Gazete Emek- Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Trenin (YHT) Yenimahalle’ye bağlı Marşandiz İstasyonu'nda yol kontrolü yapan kılavuz lokomotif ile çarpışması sonucu üçü makinist olmak üzere dokuz yurttaşımız hayatını kaybetmiş, 92 yurttaşımız da yaralanmıştı. HDP göz göre göre gelen kazanın araştırılması için TBMM’de önerge verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay tarafından verilen soru önergesinde, bakana 10 soru yöneltildi.

‘İKTİDAR, HALKIN CAN GÜVENLİĞİNİ RİSKE ATIYOR’

Önergede, 8 Temmuz Tekirdağ Çorlu’da yaşanan tren kazasının acısının tazeliğini korurken aradan 5 ay geçmeden yeni bir hızlı tren kazası daha yaşandığı belirtilerek, sinyalizasyon eksikliği nedeniyle öngörülebilir ve önlenebilir bir “kazaya” davetiye çıkarıldığı dile getirildi. İktidarın yurttaşların can güvenliğini riske attığı vurgulanan önergede, “İktidarın ve iktidar partisi belediyelerinin övünerek kısa sürede tamamlayıp hizmete açtıkları üstgeçitler, köprüler, yollar, havalimanları birçok faciaya ve yaşam yitimine zemin hazırlamaya devam etmektedir” denildi.

‘KİMSENİN KEYFİ İÇİN TREN DURDURAMAM’

Yine AKP iktidarında yaşanan ve 41 kişinin hayatını kaybettiği 74 kişinin de yaralandığı Pamukova tren kazasında, dönemin Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın uzmanların uyarılarına, ‘Kimsenin keyfi için tren durduramam. Hızlı trenin hiçbir tehlikesi yok’ dediği hatırlatılan önergede, Karaman’ın sorumluluk alarak cezalandırılmak yerine AKP’den Erzincan Milletvekili seçilerek ödüllendirildiği anımsatıldı.

“Ülkemizde artık kamu görevlileri ve siyasilere yönelebilecek her türlü idari ve adli soruşturmanın hukuka uygun gerçekleştirilmemesinin ağır bedelini ne yazık ki art arda yaşanan facialarla ödemekteyiz” ifadelerine yer verilen önergede, Ulaştırma Bakanı Turhan’ın şu soruları yanıtlaması istendi:

‘DAHA KAÇ BİTMEMİŞ PROJEYİ KULLANIMA AÇACAKSINIZ?’

1-Demiryolundaki trenlerin işletmesini sağlayan ve kazaya sebep olan sinyalizasyon sisteminin tamamlanmadan seferlerin yapılıyor olduğuna yönelik iddialar doğru mudur?

2-Yaşanan faciayla ilgili Anadolu Ajansı, Ankara Valiliği ve Bakanlığınızca birbirinden farlı açıklamalar yapılmasının ve kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinin sebebi nedir?

3-Pamukova, Çorlu, Ankara gibi pek çok yerde yaşanan tren kazaları nedeniyle sorumlulara yönelik ne tür işlemler yapılmıştır?

4-Ulaşım güvenliğinin sağlanabilmesi için, bütün hatların altyapı, üst yapı çalışmalarının ciddi ve bütünlüklü bir tarzda olup olmadığı,  elektrifikasyon ve sinyalizasyon gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmadığı, teknik gerekliliklerin uygun olup olmadığı konusunda gerekli denetimler yapılmış ve hatlar bu denetime göre mi trafiğe açılmıştır?

5-Sıkça yaşanan hızlı tren kazaları nedeniyle Bakanlığınızın kazaları önlemeye yönelik herhangi bir çalışması var mıdır?

6-Sıkça yaşanan hızlı tren kazaları nedeniyle Bakanlığınızca yüklenici firmalara yönelik herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

7-Sinyalizasyon sistemi olmayan ve ulaşım hizmeti veren kaç km’lik demiryolu vardır?

8-Ankara-Konya seferini yapmakta olan hızlı tren kazası gerçekleştiği esnada basının olay mahalline girişinin engellenmesinin sebebi nedir?

9-Tren yollarından kaç tanesinin Bağımsız Sertifikasyon Kurulu denetim ve onay kararı bulunmaktadır?

10-Önümüzdeki seçim sürecinde daha kaç adet bitmemiş projeye açılış yaparak, kullanıma açacaksınız?”



Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim