GazeteemekCumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmeye HDP'den ilk değerlendirme geldi. HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım görüşmeyi "Fiyasko" olarak değerlendirdi. 

Erdoğan ile Trump dün Beyaz Saray’da yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Görüşmede, Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen’in iadesi ve ABD’nin Suriye’de Türkiye’nin ‘terörist‘ muamelesi yaptığı YPG’ya silah desteği vermesi gündeme gelmişti.

ABD, ‘FETÖ’den tutuklanan Protestan cemaatine bağlı İzmir Diriliş Kilisesi Pastörü Andrew Brunson’un da serbest bırakılmasını talep etmişti.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, 20 dakikalık birebir Trump-Erdoğan görüşmesinin ardından yapılan ortak basın toplantısında, ‘temenniler ve niyetler üzerine’ sadece Erdoğan’ın konuştuğunu söyledi.

“Görüşmenin içeriğine ilişkin, Erdoğan’ın gitmeden önce dile getirdiği hedeflerden de hiç bahsetmedi. YPG’den bahsedilirken Trump güldü. Ayrıca Trump çok kısa tuttu ve orada da Lavrov ile olan görüşmesini anlattı” diyen Yıldırım, ‘nereye nokta koyulmaya gidildiği’ konusunda tereddütte kaldıklarını ifade etti.

Erdoğan, ABD’ye gitmeden, “Biz en üst düzeyde Sayın Trump’la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz ki bizim yapacağımız görüşme virgül mesabesinde değil nokta mesabesinde olacaktır” demişti.

Yıldırım, ziyaretin haftalarca tartışıldığını, binlerce kilometre yol gidildiğini belirterek, şöyle devam etti: “Sonuç; büyük bir belirsizlik. Erdoğan’ın görüşmesi noktayla değil üç noktayla sonuçlanmıştır. ‘Buyurun buradan sonrasını siz yorumlayın’ denilmiştir. Fiyaskodur. 20 dakika baş başa görüşmek için mi oraya gitti? Bir aydır ülke gündemini bunun için mi meşgul ediyor? Ayrıca Türkiye bir buçuk iki yıl önce Rojava’da iyi bir partnerdi. Salih Müslim gelip gidiyordu. Süleyman Şah Türbesi taşındı. Türkiye, Suriye’de de Rojava’da da iyi bir aktör ve partnerdi. Bugün kim söyleyebilir ki Türkiye daha efektif bir dış politika yürütebiliyor? Bütün bunlar, Kürt fobisi üzerinden gelinen bir nokta olarak görülmeli. Ülke canını kaybetti, malını kaybetti, itibarını kaybetti.”

Editör: TE Bilişim