Gazete Emek- TBMM Genel Kurulu, Libya tezkeresini görüşmek üzere Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı.

Oturumda Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşülüyor.

Görüşmenin başında CHP, usûle ilişkin itirazda bulundu. Şentop ise anayasanın 93’üncü maddesine göre toplantı çağrısını yaptığını söyledi.

Şentop, “Meclis’in toplantıya çağrılması konusunda salı günü üzerinde duruluyordu. Uygun olmayacağını ifade ettim. En uygun tarih 1 Ocak’tan sonra olur diye ifade ettim” diye konuştu.

TEZKEREDE NE VAR?

Tezkerede, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Libya’daki görev süresi, bir yıl olarak belirlendi. Libya’ya gönderilecek asker sayısı ve kapsamı, askerin hangi bölgede görev yapacağı ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

HDP'DEN TEPKİ

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları tepki göstererek, 'Meclis'in olağanüstü toplanmasını yadırgıyorum. İktidar partisi, burada ama bütçe görüşmelerinde onlardan bu kalabalığı göremedik' dedi.

ÇIRAY: HAYIR DİYECEĞİZ

İYİ Parti adına konuşan Aytun Çıray, “Mavi vatan mutabakatı Libya’ya asker gönderme karşılığında mı imzalandı? İYİ Parti olarak biz milli güvenliğimizi tehdit altında olmadığı bir yerde Mehmetçiklerimizin Rusya’dan Mısır’a, en önemlisi bu ülkelerin desteklediği General Hafter güçlerine kadar bir ittifakın açık hedefi haline getirilmesinden sorumlu olamayız ve bu tezkereye hayır diyeceğiz. Bugün sorumluluğumuz büyüktür. Bugün sorumluluğumuz Türk milletinin hukukuna olsun, sadece Allah’tan korkun” dedi.

Çıray’ın sözleri üzerine AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, İYİ Parti’nin kesin “Hayır” konuşması yaptığını belirtti, “Takdirleri ama bildiğim son 1.5 saattir bu karara geldiler. Çok da müzakere ettiler, insan neyi müzakere ettiler diye düşünüyor” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, talimatlandırma anlamına gelen sözleri kabul etmediklerini belirterek parti içinde demokrasinin gereği olarak müzakere ettiklerini söyledi. Tezkerenin önemine değinen Dervişoğlu, “tezkere kararını kısa sürede alanlar düşünsün” dedi.

Aytun Çıray da çok sayıda toplantının ardından kararın oy birliğiyle alındığını söyledi.

Partiler adına yapılacak konuşmalar sonrası oylamaya geçilecek.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim