Gazete Emek-  İktidar bloğunun HDP’ye yönelik baskıları arttırdığı, HDP’nin kapatılmasına yönelik tartışmaların arttığı bu dönemde Diyarbakır merkezli Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi bölgede saha araştırması yaptı. Saha çalışması 18-25 Ocak 2021 tarihleri arasında Diyarbakır, Urfa, Mardin, Van, Batman, Muş, Bitlis, Kars, Bingöl ve Ağrı’da gerçekleşti. 10 ile ve 15 ilçede bin 507 hanede yüz yüze gerçekleşen anket çalışmasında Kürt seçmene iktidarın politikaları soruldu.

Bekir Güneş yazdı: Cumhur İttifakı içerisinde 'gizli' HDP taktiği ve kavgası!

EN ÖNEMLİ SORUN EKONOMİK KRİZ

“Sizce Türkiye'nin En Büyük 1. Sorunu Nedir” sorusuna katılımcıların yüzde 61,4 gibi büyük bir oranı “Ekonomik Kriz/İşsizlik” cevabı verirken, yüzde 16,9’u “Kürt Sorunu”, yüzde 4,9’u “Çatışma Şiddet Ortamı”, yüzde 2,5’i “Hükümet”, yüzde 2,4’ü “Muhalefetsizlik” cevabı verdi.

KÜRTLER HDP’NİN KAPATILMASINA KARŞI

Seçmene MHP’nin çağrısı ile başlayan HDP’nin kapatılması tartışmaları da soruldu. Katılımcıların yüzde 71,8’i parti kapatılmasına karşı olduğunu belirtirken, yüzde 9,5’i olumlu bulduğunu yüzde 18,6’sı ise “Kararsız” olduğunu belirtti. Araştırmaya göre parti kapatmalarını en olumlu bulan seçmen AKP ve MHP’ye oy verdiğini söyleyen seçmenden oluşuyor.

HDP SEÇMENİ PARTİSİNDE KALIYOR

Anket çalışmasının bir başka önemli başlığı partiler arası oy geçişkenliği.  “Oy Verdiğiniz Parti Dışında, Siyasal Görüşünüze En Yakın Hissettiğiniz 1.Parti Hangisidir” sorusuna katılımcıları yüzde 70,1’i “Hiçbiri” cevabı verirken, yüzde 12,4’ü “CHP”, yüzde 6’sı “MHP”, yüzde 2,9’u “DEVA Partisi”, yüzde 2,5’i “HDP cevabı verdi.   Araştırmaya göre, “Oy Verdiğiniz Parti Dışında, Siyasal Görüşünüze En Yakın Hissettiğiniz 1.Parti Hangisidir” sorusuna “Hiçbiri” yanıtını veren seçmenin en çok kümelendiği parti HDP. Yüzde 70,1 oran seçmenin önemli bir kısmının partisinde konsolide olduğunu, sağlamlaştığını gösteriyor.

AKP’DE 8 PUANLIK OY KAYBI VAR

Araştırmanın önemli sorularından biri de  “24 Haziran 2018’de Gerçekleşen Genel Seçimlerde Hangi Partiye Oy Verdiniz?” sorusu. Bu soruya katılımcıların yüzde 40,4’ü “HDP”, yüzde 25,9’u “AKP”, yüzde 16,2’si “Oy Kullanmadım”, yüzde 8,8’i “Cevap Yok”, yüzde 3,6’sı ise “CHP” cevabını verdi. “Bu Pazar Bir Genel Seçim Olsa Hangi Partiye Oy Verirdiniz?” sorusuna yüzde 40,3’ü “HDP”, yüzde 18’i “AKP”, yüzde 10,2’si “Oy Kullanmayacağım”, yüzde 8,7’si “Kararsızım”,  yüzde 5,8’i ise “CHP” cevabını verdi.  Yanıtlara göre en büyük oy düşüşün 7,9 puan farkla AKP de olurken, HDP’nin önemli ölçüde oyunu koruduğu, CHP’nin ise 2,2’lik bir artış sağladığı görülüyor.

Editör: TE Bilişim