Gazete Emek- HDP ile yaptıkları görüşmelerden olumsuz sonuç alan Kürdistani Partiler 24 Haziran seçimleri için kararını açıkladı. 

HDP’yle ortaklaşamayan Kürdistani Seçim İttifakı, 24 Haziran 2018 seçimlerinde, ittifak içindeki her partinin serbest tutum almasını kararlaştırdı.

24 Haziran seçimleri öncesinde bir araya gelerek Kürdistani Seçim İttifakı’nı kuran Azadi Hareketi, PAK, PDK, PDK-T ve PSK, önümüzdeki dönemde de ittifakı devam ettirmek kaydıyla, 24 Haziran 2018 seçimlerinde ittifak içindeki her partinin serbest tutum almasını kararlaştırdı.

Erken seçim kararından hemen sonra 2 Mayıs 2018’de Kürdistani Seçim İttifakı’nı kurarak önce HDP, ardından HÜDA-PAR ile görüşerek birlikte seçime gidilmesi çalışmalarını yürüten partiler, HÜDA-PAR’ın kendilerine yazılı bir cevap vermemesi, HDP’nin de seçim bildirgesinde uzlaşılan konulara yer vermemesini gerekçesiyle ittifakın genişlemediğini daha önce yazılı bir açıklama ile duyurmuştu. Kürdistani Seçim İttifakı, son toplantısında 24 Haziran seçimlerine ilişkin ittifaktaki her partinin kendi kararını vermesini kararlaştırdı. İttifak partileri, önümüzdeki yerel seçimlere ilişkin ise ittifakın sürdürülmesi kararını aldı.

"2019 YEREL SEÇİMLERİNDE ORTAK TUTUMLA DEVAM EDECEĞİZ"

Kürdistani Seçim İttifakı’nın konuyla ilgili yazılı açıklaması şöyle:

Azadi Hareketi, PAK, PDK, PDK-T, PSK 2 Mayıs 2018 günü Diyarbakır’da gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla, Kürdistani Seçim İttifakı’nı ilan ettiler.

Kamuoyuyla paylaşılan siyasi prensipler temelinde HÜDAPAR ve HDP ile geniş kapsamlı bir seçim ittifakı için görüşmelerde bulunan Kürdistani Seçim İttifakı, ne yazık ki, hedeflediği anlamda bir sonuca ulaşamadı.

HÜDAPAR, Kürdistani Seçim İttifakı’nın kendilerine sunmuş olduğu siyasi prensipleri ve ittifak teklifini içeren mektuba bugüne kadar herhangi bir yazılı cevap vermemiştir. Kürdistani Seçim İttifakı ve HDP 6 maddelik bir deklarasyonda anlaşma sağlamalarına rağmen, HDP Genel Merkezi sayın Selahattin Demirtaş ve HDP’nin 14 Mayıs’ta açıklanan Seçim Bildirgelerinde bu 6 maddeye yer vermeyerek, ittifakın ruhuna ve mutabakat sağlanan esaslara aykırı bir tutum sergilemiştir. Bu temel sebeplerden dolayı, Kürdistani Seçim İttifakı’nın geniş bir seçim ittifakı sağlama girişimi amacına ulaşamamıştır.

Kürdistani Seçim İttifakı’nın bu girişimleri halkımız nezdinde büyük bir heyecan ve sinerji yarattı. Kürdistan halkı, kendi kimliğiyle bir taraf olacağı böylesi bir girişime ciddi bir destek verdi.

Bizler Azadi Hareketi, PAK, PDK, PDK-T, PSK olarak, halkımızın bu sahiplenme duygularını da dikkate alarak, bu ittifakımızın önümüzdeki dönem, 2019 Yerel Seçimlerinde de ortak tutumla devamına karar vermiş bulunmaktayız. Bu ittifakımız aynı zamanda halkımızın en temel ihtiyacı olan Kürdistani bir ittifak için önemli bir kilometre taşı misyonunu görecektir.

Önümüzdeki dönemde de bu ittifakı devam ettirmek kaydıyla, Kürdistani Seçim İttifakı 24 Haziran 2018 seçimlerinde, ittifak içindeki her partinin serbest tutum almasını kararlaştırmıştır.

Editör: TE Bilişim