Gazete Emek- İzmir Valiliği tarafından vekil olarak görevlendirilen İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, Menemen Belediye Meclisi’ni ikinci kez olağanüstü topladı.

“İYİ PARTİ MECLİS ÜYELERİ TOPLANTIYA KATILMADI”

CHP’den toplantıya sadece başkan vekili adayı Deniz Karakurt ve CHP İlçe Başkanı Turan Erdoğan katılırken, İYİ Partili meclis üyeleri meclis toplantısına katılmadı. AKP ve MHP’li meclis üyeleri ise toplantıya katıldı.

Bilim Kurulu üyesi 'normalleşme' tarihini duyurdu!

Toplantı yeter sayısı olan dörtte bir çoğunluğun sağlanmasının ardından gündemin tek maddesi olan başkan vekilliği için kura çekimine geçildi. AKP’nin adayı Aydın Pehlivan ve CHP’nin adayı Karakurt’un isimlerinin yazılı olduğu kağıtlar katlanarak siyah bez bir torbaya konuldu.

Vali Yardımcısı Doğan tarafından yapılan kura çekimi sonucu Aydın Pehlivan başkan vekili oldu.

NE OLMUŞTU?

* Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, 18 Kasım 2020 tarihinde kesin ihraç istemiyle CHP Disiplin Kurulu'na sevk edildikten iki gün sonra partisinden istifa etti. 23 Kasım 2020 günü Menemen Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen operasyon sonucunda Serdar Aksoy zimmet ve irtikap suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aksoy İçişleri Bakanlığı'nca görevinden uzaklaştırıldı.

*Menemen Belediye Meclisi başkan vekili seçimi için 1 Aralık 2020'de toplandı. CHP ve İYİ Parti üyelerinden oluşan Millet İttifakı Deniz Karakurt'u, AKP ve MHP üyelerinden oluşan Cumhur İttifakı Aydın Pehlivan'ı aday gösterdi. 15 CHP'li, 10 AKP'li, 3 İYİ Partili, 2 MHP'li ve 1 bağımsız olmak üzere 31 üyesi olan Menemen Belediye Meclisi'nde sandık kuruldu. Millet İttifakı'nın fire vermesi üzerine dördüncü tura kalan çekişmeli seçim beraberlikle sonuçlandı. Bu durumda kura çekimine gidildi. Kuradan Deniz Karakurt'un adı çıktı.

* AKP'li Aydın Pehlivan, kura çekiminin içi görünmeyen torba yerine cam sandıkta yapılmasının usule aykırı olduğu iddiasıyla İzmir 4. İdare Mahkemesi'ne başvurarak itirazda bulundu, seçimin yenilenmesini talep etti. Fakat, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, yargı sürecinin tamamlanmasını beklemeden kura çekiminin tekrarlanması kararını aldı.

HDP’li İmir: Annem yurtdışı yasağı nedeniyle bir yıldır Almanya’daki evine dönemiyor

* Millet İttifakı üyeleri kura çekiminin yapılacağı 4 Ocak 2021'deki meclis toplantısına katılmayarak boykot etti. Salt çoğunluğun sağlanamadığı meclis toplantısı 7 Ocak'a ertelendi. Bu toplantıda CHP kura çekiminin gündemden çıkarılmasını istedi ve önerge oy çokluğuyla kabul edildi. Kura 12 Ocak'a ertelendi. Millet İttifakı üyelerinin protestosu sonucu yine salt çoğunluk sağlanamadı.

* Görevlendirilen İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, olağanüstü toplantının 13 Ocak'ta yapılacağını ve üye sayısının 4'te 1 oranında katılım halinde kura çekiminin gerçekleşeceğini bildirdi. 13 Ocak 2021'deki meclis toplantısında Cumhur İttifakı tam kadro yerini alırken, Millet İttifakı'ndan sadece Deniz Karakurt, Ali Yılmaz ve Mehmet Karabiniş katıldı. Kura çekiminde bu defa siyah renkli torba kullanıldı. Adayların isimleri A4 kağıdına yazılarak torbanın içine atıldı. Vali Yardımcısı Hulusi Doğan gömleğinin kollarını sıvayarak torbadan bir kağıt seçti. Kuradan Aydın Pehlivan'ın adı çıktı ve böylece Menemen Belediyesi yönetimi CHP'den AKP'ye geçti.

* Yargı süreci ise devam ediyor. 

Kaynak: Diken

Editör: TE Bilişim