Gazeteemek-Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da referandum sonrası yapılan tartışmalara dahil oldu. 'Hayır' cephesinin 2019'daki seçimlerde birlikte hareket edeceğine dair iddialara değinen Kurtulmuş, "öyle bir çatı mümkün değildir" dedi. 


Kastamonu’da konuşan Kurtulmuş, referandumda kampanyalar o yönde yapılmasa bile aslında partilerin oylanmadığını, 18 maddelik anayasa değişikliğinin sandığa götürüldüğünü belirtip ‘Hayır’ diyenlerin bir araya gelmesinin mümkün olmadığını savundu.


......


‘Hayır’ kanadındaki ittifak çabalarını ‘suyu yokuşa sürmek’ olarak yorumlayan Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Dolayısıyla burada ‘Hayır diyenlerden bir parti oluşacak’ demek, elmalarla armutların hepsini aynı sepete koymak demektir. Biraz da kusura bakmayın, siyaset bilmemek demektir. Her seçimin kendi şartları vardır. Bu şartlar içerisinde Türkiye bir referandumla anayasa değişikliğine gitti. Belediye başkanı seçmedi, milletvekili seçmedi, cumhurbaşkanı seçmedi bu seçimde. Sadece kendisine sorulan bir soruya cevap verdi millet. Dolayısıyla bu cevaptan herkes gerektiği şekilde kendi dersini çıkarır ama buradan sanki bu yüzde 48,6, sanki bir partiye verilmiş bir oy gibi ya da yüzde 48,6 bir parti kurulmasını gerektiriyormuş gibi bir sonuç çıkarmanın yanlış olacağını ve bu hesapları yapanların da hesaplarının ellerinde kalacağını ifade etmek isterim.”


.....


Her seçimden sonra siyasi dalgalanmaların olabileceğini belirten başbakan yardımcısı, “Bu referandumdan sonra da böyle birtakım sözlerin ortaya çıkması mümkündür. Birbiriyle dünya görüşleri, siyaset algıları, Türkiye okumaları taban tabana zıt olan partilerin sadece ‘Hayır’ dediler diye bir araya gelip, ortak bir çatı oluşturmalarının mümkün olmadığı aşikardır” dedi.


......


“Su asla tabii akışının zıttında akmaz” diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Yüzde 51,4 de Türkiye’nin bu anlamda siyasetinin doğal yatağına, mecrasına girmiş olduğunu gösteriyor. Bundan sonra hep beraber bütün partiler, Türkiye’yi nasıl daha ileriye götürürüz, bunun hesaplarını yapacağız. Bu söylentiler, dedikodular da bir müddet sonra durulur diye düşünüyorum.”

Editör: TE Bilişim