Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP), 3 Temmuz’da gerçekleştirdiği 5’inci Olağan Kongre sonrası ilk toplantısını gerçekleştiriyor. Parti Genel Merkezi’nin Ankara Balgat’ta bulunan ek binasında yapılan toplantıda, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve çalışma programı netleştirilecek. 

Toplantının açılış konuşmasını HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar yaptı. Sancar, “Bu kongre bizler açısından yeni dönemin güçlü bir inşa dönemi olması kararını da vurgulanmış ve herkese ilan edilmiştir. Şiarımız ortada, açık, bizler bu ülkenin çözüm gücüyüz, çözüm biziz, sözümüz var dedik. Ülke çoklu krizlerinden geçiyor, tarihinin en derin krizlerinin yaşandığı bir dönemdeyiz ama unutmayalım krizlerin en derin zamanı aynı zamanda çözüm imkanının da en fazla ortaya çıktığı zamanlardır. Yeter ki bu imkanları değerlendirecek örgütlü bir siyasi güç, kararlı ve tutarlı bir alternatifi bir çözüm programı ortaya konulabilsin. HDP tam da bu çoklu krizlere karşı ülkede bütün sorunların çözüm olma iddiasıyla yoluna devam ediyor. Kongremizin bize verdiği en önemli görev de budur, direnmek bizim işimiz” ifadelerini kullandı.

"ÜLKENİN ÇÖZÜM PARTİSİYİZ ANAHTAR GÜCÜYÜZ"

Sancar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Kobanê kumpas davası, kapatma davası, çeşitli saldırılar yarın duruşması görülecek Deniz Poyraz arkadaşımızın katledilmesi gibi hain saldırılar bizi bu yoldan alıkoyamaz. Bizler hem siyasal programı olarak hem de sahip olduğu halk desteği ve gücü dolayısıyla bu ülkenin çözüm partisiyiz anahtar gücüyüz. Anahtar gücün sadece sayıyla, oy oranıyla ile ilgili olmadığını defalarca belirttik. Evet, sayısal gücümüz önemlidir çünkü bu kadar kuşatmaya ve saldırıya rağmen halkın desteğini almaya devam ediyorsak yürüdüğümüz yol doğrudur. Eksiklerimizin vardır, yaptıklarımızın sonuçlarını almak konusunda bazı aksamalar yaşıyoruzdur, hatalarımız da oluyordur ama yürüdüğümüz yol esasta doğrudur. Esasta doğru olduğuna göre şimdi hep birlikte oturup tartışma ve somut bir program ve faaliyet planına dökme zamanıdır. Önümüzdeki dönem, özellikle bu yılın sonuna kadar geçecek 6 ay pek çok konuda tablonun berraklaşması ile ilgili işaretlerin ve gelişmelerin artacağı bir dönemdir. Bizler bu döneme en güçlü ve en kararlı şekilde hazırlanmak zorundayız. İşte sizler PM’ye yeni seçilen ve yeniden seçilen yoldaşlarımız bu tarihi sorumlulukla karşı karşıyadır. Çözüm biziz, sorunların tamamına çözüm programı sunacak birikimimiz var ve bu çözümleri hayata geçirecek kararlılığımız var"

"HDP’NİN YER ALMAYACAĞI HERHANGİ BİR DENKLEM ÜLKEYİ YENİ BİR BAŞLANGICA TAŞIYAMAZ"

"HDP’nin yer almayacağı herhangi bir denklem ve senaryo bu ülkeyi yeni bir başlangıca taşıyamaz. Sadece yüz yıldır devam eden çoğu zaman çöküşlerle noktalanan kanlı ve kirli kısır döngünün yeniden üretilmesini sağlar. Bu kanlı ve kirli kısır döngüyü kırma kararlılığındayız bunu hem siyasal programımızla ve güçlü halk desteği ile gerçekleştireceğiz.” 

