Gazete Emek- 29 gündür açlık grevinde olan DTK Eş Başkanı Leyla Güven için Diyarbakır’da açıklama yapıldı. 

HDP, DBP, DTK, TJA, TUHAD FED ve Barış Anneleri’nin desteklediği açıklamayı HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran ve DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk okudu.

 Başaran, Güven’in durumuna dikkat çekerek “Açlık grevleri henüz kritik ve korkulan bir aşamaya ulaşmasan derhal çözüm için devreye girilmeli ve arkadaşlarımızın talepleri kabul edilmelidir” dedi.


Başaran açıklamasında şunları söyledi: İmralı’da Abdullah Öcalan’a yönelik başlayan mutlak tecridin derhal sonlanması için cezaevinde bulunan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven 29 gün önce açlık grevine başlamıştır. Güven’in, mutlak tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevi, Türkiye cezaevlerinde bulunan birçok tutsağın,HDP, DBP, DTK ve TJA’nın üyelerinin ve milletvekillerinin de katılımı ile devam etmektedir. Bu isyan ve çığlık büyüme, gelişme ve herkesi etkileyebilecek tehlikeli boyutlara ulaşma potansiyeline sahiptir. Leyla Güven’in öncülük ettiği, binlerce tutsak, siyasetçi ve aktivist tarafından sürdürülen bu isyanın ve haykırışın talebi en temel hukuk kurallarına uyulması ve tecridin sona ermesidir. Türkiye’nin kendi iç yasalarına, temel insan haklarına, imzacısı olduğu sözleşmelerden herhangi birine uyması ile gerçekleşebilecek insani ve haklı bir taleptir. 


Bu talep Türkiye’de insan haklarından, barıştan ve bir arada yaşamdan yana olan demokratik şahıs ve kurumların ortak talebidir. Açlık grevleri henüz kritik bir aşamaya ulaşmamış olması tüm taraflar için çözüm fırsatı sunmaktadır. Kritik aşamaya ve korkulan boyutlara ulaşmadan, bu haklı talebin kabul edilmesi hem tutsakların bedensel bütünlüğünün korunmasını sağlayacak, hem de Türkiye’nin toplumunun barış içinde bir arada yaşamasına katkıda bulunacaktır. 


Türkiye’de cezaevlerine ve dışarıya yayılan açlık grevleri, toplumsal barışa duyulan ihtiyacın manifestosudur. Bu nedenle, barış talebinin yanında yer alan tüm demokrasi güçlerini, tecridin kaldırılması ve barışın tesisi için harekete geçmeye, muhatapları ise bu eylemleri dikkate alarak bir arada yaşama dair talebin daha fazla zarar görmemesi adına duyarlı olmaya çağırıyoruz. 

Editör: TE Bilişim