Gazete Emek-HDP'den kadın sözcüsü Siirt Milletvekili Besime Konca'nın da milletvekiliği düşürüldü. Böylece HDP'nin dışarıdaki vekil sayısı 44'e düştü. 


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Besime Konca’nın hakkında verilen 2.5 yıl hapis cezasının kesinleşmesi sonrası milletvekilliği düşürüldü. Konca’nın yasama yılı öncesinde kesinleşen cezasına dair Başkanlık Tezkeresi bugün Genel Kurula sevk edildi. Meclis yasama yılının ilk oturumunda gündem dışı gerçekleşen konuşmaların ardından Konca hakkında düzenlenen tezkere Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı tarafından okunarak, Konca’nın vekilliği düşürüldü.

Konca’nın vekilliğinin düşürülmesinin hemen sonrasında Meclis sitesinden de Konca’nın isminin “vekilliği düşürülenler” listesinde yayınlanması dikkat çekti.

HDP’den tepki: Er geç hesabı sorulacaktır

HDP’li Konca’nın milletvekilliğinin düşürülmesine ilk tepki Meclis Genel Kurulu’ndan geldi. Konca ile ilgili Başbakanlık Tezkeresinin okunmasının ardından söz alan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, kararı okutan Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’yı eleştirdi. Yıldırım, bir kadın milletvekilinin vekilliğinin düşürülme işinin yine Bahçekapalı’ya düştüğünü belirterek, bu durumun Bahçekapalı açısından üzüntü verecek bir durum olduğunu ifade etti.

Yıldırım, şöyle konuştu: “Bugünkü iktidarın halk iradesine nasıl saldırdığını ibretle izliyoruz. Bunun adı yargı falan değil. Bu karar açıklanmadan önce AKP Batman milletvekili mahkeme başkanının odasında poz vermiştir. Böyle siyasallaşmış bir yargının kararı bizim için esas alınacak bir karar değildir. Bu yargı falan değil. Bunun adı Kürde karşı siyasi iktidarın sömürge hukukudur. Halk iradesini çiğneyen siyasi iktidardan er geç demokratik yollardan hesabı sorulacaktır.”

HDP Genel Merkezi’nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada ise, “Kadın Meclisi Sözcüsümüz ve Siirt Milletvekilimiz Besime Konca’nın vekilliği hukuksuzca düşürülmüştür. Besime Konca milyonların ve kadınların iradesidir, kararı ancak halk verebilir” ifadeleri kullanıldı.

HDP’nin dışarıdaki vekil sayısı 44’e düştü

HDP’li Konca’nın milletvekilliğinin düşürülmesiyle birlikte bugüne kadar 5 HDP vekilin milletvekilliği düşürülmüş oldu. İlk olarak HDP’nin eski eş genel başkanı ve Van Milletvekilli Figen Yüksekdağ hakkında kesinleşmiş hapis cezası gerekçe gösterilerek milletvekilliği düşürüldü.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da hakkında verilen hapis cezasının onaylanmasının ardından vekilliği düşürülen ikinci isim oldu. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ise Meclis tarihinde ilk kez devamsızlık gerekçesiyle yasama yılı tatiline girmeden hemen önce milletvekillikleri düşürüldü.

HDP’li 5 ismin milletvekilliğinin düşürülmesinden sonra 1 Kasım seçimlerinde Meclis’te 59 sandalyeyle temsil hakkı kazanan HDP’nin milletvekili sayısı 54’de düştü.

Yemin etmediği gerekçesiyle yasama faaliyetlerine katılamayan HDP Ağrı Milletvekilli Leyla Zana ile birlikte tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 8 milletvekilinin de durumu göz gönünde bulundurulduğu durumda HDP’de yasama faaliyetinde katılabilen vekillerin sayısı 44’e düştü.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

Editör: TE Bilişim