Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonu Sözcüsü Garo Paylan, bir tarafta Filistin yanlısı siyasi söylemlerde bulunan diğer tarafta İsrail ile yapılan ekonomik ilişkilerde zirveye ulaşan AKP hükümetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AKP hükümetini riyakarlıkla suçlayan Paylan, "AKP riyakar bir hükümettir. Kameraların önünde İsrail'e ‘terörist’ der. Kamera arkasında ticaretini devam ettirir" dedi.

'AKP İSRAİL İLE PEK ÇOK ANLAŞMA YAPTI'

AKP iktidarının İsrail ile bir çok anlaşma yaptığını ifade eden Paylan, söz konusu anlaşmaların ticari anlamda rakamlara da yansıdığını söyledi.

Türkiye'nin İsrail ile olan ticaret hacminin AKP iktidarı döneminde zirveye ulaştığını ifade eden Paylan, "AKP riyakar bir hükümettir. Kameraların önünde İsrail'e pek çok hakarette bulunur. ‘Terörist devlet’ der. Ama kameraların arkasında çıkarlarını ve ticaretini devam ettirir. Maden kameralar önünde tepki gösteriyorsunuz o zaman gerek silah antlaşmaları konusunda, gerek uluslararası antlaşmalar konusunda bir adım atmanız gerekir. Eğer İsrail hükümetine bağırıp, diğer taraftan silah antlaşması yaparsanız, ticaret antlaşması yaparsanız bu riyakarlıktır. Bu riyakarlığı tüm dünya duyar" ifadelerini kullandı.

'AKP'NİN RİYAKARLIĞINI HERKES GÖRMELİ'

Paylan, şu değerlendirmede bulundu:

"AKP tekrar seçime doğru giderken, tırnak içerisinde söylüyorum bunu yaşananları ‘kullanma’ noktasında adım attığını görüyoruz. Bunlara karşı da halklarımızı uyarıyoruz. AKP'nin bu riyakarlığını herkes görmeli. Çünkü AKP zamanında ‘Biz Gazze'ye gideceğiz. Gazze'deki ablukayı kaldıracağız’ şeklinde çıkışlarda bulundu. Ancak, ne Gazze'ye gidebildiler ne de Gazze'deki ablukayı kaldırabildiler. Hatta Gazze’de yaşanan insanlık dramına karşı Gazze'ye gitmeye çalışırken, öldürülen vatandaşların hak talep etmemesi için 20 milyon dolarlık sus payı ile vatandaşların kendi haklarını arama arayışlarını devre dışı bıraktılar. Sonuç olarak AKP, İsrail ile yaptığı antlaşmalardan vazgeçmesi gerekir. Ama AKP hiçbir zaman bu tür adımları atmamıştır. Hep kameralar önünde İsrail hükümetine bağırmış gözüküp, arka  planda ticaretine devam etmiştir."

Türkiye ile İsrail arasında imzalanan ve 1 Mayıs 1997 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması’nı takiben, İsrail ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi her yıl artış kaydetti. Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre; AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 1.4 milyar dolar olan İsrail ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, 2014 yılı itibarıyla dört kat artarak, 5.8 milyar dolara yükseldi. 2016 yılında bu rakam biraz düşerek 4.3 milyar dolar şeklinde gerçekleşse de, 2017 yılında tekrar yükselişe geçen ticaret hacmi, 4,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Kaynak: Dermokrat Haber

Editör: TE Bilişim