Gazete Emek- Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, “Örgüt kurma ve yönetmek”, “örgüt üyesi olmak”, “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtmak”, “kanuna aykırı yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamalarıyla birleştirilen iddianamelerden oluşan davada, iddia makamı ceza istemiyle mütalaa verdi.

GÜVEN’İN 11 SUÇLAMADAN BERAATİ İSTENDİ

Güven’in katılmadığı, avukatları Serdar Çelebi ve Cemile Turhallı Balsak’ın hazır bulunduğu duruşmada, savcı Güven’in “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak”tan iki defa ayrı ayrı cezalandırılmasını, 11 suçlamadan ise beraatini istedi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre savcı mütalaasında, DTK’nin “PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın dört ayaklı paradigmasının üçüncü ayağını oluşturduğunu, KCK Türkiye Meclisini oluşturan yasama organı olduğunu, DTK’nin Kürt ulusal birliğini sağlamak amacıyla PKK/KCK ile bağlantılı olduğunu” ileri sürdü.

SAVCI CEZANIN EN ÜST SINIRDAN VERİLMESİNİ  TALEP ETTİ

Savcısı mütalaasında, duruşmada Leyla Güven’i tanımadığını beyan eden açık tanık Evindar Oruç’un daha önceki ifadelerini de ceza istemine dayanak yaptı.

Savcı, Güven’in “örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu” ve “örgütün üst düzey yöneticilerinden emir ve talimat aldığı”nı iddia ederek “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

Cezanın en üst sınırdan verilmesini talep eden savcı, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 53’üncü maddesinde belirtilen haklardan da yoksun bırakılmasını istedi.

İddia makamı ayrıca, Güven’in 2007 ve 2016 yıllarında yaptığı iki ayrı konuşmadan dolayı “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla ayrı ayrı 1 ila 5 yıl arasında değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını da talep etti.

Güven’in avukatlarının, mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamak üzere süre talebini yerinde bulan mahkeme, bir sonraki duruşmayı 21 Aralık’a erteledi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

Editör: TE Bilişim