"Cumhuriyetin 2’nci yüzyılına girerken bunu gerçekleştirecek güç buradadır HDP’dir, HDP fikriyatındadır. HDP’nin inşa etmeye çalıştığı, bunun için büyük emek sarf ettiği demokrasi ittifakındadır. Önümüzü açacak sorunlardan, krizlerden çıkışın yolunu açacak şey tam da bu büyük ve kapsamlı demokrasi ittifakını kurmaktan geçiyor. Bu ittifakı ilmek ilmek kuruyoruz. İttifak sadece belli partilerle sınırlı bir birliktelik değil, kastettiğimiz demokrasi ittifakı bu ülkede haksızlıklara, adaletsizliklere, zulme ve sömürüye karşı en geniş kesimleri bir araya getirmektir. Şüphesiz seçimler de geliyor. Seçimlerde bu ittifakın gücünü sandıkta, parlamentoya ve ülkenin yönetimine yansıtmakta bizim boynumuzun borcudur. Bunu gerçekleştirebilecek birikimimiz, irademiz var. Bunu sağlayacak olan en önemli şey; halk ile sürekli ve her alanda temas kurmak toplumun bütün kesimleriyle diyalog yollarını arama ve demokratik siyaseti güçlendirmektir. Sorunların çözüm yolu budur. Kürt sorunu başta olmak üzere her türlü sorunumuzu ancak demokratik siyaset zemininde kurabiliriz."

"SAVAŞ PLANLARINA, KAOS SENARYOLARINA KARŞI UYANIK OLALIM"

"Önümüzdeki dönem iktidarın kaybetme paniği ile çeşitli tehlikeli senaryolara başvurma ihtimalinin de çok yüksek olduğu bir dönemdir. Bir yandan savaş senaryoları hazırlanıyor hatta senaryodan öte plan aşamasına geçmiş savaş hazırlıkları söz konusu. Suriye’ye özellikle Rojava’ya yönelik bir işgal saldırısı gündemde ama sadece o değil Kürtlerin her alanda kazanımlarına yönelik saldırılar da yine bu iktidarın varlığını sürdürmesinin en önemli yolu olarak görülüyor. Bizler demokrasi ittifakını her alanda savaş planlarına karşı bir barış ittifakı olarak kurmak zorundayız. Öte yandan kaos planlarıyla halkı yıldırmak ve halkın iradesini bir rehin alma planı da görünüyor. Kaos planlarını da boşa çıkaracak en önemli şey bizlerin kararlı bir demokrasi mücadelesini en geniş kesimlerle kurmamızdan geçiyor. Bütün toplumsal demokrasi güçlerine ve muhalefete buradan uyarıda bulunuyoruz; savaş planlarına, kaos senaryolarına karşı uyanık olalım. Bunları hep birlikte boşa çıkaracak ortak iradeyi gösterelim."

"Aksine bu ülke yine felaketlerin girdabında yuvarlanmaya devam edecek, faturayı bu ülkenin yoksul hakları ödemek zorunda kalacak. Biz faturayı yoksul halklara, emekçilere ezilenlere değil, sömürü düzeninden beslenenlere, düşmanlık nefret ve kin siyasetinden medet umanlara kesmek zorundayız. Bizler o faturayı onlara ödeteceğiz"

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerini de belirledi.

29 KİŞİLİK LİSTE

HDP’nin yeni dönem 29 kişilik MYK üyeleri şu isimlerden oluştu:

“Cihan Aydın, Dersim Dağ, Naci Sönmez, Ömer Öcalan, Doğan Erbaş, Özlem Gündüz, Ebru Günay, Pero Dundar, Elif Bulut, Rıdvan Turan, Emirali Türkmen, Samet Mengüç, Feleknas Uca, Serhat Eren, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sultan Özcan, Hatice Akdağ, Şaziye Köse, Hişyar Özsoy, Tayip Temel, İdil Uğurlu, Tülay Hatimoğulları, Mahfuz Güleryüz, Tuncer Bakırhan, Mehmet Rüştü Tiryaki, Turgut Öker, Murat Çepni, Turkut Çatar ve Musa Piroğlu.”

HDP MYK’YE YENİ GİREN İSİMLER

HDP MYK’ye yeni giren isimler, “Cihan Aydın, Dersim Dağ, Ömer Öcalan, Pero Dundar, Elif Bulut, Rıdvan Turan, Emirali Türkmen, Serhat Eren, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Hatice Akdağ, Hişyar Özsoy, İdil Uğurlu, Mehmet Rüştü Tiryaki, Turgut Öker ve Murat Çepni olurken ikinci dönemde MYK’de yeniden yer alan isimler ise şu şekilde sıralandı:

“Naci Sönmez, Samet Mengüç, Feleknas Uca, Ebru Günay, Özlem Gündüz, Doğan Erbaş, Sultan Özcan, Şaziye Köse, Tayip Temel, Tülay Hatimoğulları, Turkut Çatar, Musa Piroğlu, Mahfuz Güleryüz ve Tuncer Bakırhan ise, yeniden MYK’de yer alan isimler oldu.

HDP MYK’de görevlendirmeler ise yarın (18 Temmuz) yapılacak toplantının ardından belirlenecek. 



 

Editör: TE Bilişim