Gazete Emek- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, ceza alan söz konusu AKP ve MHP’lilerin kimler olduğuna dair sorusunun ise hükümet tarafından yanıtlanamadığı belirtilen kararda, “Millet Meclisi üyeleri arasında, 20 Mayıs 2016 tarihli anayasa değişikliğinden gerçekten etkilenen yalnızca muhalefet partisi milletvekilleri olmuştur” denildi.

“ÇÖZÜM SÜRECİNDEN SONRA DEMİRTAŞ İLE İLGİLİ SOURŞTURMALARIN SAYISI ARTMAYA BAŞLAMIŞTIR’’

AİHM’in Demirtaş ile ilgili geçen hafta verdiği kararın detaylarında ilginç bilgiler yer aldı. Milletvekili dokunulmazlığının anayasaya aykırı olarak ve sadece muhalefet partileri vekilleri için kaldırıldığı ile ilgili AİHM kararında detaylı bilgiler de verildi. AİHM’in ilk olarak 2014 yılından dahi önce, savcılıkların Meclis Genel Kurulu’na Demirtaş hakkında bazı fezlekeler sunduğunun not edildiği belirtilen kararda, “Ancak, ‘çözüm süreci’nin sona ermesine kadar ve büyük oranda HDP’nin başarısı sebebiyle, iktidar partisinin 2002 yılından bu yana Meclis’te ilk kez çoğunluğu kaybettiği 7 Haziran 2015 seçimlerine kadar hiçbir önlem alınmamıştır. Gerçekten, HDP ile cumhurbaşkanı ve iktidar partisi arasında siyasi bir gerilim başlayana kadar, başvurucu özgürlüğünden alıkonulma riskiyle karşı karşıya kalmamıştır. Ancak ‘çözüm süreci’nin sona ermesinin ve örneğin 28 Temmuz 2015’te ‘HDP liderleri bedelini ödeyecek’ diyen cumhurbaşkanının açıklamalarının ardından, başvurucu hakkında hazırlanan ceza soruşturmalarının sayısı ve hazırlanma hızı artmaya başlamıştır” denildi.

“HÜKÜMET: AKP’DEN 5, MHP’DEN 1 MİLLETVEKİLİ DE DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILDIKTAN SONRA CEZA ALMIŞTIR’’

AİHM kararında, 20 Mayıs 2016 tarihinde anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle, 154 milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırıldığı, bunun sonucu olarak, o dönem 59 milletvekili olan HDP’den 55 vekilin dokunulmazlığının kaldırıldığı da belirtilerek, “Buna ek olarak, aralarında eş genel başkanların da olduğu 14 HDP milletvekili tutuklanmıştır. Mahkeme, başvurucunun iddiasının aksine, hükümetin yalnızca HDP’li milletvekillerinin ceza yargılamalarında ceza almadığı iddiasını gözlemlemektedir. Hükümet görüşlerinde, AKP’den beş, CHP’den dokuz ve MHP’den bir milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırıldıktan sonra ceza aldığını belirtmiştir” denildi. AİHM, kararının devamında şunlar dile getirildi:

“HÜKÜMET AKP VE MHP MİLLETVEKİLLERİNİN CEZA ALDIĞINI ORTAYA KOYAMAMIŞTIR’’

“18 Eylül 2019 tarihli duruşmada, bu durum taraflara özel olarak sorulmuştur. Hükümet, iddialarını tekrarlamış ancak iktidar partisi bloğundan – yani AKP ve MHP üyesi milletvekillerinin ceza aldığını ve/veya tutuklandığını ortaya koyamamıştır. Dolayısıyla, bu iddiayı destekleyecek herhangi bir kanıt olmadığı için mahkeme, hükümetin bu argümanına ehemmiyet verememektedir. Bu nedenle mahkeme, yalnızca muhalefet partileri CHP ve HDP milletvekillerinin haklarında başlatılan ceza yargılamalarında tutuklandığı ve/veya ceza aldığı sonucuna varmaktadır. Bir başka deyişle, Millet Meclisi üyeleri arasında, 20 Mayıs 2016 tarihli anayasa değişikliğinden gerçekten etkilenen yalnızca muhalefet partisi milletvekilleri olmuştur.”

Kaynak: Medyascope

Editör: TE Bilişim