Gazete Emek- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kuzey Suriye'ye düzenlenen askeri harekat hakkında açıklama yapan Kalın sivillere yönelik saldırıları reddederken hakkında yapılan haberleri ise 'kara propaganda olarak nitelendirdi.

Adalet Bakanlığı'nın uzayan davalar konusunda çalışmalar yaptığını belirten Cumhurbaşkanı sözcüsü Kalın, "Adalet Bakanlığımız uzayan davaların hızlandırılması, vatandaşın yargıya olan güvenin arttırılması noktasında hazırladıkları taslağı kabinede paylaştılar" dedi.

'KHK FACİADIR' DEMEK 15 TEMMUZ'U GÖLGELEMEKTİR'

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Bülent Arınç'ın KHK'ler hakkında yaptığı 'KHK uygulaması faciadır' çıkışını eleştiren Kalın, Arınç'a "KHK faciadır demek 15 Temmuz'u gölgelemektir" tepkisinde bulundu. Kalın, YİK Üyesi Arınç'ın sözlerinin, kişisel görüşleri olduğunu Cumhurbaşkanlığını bağlamadığını belirtti:

"Bülent Bey'in açıklamaları kendi şahsi görüşleridir Yüksek istişari Kurulu'nun görüşleri değildir. KHK'lar zorunluluk hale gelmiş, o günün olağanüstü şartları çerçevesinde hayata geçirilmiş bir uygulamadır. KHK'lar durup dururken gündeme alınmış değildir. O gece ve sonrasında yaşadıklarımızı hepimiz biliyoruz.

Cumhurbaşkanımız ve ailesini öldürmeye kasıt niyetiyle yola çıkanların Cumhurbaşkanımızın dirayeti ve milletimizin desteğiyle boşa çıkardığını gördük. Bir terör örgütüne karşı hiçbir şey yapmayalım hiçbir devlet diyemezdi elbette. Süreç içerisinde KHK'nın aldığı kararlar çerçevesinde mağdur olanlar varsa bununla ilgili mekanizmalar kurulmuştur, bunlarla ilgili neticeler alınmıştır, göreve iade edilenler olmuştur, edilmeyenler olmuştur.

KHK ile hukuk zemininde neler yapılabilir bunun üzerinde durulmuştur. Burada her bir vakanın nevi şahsına münhasır olduğunu akılda tutmak gerek. Bir faciadır dediğinizde, 15 Temmuz faciasını gölgeleyen bir tutum gibi algılanır."

'ABD ZİYARETİ HAKKINDA BİR KAÇ GN İÇİNDE KARAR VERİLECEK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın krize dönüşen ABD ziyareti ile ilgili de açıkla yapan Cumhurbakanı Sözcüsü, ziyaretin olup olmayacağına ilişkin Erdoğan'ın bir kaç gün içinde karar vereceğini ifade etti:

"Ziyaretin olup olmayacağına dair değerlendirmemiz devam ediyor. Bu ziyarette amacımız Washington'a gitmek değil, somut neticeler elde edilmesidir. Ziyaretin sebebi de, amacı da budur. Eğer bu hedefe ulaşabileceğimize dair tereddütlerimiz izole olmazsa bu ziyaretin gerçekleşmemesi mümkündür. Bu konudaki kararını birkaç gün içinde verecektir. Ancak bu Cumhurbaşkanımızın isteği değildir, Trump davet etmiştir."

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim