Gazete Emek- CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis grubundaki konuşmasında adalet vurgusu yaptı ve siyasiler, gazeteciler ve aydınların haksız yere hapiste tutulduğunu anlattı. Kılıçdaroğlu, "Sırrı Süreyya Önder, bırakın siyaset adamını, önemli bir entelektüel, niye içeride? Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Selahattin Demirtaş hangi gerekçeyle içeride? Bu kişi cumhurbaşkanı olabiliyorsa hapiste ne işi var?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

Elbette ki insanlar düşüncelerini sözleriyle, sazlarıyla, filmleriyle, romanlarıyla anlatırlar. Biz bütün bunların tamamına bizimle aynı görüşü paylaşmasalar bile saygı duymak zorundayız. Bugün 2 Temmuz. Madımak olaylarına gelmek istiyorum. İnsanlar sazlarıyla sözleriyle panelde bir şeyler anlatmak istediler. 2 Temmuz'da Madımak'ta insanlık katliamı yaşandı. Bunu unutmayacağız, unutturmayacağız. Şunun bilinmesi çok önemli. Bir insanı, düşüncesini, siyasi görüşünü beğenmeyebilirsiniz. Ama bir insanı yakamaz, öldüremezsiniz. Ama kini ve öfkeyi de asla yüreğimizde tutmamalıyız. Kini ve öfkeyi bir tarafa bırakacağız. Geçmişteki hataları bir kenara bırakacağız. Eren Aysan bugün Cumhuriyet Gazetesi'nde güzel bir yazı yazmış.

-Ergenekon'a 12 yıl sorun "pardon" deniyor; 12 yılda bu ailelerin çektiği dramın hesabını, hapishanede ölenlerin hesabını kim verecek

-Tuncay Özkan 6 yıl hapis tutuldu. Suçu yok diyorlar. Hesabı kim verecek? Bir ülkenin genel kurmay başkanı terörist diye tutuklanıyorsa bunun hesabını kim verecek?

-Bütün bu Ergenekon süreci yaşanırken, arkasında siyasal bir destek vardı. Dönemin başbakanı zırhlı aracını savcıya vermişti. Bu savcı devletin resmi savcısıydı.

-Ben bu davaların savcısıyım demişti. Şimdi sormak istiyorum o kişiye. O kişiye sormak istiyorum memnun musun hicap mı duyuyorsun? Ben bunu öğrenmek istiyorum. Yine biz kandırılmışız mı diyeceksin? Binlerce kişiyi, aileyi mahkum ettiler. Yazıktır, günahtır. Adalet burada mı?

-Eren Erdem, Osman Kavala neden içeride? Sırrı Süreyya Önder siyasette önemli bir entelektüel. Bırakın siyaset adamını önemli bir entelektüel niye içeride? Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Selahattin Demirtaş hangi gerekçeyle içeride? 'Cumhurbaşkanı adayı olacağım' diyor. Olabilirsin diyorlar. Seçime giriyor ama hapishanede kalacaksın diyorlar. Vicdan sahibi, adaleti isteyen her kişiye sormak istiyorum. Bu kişi cumhurbaşkanı olabiliyorsa hapiste ne işi var. Adalet sadece bizim için değil herkes için, insan için, evren için adalet istiyoruz. Barış bildirisine imza atan akademisyenler fikrini beğenin beğenmeyin neden içeride? Cumhuriyet yazarları neden içeride?

-Canan Kaftancıoğlu, 6 yıl önce tweet atmış. 'Sen misin başarılı olan? Gel bakalım mahkemeye.' Hani adalet ? Akşener'e FETÖ soruşturması. Gizli kararı koyuyorlar dosyaya. Ne gizlisi kardeşim çağırın mahkemeye gelirim savunmamı veririm. Sonra kalkıp diyorlar ki adalet reformu yapacağız. Gelecek tasarıya bakacağız gerçekten bir reform mu var göreceğiz.


‘CUMHURBAŞKANI OLABİLİYORSA HAPİSTE NE İŞİ VAR’

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu konuşmasının devamında adaletin önemine vurgu yaparak şu anda cezaevinde bulunan sayasiler, gazeteciler ve aydınları gündeme getirdi: “Eren Erdem, Osman Kavala neden içeride? Sırrı Süreyya Önder siyasette önemli bir entelektüel. Bırakın siyaset adamını önemli bir entelektüel niye içeride? Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Selahattin Demirtaş hangi gerekçeyle içeride? ‘Cumhurbaşkanı adayı olacağım’ diyor. Olabilirsin diyorlar. Seçime giriyor ama hapishanede kalacaksın diyorlar. Vicdan sahibi, adaleti isteyen her kişiye sormak istiyorum. Bu kişi cumhurbaşkanı olabiliyorsa hapiste ne işi var. Adalet sadece bizim için değil herkes için, insan için, evren için adalet istiyoruz. Barış bildirisine imza atan akademisyenler fikrini beğenin beğenmeyin neden içeride? Cumhuriyet yazarları neden içeride?”

Kaynak: Cumhuriyet

Editör: TE Bilişim