Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Pero Dundar, Kürt diline yönelik yasakları, kapatılan Kürtçe eğitim kurumlarını ve indirilen Kürtçe tabelalar ile tartışma konusu olan 'Kürdistan' ifadesini Meclis gündemine taşındı. Dundar, Soylu'ya "Bitlis'te belediyenin tabelasından Kürtçe ifadeler kaldırılırken İstanbul seçimlerinde Kürtlerin oyunu alabileceğinizi düşünüyor musunuz" diye sordu.

Dundar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinin gerekçesinde, "Bir toplum varlığını ancak, kendi anadilini yaşamın her alanında özgür bir biçimde kullanarak sürdürebilir. Diller toplumların hafızalarıdır. Bu dilleri yaşatmak, koruma altına almak ve anayasal güvenceye kavuşturmak sosyal devlet anlayışının bir gereği iken bugün Kürt diline ve kültürüne yapılan saldırılar bu anlayıştan tamamen uzaklaşıldığının da göstergesidir. Kürt dili ve kültürüne yönelik artan tahammülsüzlük, saldırganlığa dönüşmüştür" ifadelerini kullandı.

Dundar gerekçesinde, OHAL döneminde birçok Kürtçe yayın yapan kurumun kapatıldığı hatırlattı. Dündar halen Kürdistan ifadesi için yargılanan insanlar olduğunu belirterek, AKP'li Bitlis Belediyesi'nin de Kürtçe tabelaları indirdiğine işaret etti. 

Dundar, Soylu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

- Kürtçe eğitim veren kaç kurum kapatılmıştır? Bu kurumların kapatılmasının yasal gerekçesi nedir?

- Kürt dil kurumlarının kapatılması ile ne amaçlanmaktadır?

- Kürtçe yayın yapan kaç kurum kapatılmıştır? Bu kurumların kapatılmasının yasal gerekçesi nedir?

- Kürtçe konuştuğu için saldırıya uğrayan, yaşamını yitiren kaç Kürt vatandaşı vardır? Bu saldırıları gerçekleştiren kaç kişi tutuklanmıştır? Bu saldırıların önünün alınması için hangi çalışmalar yapılmıştır?

- Hasankeyf'in sular altında bırakılmak istenmesiyle amaçlanan kültürel bir soykırım değil midir?

- 'Kürdistan' ifadesini kullanmak neden yasaklanmıştır?

- Bir yandan Kürdistan ifadesini kullanan kişiler yargılanırken, cezalandırılırken diğer yandan bu ifadenin seçim propagandası olarak kullanılmasını nasıl açıklıyorsunuz?

- Bitlis Belediyesi'nin çok dilli tabelası neden indirilmiştir? Bu Kürtçeye olan tahammülsüzlük değil midir?

- Bitlis Belediyesi'nin çok dilli tabelası ne zaman geri asılacaktır? Bu tabelanın geri asılması için bir girişiminiz olacak mıdır?

- Bitlis'te belediyenin tabelasından Kürtçe ifadeler kaldırılırken İstanbul seçimlerinde Kürtlerin oyunu alabileceğinizi düşünüyor musunuz?

- Kürt halkını, Kürtçeyi seçim propagandası olarak kullanmaktan ne zaman vazgeçeceksiniz?

- Kürtçe ne zaman anayasal güvenceye kavuşacaktır? Kürtçenin anayasal bir güvenceye kavuşması için ne gibi çalışmalar yapılmıştır? 

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim