kültür Merkezi'ne en az 8 kez polis operasyonu gerçekleşti. Baskınlar sırasında grubun enstrümanları kırıldı veya enstrümanlarına el konuldu, albümleri zarar gördü. Gruptan yapılan açıklamalara göre bu baskınlarda toplamda 30 kişi tutuklandı. Grup üyeleri tüm bu baskıları protesto etmek için Haziran 2019’da açlık grevi başlatarak arkadaşlarının serbest bırakılmasını, grup üyelerine yönelik tutuklama kararlarının kaldırılmasını, İdil Kültür Merkezi'ne yönelik polis baskınlarının ve konserlerine yönelik yasaklamaların son bulmasını talep etti.

Açlık grevcilerinin sağlık durumu giderek kötüleşiyor. Grup üyesi İbrahim Gökçek 1 Mart 2019’dan beri Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. 18 Haziran’dan bu yana açlık grevinde ve açlık grevini 4 Ocak 2020’de ölüm orucuna çevirdi. Bir diğer açlık grevi eylemcisi Helin Bölek 19 Haziran’da, hala cezaevinde iken açlık grevine başladı. 20 Kasım 2019’da tahliye edildi fakat açlık grevine dışarıda devam etti. Helin Bölek de 20 Ocak 2020’de açlık grevini ölüm orucuna çevirdi. 12 Şubat itibariyle İbrahim Gökçek ve Helin Bölek sırasıyla açlık grevlerinin 240. ve 239. günündeler.  

Taleplerini destekliyoruz, acilen hareket geçmeye çağırıyoruz

HDP olarak açlık grevi eylemcilerinin haklı taleplerini tamamen destekliyoruz ve hükümeti Grup Yorum ve diğer muhalif müzik gruplarına yönelik gözaltı, tutuklama, polis baskınları ve yasaklar aracılığıyla uygulanan zulme, suçlamalara ve baskılara son vermeye çağırıyoruz. Aynı zamanda, tüm uluslararası kamuoyunu ve ilerici güçleri, açlık grevcilerinin sesini duyarak acil tutum almaya davet ediyor, Türk yetkililerini taleplerin karşılanması için teşvik etmeleri yönünde çağrıda bulunuyoruz.  

Müzisyenlerin bir deri bir kemik kalmış bedenlerini en temel hakları için kullanmaları Türkiye için tam anlamıyla utanç vericidir. Müzisyenler söyledikleri şarkılar nedeniyle cezaevinde olmamalıdır!"

Editör: TE Bilişim