Gazete EmekHDP'nin 3. Olağan Büyük Kongresi Ankara'da engellemelere rağmen büyük bir coşku ile başladı. Yüzlerce HDP'li Ankara Arena Spor Salonu'na akın etti. 


HDP’nin “Geçmişten geleceğe aynı cesaretle” sloganıyla düzenlediği 3. Olağan Kongresi, HDP’nin Eş Genel Başkan Serpil Kemalbay da dahil olmak üzere yönetici, delege ve bileşenlerine yönelik ardı arkası kesilmeyen gözaltı-tutuklama furyasına, kentlerden hareket eden otobüslerin engellenmesine ve Ankara Emniyeti’nin salona girişlerin önünü kesmek için getirdiği türlü yasaklamalara karşın Ankara Arena Spor Salonu’nda başladı.

Nafile engelleme çabaları


Kongre için Türkiye’nin dört bir yanında binlerce HDP’li sabah saatlerinde Ankara’ya ulaştı. Salona giden yollarda peş peşe polis noktaları kurulurken, valiliğin verdiği karar doğrultusunda polis, alana çanta, makyaj malzemesi, şarj makinesi, çakmak, defter ve kalem dahi almadı. Sarı-kırmızı-yeşil renkteki her türlü kıyafete de izin verilmedi. Arama noktalarına kurulan kameralarla da girişler kayıt altına alındı.

Salon çevresindeki yolların kapatılması için polis zırhlı araçlarının yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait kamyonlar da kullanıldı. Daha önce HDP yöneticilerinin emniyet yetkilileri ile yaptığı görüşme sonucu açılacağı belirtilen giriş kapıları ile delege giriş kapıları da kapatıldı, sadece tek noktadan geçişe olanak tanındı.

HDP Kongresi’nde basın emekçileri de çok sayıda engelle karşılaştı. Valiliğin kararı doğrultusunda sadece sarı basın kartı olan emekçilerin içeri girebileceği belirtildi. Basın statüsünün dışında salona girmek isteyen emekçilerin ise bilgisayar, fotoğraf makinesi, şarj aleti kullanmasına izin verilmedi.

Tüm bu engellemelere karşın binlerce HDP’li salonu doldurdu.

Salon pankartlarla donatıldı


Salonda “Dirençliyiz, umutluyuz, kararlıyız”, “Kadın, yaşam, özgürlük – Jin, jiyan, azadi”, “Gençlik tek tipleşmiyor”, “İnançlara özgürlük, Alevilere eşitlik için kararlıyız”, “Doğa katliamına son”, “Genç başladık, genç başaracağız” pankartları salona asıldı. Salonun 4 köşesindeki kolonlarda da “Demokrasi”, “Adalet”, “Aşitî”, “Özgürlük” yazılı pankartlar yerleştirildi.

Divanın arkasında yer alan “Güçlüyüz” yazılı ekranda sık sık partinin kongre şiarları olan, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı döndü.

Asılan “Tek tipe, tek adama, OHAL’e karşıyız” pankartı polis tarafından indirildi. Kürsüden Afrin savaşıyla ilgili anons yapılmaması uyarısı da yapıldı.

Uluslararası dayanışma


HDP ile uluslararası dayanışma için de çok sayıda kurum temsilcisi kongrede yerini aldı. Bu isimlerden bazıları şöyle: Avrupa Parlamentosu Sol Grup Başkanı Gabi Zimmer, Avrupa Sosyalistleri Partisi Genel Sekreteri Giacomo Filibeck, Fransa Komünist Partisi Genel Sekreteri Pierre Laurent, Avrupa Parlamentosu Sol Parti üyesi Martina Michels, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üyesi ve Filistin Ulusal Yönetimi üyesi Leyla Xalid, Irak Parlamentosu’nun YNK’li milletvekilleri Mele Kadir, İdris Sadiq, Kawa Nadir, Muhsin Osman, Kurdistan Hizbî Şui Genel Başkan Yardımcıları Umut Muhammed Salih, Nebes Mustafa Abdullah, Hizbi Zehmetkeşan MYK üyesi Goran Celal, Lübnan Komünist Partisi Politbüro üyesi Yana Rim El Simrany, BASK Parlamentosu üyesi Unai Urruzun, BASK Sortu üyesi İgor Zulaika ile SYRIZA (Yunanistan), AKEL (Kıbrıs), Portekiz Komünist Partisi, Fransa Komünist Partisi, Norveç İşçi Partisi, Fransa Sol Parti, İrlanda İşçi Partisi, Almanya Sol Parti, Ermeni Devrimci Federasyonu, Lübnan Komünist Partisi, BASK’tan siyasi partiler, YNK, Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi’nden temsilciler.

Kongreyi Facebook adresimizden canlı izleyebilirsiniz...

Editör: TE Bilişim