Gazete Emek-   HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Parti Sözcüsü Ebru Günay, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve milletvekili Fatma Kurtulan, muhalefet turları kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) ziyaret etti.

Heyet, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler tarafından karşılandı.

CHP’de yapılan yaklaşık 1 saatlik görüşmenin ardından çıkışta açıklama yapan Sancar şunları söyledi:

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

Ağır adaletsizlik hallerinin OHAL ile ortaya çıkan örnekleri var. Bunların başında kayyum rejimi geliyor. Kayyum uygulaması belediyelere yönelik olarak OHAL KHK’leri ile getirilmişti. Ama o zaman yapılan başka bir düzenleme vardı. Üniversite rektörlerinin doğrudan Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmasını getiren bir düzenlemeydi. Yani bugün Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin veya öğretim elemanlarının haklı olarak tepki gösterdiği uygulama OHAL ile gelen bir düzenlemedir. Belediyelere kayyum atanması da OHAL ile getirilmişti. Bizler kayyum rejiminin en başta yerel yönetimleri hedef aldığını ama sadece yerel yönetimlerle sınırlı bir uygulama olmadığını dile belirtiyoruz. Nitekim üniversitelere rektör atama usulü bir kayyum sistemi olarak ortaya çıkarmıştır. Boğaziçi Üniversitesindeki son uygulama bunu bütün Türkiye’nin gözü önüne sermiştir. Kayyum rejimine karşı mücadele demokrasi mücadelesidir, insanların kendilerini yönetme hakkını savunması meselesidir. Sivil topluma da yaygınlaştırılmak isteniyor yeni çıkan kanunla. Bütün derneklere iktidarın kayyum atama imkanı yeni düzenlemede var. Biz bunu da birlikte ele almanın, bu uygulamaya karşı bütün muhalefet partilerinin ortak bir tutum sergileyebilmesinin önemine işaret ettik.

“İKTİDARIN GÜNDEME GETİRDİĞİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN SAMİMİ YANI YOK”

İktidarın gündeme getirdiği anayasa değişikliğinin bize göre samimi bir tarafı yok. Bunun gerçekten anayasa yapmaya yönelik bir program olarak ortaya konulduğunu düşünmüyoruz. İktidar sıkışmışlıktan kurtulmak için toplumu oyalamaya çalışıyor. Kötü yönetimin faturasının daha fazla konuşulmasını önlemek için gündemi değiştirmeye çalışıyor. Esas olarak bu sıkışmışlıktan biraz nefes alabileceği bir alan yaratmaya çalışıyor. Görebildiğimiz budur, asıl niyet budur. İktidarın ve Cumhurbaşkanının anayasayı gündeme getirmesinin asıl nedeninin bu olduğunu düşünüyoruz.

“AİHM KARARINDA FİKİR AYRILIĞI GÖRÜNMÜYOR”

Özellikle AİHM kararından itibaren Demirtaş ve diğer tutuklu ve hükümlü arkadaşlarımızın durumu da özel bir önem kazandı. AİHM Demirtaş kararını bugün Sayın Genel Başkan ve heyetiyle görüştük. Burada bir fikir ayrılığı gözükmüyor. Bizler bu kararın derhal yerine getirilmesini başından beri söylüyoruz. Ama iktidar AİHM kararını bağlayıcı bulmadığını ve yerine getirmeyeceğini belirtiyor. Bunun apaçık Anayasanın 90. Maddesinin ihlali anlamına geldiğini bir kez daha vurgulayalım. CHP yetkilileri de bundan önce yaptıkları açıklamalarda aynı görüşü dile getirmişlerdi.

İTTİFAK AÇIKLAMASI

Demokrasi ve demokratik seçimler için yolun şimdiden sağlamlaştırılması gerekiyor. Bunu iktidar bekleyemeyeceğimizi biliyoruz. Muhalefet demokratik hakların kullanımı konusunda ortak hareket etmelidir. Seçim ittifakı bugün gündemimizde yok. Kılıçdaroğlu ve heyetiyle yaptığımız görüşmede de gündeme geldi. Ama seçim güvenliği en temel meselelerden biri. Bu konuda hem fikir olduğumuzu gördük.

Güçlü parlamento, güçlü denetim sistemi, güçlü yerel demokrasi öneriyoruz. Bu temel ilkelerin yer aldığı 1921 Anayası ilham kaynağı olarak değerlendirilebilir. Reform dediği her yerde mevcut durumdan daha kötüye gittiğimizi tecrübe ettik. Şu mevcut Anayasa'nın bile gerisine düşecekleri bir teklifle ortaya çıkacaktır. Meclis'te sayıları yetmiyor, nasıl manevralar yapacaklarını göreceğiz. Fakat HDP'nin tutumu açıktır.

“HERHANGİ BİR MUHALEFET PARTİSİNİ DIŞARIDA BIRAKMAK GİBİ BİR TAVRIMIZ YOK”

 İYİ Parti ile görüşme isteğimiz devam ediyor. Resmi talep konusunu değerlendiriyoruz. Herhangi bir muhalefet partisini dışarıda bırakmak, görüşmemek gibi bir tavrımız yok. Biz Türkiye’de diyalogun, müzakerenin ve tartışmanın demokratik siyasetin temel unsurları olduğuna inanıyoruz. Demokratik siyasetin de Türkiye’nin şimdi içine sokulduğu bu ağır adaletsizlik ve bunalım durumundan çıkışta en önemli yöntem olduğuna inanıyoruz. Yani demokratik siyaset bütün bu kötülükleri, bütün bu felaketleri aşmanın en temel yoludur. HDP demokratik siyasette ısrarcıdır. Bunun yaygınlaşmasını istiyoruz. Böyle bir tutumumuz olduğu için de bütün muhalefet partileri ile görüşmeyi esas alıyoruz. Bunun hangi biçimde olabileceğini, İYİ Parti ile görüşmenin hangi biçimde olabileceğini tartışacağız. Kendilerine bu görüşlerimizi ileteceğiz. Sizlerle de paylaşacağız. 

Kaynak: Gerçek Gündem 

Editör: TE Bilişim