Gazete Emek- HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, partinin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüşme başvurusu hakkında kendilerine bilgi verdiğini söyledi. Temel "Başvuruyu genel merkezin engellemesi mümkün değil" dedi.

Artı Gerçek - Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, İmralı'da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüşme başvurusunu yaparken HDP yönetimine de bilgi verdiği açıklandı. Demirtaş'ın bu yöndeki girişimlerinin aslında iki ay öncesine dayandığı belirtilirken, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel "geçmişte partiden vize çıkmadığı" iddialarını yalanladı. Temel, genel merkezin önceki başvuru girişimlerini engellemesinin “teknik olarak” da mümkün olmadığını söyledi.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'a konuşan Temel, Demirtaş’ın bu başvuruyu yaparken parti yönetimine de bilgi verdiğini söyledi. Temel, daha önceki başvuru girişimlerini genel merkezin engellemesinin ise “teknik olarak” mümkün olmadığını belirtti:

“Selahattin Bey'in bazı girişimlerini genel merkezle ortaklaştırdığını söylemek gerekir. Fakat teknik olarak da böyle bir başvuruyu genel merkezin engellemesi mümkün değil. Dolayısıyla o haberler tamamen spekülasyon.

'BİR ENGELLEME DEĞİL, ORTAKLAŞMADAN SÖZ EDİYORUZ'

"Ama şu oldu; hem yaptığı başvuru hem de bu tartışmalar gelip gitti genel merkez ile Selahattin Bey arasında. Bir planlama, bir ortaklaşma temelinde oldu.

"Kendisinin daha önce de bu yönde önerileri oldu ama burada bir engelleme değil, bir ortaklaşmadan bahsediyoruz.”

'GÖRÜŞME BAŞVURULARININ İKİ TEMEL NEDENİ VAR'

Temel geçen ay HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın da Öcalan’la görüşme başvurusunda bulunduğunu, ayrıca partili bazı milletvekillerinin başvurusunun da hala Adalet Bakanlığı’nda beklediğine işaret etti.

Temel, parti yöneticileri ve Demirtaş’ın görüşme başvurularının gerekçesini iki temel nedene dayandırdı:

“Bu başvurularda amacımız şu: Büyük bir hukuksuzluk var ortada. Anayasa, İnfaz, Ceza Yasası ve mahpusların sahip olduğu bütün haklar askıya alınmış durumda.

"Hiçbir avukat veya üçüncü görüşçü diye tanımladığımız görüşmelerin hiçbiri olmadığı gibi, siyasi aktörlerin de oraya ziyaretleri mümkün olmuyor. Bu hukuksuzluğa vurgu yapmak ve dikkat çekmek için yapılıyor bu başvurular.

“İkincisi yine Öcalan’ın çatışma ve savaş politikalarına karşı çabaları oldu durdurmaya dönük. En azından diyalog ve müzakere zeminine dönüşmesi için PKK ile. Şimdi buna Kuzey Doğu Suriye yönetimiyle çatışma da eklendi.

Editör: TE Bilişim