Gazete Emek- HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, dün yapılan PM ve MYK toplantılarının ardından seçimlere dair alınan kararları açıkladı.

HDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen HDP’li Oluç, 11 il ve 35 ilçede 37 bin seçmenle ilgili kaydırma seçmen oldukları gerekçesiyle ilçe seçim kurullarına itirazda bulunduklarını hatırlatarak, bu itirazların yaklaşık yüzde 95'inin reddedildiği bilgisini verdi. Oluç, itiraz edilen seçmenleri bugün YSK'ye taşıyacaklarını belirterek, "Türkiye'de artık seçim güvenliği sadece verilmiş olan oyların sayımı ile ilgili bir konu olmaktan çıkmıştır. Seçimlerin öncesinde kimlerin nerede oy kullanacağına dair yapılmış tüm düzenlemelerin de seçim güvenliği içinde ele alınması gerekir" dedi.


‘SEÇİM GÜVENLİĞİNDEN SORUMLU KİŞİ PARTİ MİLİTANI GİBİ’

Seçim güvenliğini sağlamakla görevli olan İçişleri Bakanı'nın bir parti militanı gibi davrandığını ve seçim güvenliğini sağlamayan bir bakanlık haline dönüştüğünü belirten Oluç, İçişleri Bakanlığı'nın HDP'yi hedef aldığını ve kamu olanaklarını parti aleyhine kullandığını söyleyerek, seçmen kaydırmalardan bazı örnekler aktardı.

POLİSEVİNDE 38 ODADA 374 SEÇMEN TESPİT EDİLDİ

Oluç, Iğdır'da polis evinde 38 odada 374 seçmen kayıtlı olduğunu hatırlattı. Misafirhaneye seçmen kaydedilmesinin usule uygun olmadığını vurgulayan Oluç, Siirt'te 6 binin üzerinde seçmenin kaydının silindiğini, itirazlarından çok az bir kısmının yeniden kaydının yapıldığını belirtti. Oluç, "Bu itirazlar ciddiyetle değerlendirilmezse YSK bu seçime şaibe düşüren en üst organ olacaktır" dedi.

Oluç, kolluk güçlerinin oy kullanmasına karşı olmadıklarını, hileli bir şekilde taşınan kolluk güçlerine oy kullandırılmasına karşı olduklarını vurguladı.

TÜM PARTİLERLE SEÇİM GÜVENLİĞİNİ KONUŞACAĞIZ

Meclis'teki muhalefet partileriyle üst düzeyde görüşmeler yapacaklarını belirten Oluç, şunları söyledi: "Bu anlayışın en tepesinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan vardır. 'HDP'den aldık bu belediyeleri ve kayyuma teslim ettik' demiştir. Evet halkın iradesini gasp ettiler, fakat aradan geçen sürede şu ortaya çıktı. Kayyumlar büyük yolsuzluklar yaptılar, halkın değerlerine kültürüne anadiline büyük saldırılarda bulundular. 24 Haziran seçim sonuçları gösterdi ki kayyum atanan belediyelerde yapılacak seçimlerde HDP bu belediyeleri kazacak oranda oy almıştır. Bunu gördükleri için bu hilelere, seçmen silme işlemlerine başvurdular. Seçim güvenliği ağır bir tehdit altındadır. Meclis'te olan muhalefet partileri ile en üst düzeyde görüşmeler yapacağız, bu bilgi ve belgeleri aktaracağız ve özellikle kendi partilerinden olan müşahitlerin bu konularda hassas davranmalarını isteyeceğiz."

‘BEKA SORUNU OLAN AKP İKTİDARIDIR’

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin seçimlerin beka sorunu olduğu yönündeki açıklamasını da değerlendiren Oluç, "Türkiye'de beka sorunu yoktur. Türkiye toplumu beka sorunu ile karşı karşıya değildir. Beka sorunu ile karşı karşıya olan AKP iktidarı ve AKP ile MHP'nin kurduğu ittifaktır" dedi.

‘DEMOKRASİ ADINA FEDAKARLIK YAPIYORUZ’

HDP’li Oluç, dünkü toplantılarda aldıkları kararları şöyle açıkladı:

"Demokrasi adına, barış, özgürlük, adalet mücadelesinin yükselmesi için kimi yerlerde fedakarlık yapma kararı aldık. Bu fedakarlığı şu ya da bu parti lehine yapmıyoruz, demokrasi mücadelesi için yapıyoruz. İkinci önemli konu ise temsil meselesidir. İlk defa uzun yıllar sonra HDP aracılığıyla hem batıya göçmüş olan insanlarımızın temsil edilme imkanı ilk kez ortaya çıkmıştır. Türkiye'deki demokrasi güçlerinin, bileşenlerimiz ve ittifak güçlerimizin HDP aracılığıyla temsil edilme imkanları ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede bazı istisnalar olabilir. Belediye meclis üyelikleri için HDP'nin adaylarını çıkaracağız. En yüksek temsil imkanına ulaşmak için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğiz. Demokrasi adına fedakarlık yaptığımız her yerde HDP adaylarını destekleme çağrılarımız olacak."

3 BÜYÜKŞEHİRDE ADAY GÖSTERİLMEYECEK

HDP Sözcüsü Oluç, İstanbul, Adana ve İzmir'de aday göstermeyeceklerini açıkladı, "Demokrasi mücadelesi verenlerin işaret ettiği adaylara oy verilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Oluç, diğer yerlere dair kararlarını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi.  

ANKARA VE MERSİN İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Oluç, bugün basına yansıyan Ankara ve Mersin'de aday çıkarmayacağı iddialarına ilişkin de gazetecilerin sorusu üzerine bu iki kente dair tartışmaların sürdüğünü belirtti.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim