Gazete Emek- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oğlu Kerem Kılıçdaroğlu, Türkiye’deki seçim barajının ‘Kürt siyasi hareketini parlamento dışında tutmak için getirildiğini ve bunun için devam ettirildiğini’ ifade etti. “Dünyada böyle başka bir örnek yok” diyen Kılıçdaroğlu, CHP’nin ittifaklar yüzünden merkeze kaydığı şeklinde bir algı oluştuğunu, partinin sosyal kimliğini öne çıkarmak için belediyelerin bir fırsat olduğunu söyledi.


“Gelişmekte Olan Demokrasilerde Siyasi Partiler ve Parti Stratejileri” adlı bir kitap çıkaran ve Sözcü’den Özlem Gürses’e konuşan Kılıçdaroğlu, kitabında siyasi partiler üzerinden klientalizm (kayırmacılık) kavramını irdelediğini ifade etti. Kılıçdaroğlu klientalizmi şöyle açıkladı:

“Klientalizm kısaca siyasi partilerin seçmenlere sağladıkları çıkarlar karşılığında oy alması ilişkisine dayanan bir patronaj sistemi. Aslında Türkiye’de seçmenlerin çok da yabancı olmadığı bir mevzu! Partilerin sağladığı çıkarlar genellikle ayni yardımlardan, iş sağlamaktan veya devlet hizmetlerinden faydalanmalarından oluşuyor.”

CHP KEMALİST Mİ?

“CHP hâlâ sosyal demokrat, Kemalist bir parti mi?” sorusunu “Evet, hâlâ öyle” diyerek cevaplayan Kılıçdaroğlu, belediyelerin kazanılmasının Kemalist ve sosyal demokrat kimliği öne çıkarmak için bir fırsat olduğunu söyledi.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim