Gazete Emek-   2023 seçimlerin için 'güçlü bir parti yapısıyla' girme iddiasında olan ve genel kurultaya hazırlanan AKP'de, Instagram'dan istifa eden ve bir daha kendisinden haber alınamayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 'parti yönetiminde görev alabileceği' ileri sürülüyor.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli, 2023 seçimlerine “güçlü bir parti yapısıyla gitmeyi” hedefliyor. Bu nedenle Bahçeli’nin 18 Mart’ta düzenlenecek olağan kurultayında, partisinin merkez yönetim kurulunda “köklü”, başkanlık divanında ise “kısmi değişiklikler yapacağı” konuşulurken Erdoğan’ın da partisindeki değişimi öncelikle merkez karar yönetim kurulu ve merkez yönetim kurulunda yapacağı ifade ediliyor.

AKP’nin 24 Mart Çarşamba günü Ankara’da toplanacak 7. Olağan Büyük Kongresi öncesi gözler kabinede yapılması olası değişikliklere çevrildi.

KABİNEDE DEĞİŞİKLİK

Kabinede değişmesi beklenen isimlerden birinin de Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk olduğu kulislerde tartışılıyor. Erdoğan’ın, “uzaktan eğitimin istenilen şekilde başarılı olamaması” gibi nedenlerle “Milli Eğitim Bakanlığı’nda bir değişikliğe gideceği” belirtiliyor. Bununla birlikte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da “bakanlıktan azlinin isteneceği” iddia ediliyor.  Ancak Koca’nın “salgın dönemindeki çalışmaları nedeniyle Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu’nda görevlendirilebileceği de ileri sürülüyor. Öte yandan yeni kabinede “Meclis içinden isimlerin ağırlıklı olarak yer alacağına” dikkat çekiliyor. Buna gerekçe olarak “milletvekilleri ile bakanlıklar arasındaki iletişimin güçlendirilmek” olduğu gösteriliyor.

BAKANLIKLAR AYRILACAK

Birgün'de yer alan habere göre; Ankara siyasi kulislerinde normal şartlarda 2023’te yapılacak genel seçim öncesinin son kabinesi ile ilgili beklentiler yoğunlaştı. Bakanlar Kurulu’nun geride bıraktığı dört yıl boyunca kurumsal ve siyasi bazı sorunlar yaşanması nedeniyle isimlerin yanı sıra yapısının da değiştirileceği bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yeniden ayrılacağı yönünde çalışmalar yapılıyor, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da ayrılabileceği konuşuluyor.

PARTİ YÖNETİMİ KABİNEYE

“Teknokrat” ağırlıklı olan kabinenin, parti örgütleri ve milletvekilleri ile iletişim güçlükleri yaşanması nedeniyle yeni kabinenin daha çok sayıda siyasi isimle tahkim edilmesi bekleniyor. Yeni sistemde bakanların milletvekilliğinden istifa etmesi gerektiğinden partide görev yapan ve parlamenter olmayan isimlerin tercih edileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bu isimler arasında ilk dillendirilen de Parti Sözcüsü Ömer Çelik oldu.

2021 Newroz programı açıklandı

ETKİSİZ KABİNEYE YENİ İSİMLER

Büyük Kongre öncesi yaşanan kabine revizyonu heyecanına daha çok eski alışkanlıklar yol açıyor. “Hangi bakanlıklar bölünecek?”, “Hangi bakanlar görevden alınacak?”, “Hangi isimler kabineye girecek?”, “Yeni kabine siyasetçi mi teknokrat mı ağırlıklı olacak?”, “Binali Yıldırım Cumhurbaşkanı Yardımcılığına mı getirilecek?” , “Sağlık Bakanı Koca le Milli Eğitim Bakanı Selçuk görevden alınacak mı?” ve hatta “Damat Berat Albayrak’a yeni görev verilecek mi?”, sorularının yanıtları aranıyor, tahminler, yorumlar yapılıyor. Oysa ülkenin, yeni sistemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek otorite olduğu, ülkeyi Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görev yapan kurullar ve sayıları her gün artan başkanlıkların yönettiği bir anlayışta kabine değişikliği şekli bir vitrin yenileme olacak.

YÜRÜTME GÖREVİ SARAY’DA

Erdoğan’ın “tek adam” eleştirilerini her yeni olayda bir kez daha haklı çıkartan yönetim anlayışının en önemli enstrümanı kabine değil, Saray’da görev yapan ve her biri bir bakanlığın görev alanına denk düşen kurullar ile sayıları sürekli artan başkanlıklar…

2018’de yeni sisteme resmen geçilirken oluşturulan kurulların isimlerine bakıldığında her birinin bir başka bakanlığın görev alanından sorumlu olduğu görüldü. Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu,Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Yerel Yönetim Politikaları Kurulu.

Başkanlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı bu kurullara bağlı başkanlıklar, ofisler yürütmenin omurgasını oluşturuyor, en dış çemberde yer alan bakanlıklar ise giderek daha da işlevsizleşiyor. Her şeye karşın Cumhurbaşkanlığı’ndaki kurulların sekreteryası görünümünde de olsa bakanlık görevi hala iştah kabartan kolaylıkla reddedilebilecek bir görev değil. Yeni dönemle birlikte siyasilerin dışında siyaset dışı isimlerin de ulaşma olanağı yüksek olan bu görevlere yapılacak atamalar merakla bekleniyor.

Editör: TE Bilişim