Gazete Emek-Van'ın Gevaş İlçesi'nde 6 gün önce Gevaş ilçe Emniyet Müdürlüğü'ne saldırı yapılmıştı.

Saldırının hemen ardından yaylaya mantar toplamaya giden 3 kişi Terörle mücadele ekipleri tarafından saldırının faili olarak gösterilip gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan Cemal Aslan, Halil Aslan, Abdülselam Aslan dün akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Serbest bırakılan bu kişlerin Van'da çeşitli alanlarda esnaflık yaptıkları ortaya çıktı. 

Bu 3 kişinin gözaltında darp edilerek bu fotoğrafları sosyal medyada servis edildi.

Resmi kaynaklar ve AKP'li yazar Fatih Tezcan, bu 3 kişiyi saldırıyı yapanlar olarak hedef göstererek, Twitter'dan şu paylaşımda bulundu.

 

Bu paylaşımın ardından sosylam medyada tepkiler çığ gibi büyüdü. Fatih Tezcan da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bu kişilerde özür diledi. 

HDP de bu hukuksuzluğun peşini bırakmadı. HDP Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Nadir Yıldırım, konuyu İşçileri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu. HDP, yaşanılan işkencenin toplumun vicdanında ağır bir yara oluşturduğuna dikkat çekerek Soylu'yu istifaya davet etti.

Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle Süleyman Soylu'ya yöneltiği sorular şu şekilde:

Gözaltına alınan şahıslar hangi gerekçe ile hangi tarih ve saatte gözaltına alınmış, gözaltına alındıktan sonra ilk olarak nereye götürülmüşlerdir? 

Köylüleri, bakanlığınıza bağlı hangi birim ve bu birime bağlı kişiler gözaltına almıştır? Bu kişilerin isimleri nedir?

Paylaşılan fotoğraflardan gözaltına alınan köylülere işkence yapıldığı görülmektedir. Bu işkence vahşetini gerçekleştirenler kimlerdir?

 

Söz konusu birim veya kişiler hakkında bakanlığınızın başlattığı bir soruşturma var mıdır? Yok ise başlatılması planlanmakta mıdır? 

Bakanlığınızın mevzu bahis konuda resmi bir açıklama yapmamış olması, gözaltında yapılan işkenceyi meşrulaştırdığı yönünde iddialara neden olmaktadır. Bu konu resmi bir açıklama yapılacak mıdır?

İşkenceyi fotoğraflayan kişi ya da kişiler bakanlığınıza bağlı hangi birimde görev yapmaktadırlar ve isimleri nedir?

Sosyal medya hesapları ile ilgili binlerce insanın gözaltına alındığı bu dönemde, Fatih Tezcan isimli şahsa ait sosyal medya hesabındaki paylaşımı ile ilgili bakanlığınızın başlattığı herhangi bir soruşturma var mıdır?

Yok ise açılması düşünülmekte midir?  

Bu kişi hangi kurum ya da kişiler adına hizmet etmektedir? Söz konusu fotoğrafları hangi kişi ya da kurumlar aracılığıyla elde etmiştir?



Bu işkence olayı toplumun vicdanında ağır bir yara açmıştır. Bakanlığınız ve bakanlığınıza bağlı kurumlar neredeyse her gün ağır hak ihlallerinin doğrudan faili olarak gündeme gelmektedir. 

Sorumluluk alıp istifa etmenin bir erdem olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda ne zaman istifa etmeyi düşünüyorsunuz? 



 

Editör: TE Bilişim