Gazete Emek- HDP Van’da Dayanışma Yemeği düzenledi


Van’da HDP İl Örgütü tarafından verilen dayanışma yemeğinde konuşan HDP İl Eş Başkanı Ümit Dede, bahar ile birlikte özgürlük ve barış umutlarının daha da büyüdüğünü söyledi.
HDP Van İl Örgütü tarafından bir düğün salonunda verilen yemeğe HDP Van İl Eş Başkanları Ümit Dede, Yadişen Karabulak, DBP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kava, HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Adem Geveri, Bedia Özgökçe Ertan, HDP-DBP PM Üyeleri,  TJA Aktivistleri, Barış Anneleri, yerine kayyum atanan Belediye Eş Başkanları ve halk katıldı.
Saygı duruşu ile başlayan Dayanışma Yemeği’nin ilk konuşmasını yapan HDP Van İl Eş Başkanı Ümit Dede, dayanışma yemeğine katılan ve katkı sunan herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “ Bilirsiniz karakış daha etkisini sürdürürken, doğa üzerinde kefen misali bir kar tabakasıyla ölüm sessizliğindeyken kardelen çiçeği bu zemheriye inat kefen misali uzanan kar’a inat filizlenir, çiçek açar. Çok önemli bir anlamı var. Biz Kürt halkı olarak Kardelen Berfin’e ayrı bir anlam verir ve kız çocuklarımıza onun ismini veririz. Tüm dünya zemheriye teslim olmuşken Berfin başını kaldırır ve ‘Ben buradayım’ der.. Berfin ‘Ben bunu yaparsam sizde yaparsınız’ mesajı veriyor. Bugün Ortadoğu’da 3. Dünya savaşı yaşanırken zulüm El Nusra-IŞİD adı altında bütün bir coğrafyamızı kapsamışken, buna karşı öncülüğü Kürt halkı yapıyor. Başımızı dik tutuyorsak bahar illa ki gelecek. Dinler, Kültürler halkla barışla buluşacak’ diye konuştu.
Dede’nin ardından söz alan TJA Aktivisti Nermin Unat ise Vanlı kadınları 8 Mart Dünya Kadınlar Mitingine davet etti. Unat, “ Kadın Dayanışma yemeğine emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederiz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne yaklaşıyoruz. 8 Mart günü tüm Van halkını ve kadınları alana bekliyoruz. Büyük bir coşkuyla 8 Mart’ı kutlayarak meydanlarda sesimi duyuracağız. Bu coşkuyu 21 Mart Newroz alanına aktaracağız. Jin, Jiyan, Azadi.” Dedi.


ÖZGÖKÇE : ZİNDANDAKİ YOLDAŞLARIMIZA SELAMLAR GÖNDERİYORUZ


Son olarak söz alan HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan’da, “Bugün hapishanelerde tutsak edilmiş, rehin edilmiş Sayın Figen Yüksekdağ şahsında bütün milletvekili arkadaşlarımı ve yine sırf kayyum atamak için halkın emeğiyle, büyük bedellerle kazandığı belediyelerimize pervasızca el konulmak için tutuklanan Sayın Başkanı Sevgili Bekir Kaya şahsında bütün belediye arkadaşlarımızı, sadece siyaset üretmek için DBP ve HDP’ye destek verdiği, gönüllüsü olduğu için hapsedilmiş zindanda ki binlerce arkadaşımı hürmetle, saygıyla selamlıyorum.” İfadelerini kullandıktan sonra konuşmasını şöyle sürdürdü : 
“Değerli arkadaşlar bugün 28 Şubat… 28 Şubat bize iki şeyi hatırlatıyor, biri post-modern askeri darbesi ve bu topraklara barış umudunu yeşerten Dolmabahçe mutabakatını hatırtılatır. 28 Şubat darbesinin ardından mağdur olduk diye diye iktidara geldiler, Kürt sorununun çözümü konusunda sözler verdiler ama bugüne kadar hiçbir sözlerini  tutmadıklarını gibi, her defasında Kürt halkını mağdur ettiler, sürekli olarak yalan söylediler. Halkımız bu yalanlarını gördü ve her defasında sandıkta cevabını verdi. Çözüm sürecine girdiğimiz dönemde yaptıkları durumunda kaldıkları ve Sayın Öcalan’ın büyük emek sarfederek Kürt sorunun demokratik yöntemlerle çözümü için ortaya koyduğu modeli görüşene kadar. O zamana kadar umut var oldu ve halkların eşit bir şekilde bir arada yaşama umudu arttı. 90 yıldır uygulanan sahte demokrasinin gerçek bir demokrasiye evrilmesi süreci yaşanırken, masa devrildi.  Barış umudu dalga dalga yayılınca AKP iktidarının temeli sarsılmıştı. O dönem ki tartışmaların yankısı bile onların çözüm masasını devirmesine neden oldu. Bu baskılar 4 bir yanımızı sarmış durumda, biat etmemiz bekleniyor ve çürüyen bir toplum var.Baskılar, ölümler yetmiyor, şehir kuşatmaları yetmiyor, kadın ve çocukları öldürmek yetmiyor daha fazla savaşın imkanlarını yaratmaya çalışıyorlar. İnsanların bütün umutlarını söndürmeyi hedefleniyorlar.” Dedi.


‘DEMOKRATİK SİYASETTE ISRAR EDECEĞİZ’


Özgökçe, “ Afrin’e yönelik saldırının tek bir izahı yok. Oradan Türkiye’ye yönelik hiçbir tehdit olmamıştır. 7 yıllık Suriye iç savaşında en güvenli yer her zaman Afrin oldu. Adına Zeytin Dalı denilen operasyon bütün halklara tehdittir. İçeride dışarıda Kürt düşmanlığı ayuka çıkmıştır, çocuklar ölüyor, yaşlılar öldürülüyor. Her gün suç işlenmeye devam ediliyor. Oradan Murat ettikleri nedir? Bir yandan ölümler devam ederken, milliyetçilik muhafazakarlık artırılıyor ve bununla iktidarda kalma arayışı var. Saldırı çok ağır ve had safhaya ulaşmıştır. Gittikçe kötüye giden bir ekonomi söz konusu. Ölümleri arttırarak kaosları besleyen politika üretiyorlar, böylelik le hesap sormamızı engellemeye çalışıyorlar. Bunun karşısında ki herkes hedeftir. Tek sebebi hesap sorduğumuz içindir. 28 Şubat Dolmabahçe’de başlayan umuttur bizlerin günahımız. Hangi siyasi partinin 13 bin üyesi gözaltına alınmış 5 bin tanesi tutuklanmıştır. Hangi partinin belediyesine yasa dışı yöntemlerle kayyum atanmıştır. Bütün bu saldırılara rağmen, zulme rağmen 11 Şubat 2018 günü Ankara’da 32 bin kişinin katılımıyla büyük kongremizi yaptık. O kongreye böylesi bir güç atan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Demokratik siyasette ısrar etmek insanlıkta ısrar etmektir. Bu yüzden kazanacağız ve mutlaka kazanacağız. Mart ayına girerken 8 Mart ve 21 Mart ta biz kadınlar alanlarda olacağız ve AKP’nin kadını düşmanlaştıran, ötekileştiren anlayışına karşı var gücümüzle mücadele edeceğiz.” Vurgusunda bulundu.

Editör: TE Bilişim