Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul’da bulunan evinde gerçekleştirdiği canlı yayınla gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Buldan, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısını canlı yayınlarla yaptıklarını ve devam eden toplantı arasında açıklamalarda bulunduğunu belirterek, toplantıda koronavirüs salgınına karşı neler yapılması gerektiğini, salgına karşı mücadelede hükümetin yetersizlikleri ile Meclis’te tartışılan infaz yasını ele aldıkları bilgisini paylaştı.
 
HELİN BÖLEK'İN ÖLÜMÜ
 
Konuşmasına ölüm orucunda yaşamını yitiren Grup Yorum Üyesi Helin Bölek’i anarak başlayan Buldan, “Helin ve Grup Yorum üyeleri sadece şarkılarını ve türkülerini serbestçe söylemek için açlık grevi eylemini ölüm orucuna dönüştürdü. Helin yaşama gözlerini kapattı. Bu ölümden iktidarı sorumlu tutuyoruz. Helin ve arkadaşlarının talepleri yerine getirilmeyecek talepler değildi. Grup Yorum üyelerine böylesi bir baskıyı reva görenler Helin’in ölümüne neden olanlardır. Grup Yorum’a ve Helin’in ailesine başsağlığı diliyorum” dedi.
 
‘EVDE KAL’ İÇİN GÜVENCE VERİLMELİ'
 
Buldan, koronavirüsün Türkiye’de de hem vaka hem de ölü sayısının yükseldiğine dikkati çekerek, bu süreçte ülkeler arası dayanışmanın önemine değindi. Daha sıkı önlemler alınması gerektiğinin altını çizen Buldan, “Bugüne kadar yapılanların çok yeterli olmadığını, insanların hala caddelerde dolaştığını belirtmek istiyoruz. HDP olarak evde kalın çağrısını tekrar etmek istiyoruz. Türkiye’de yaşam durmalı, hükümet topluma bu güvenceyi vermelidir. Bu konuda Avrupa ülkeleri örnek alınmalıdır” uyarısında bulundu. 
 
‘HÜKÜMET BİLDİĞİNİ OKUYOR’
 
Meclis’te görüşülen infaz yasasına ilişkin konuşmasını sürdüren Buldan, çıkarılan yasaya dair muhalefetin düşüncelerinin alındığını ancak hiçbir şekilde yasaya yansıtılmamasına tepki gösterdi. “Hükümet kendi bildiğini okuyor” diyen Buldan, “Bu yasa tüm cezaevlerinin boşaltılması gereken bir yasa haline gelmelidir. Görüşlerini ve düşüncelerini ifade ettikleri için binlerce insan cezaevlerinde.  Bu insanların ölüme terk edilmemesi cezaevlerinin ölüm mekanı olmaktan çıkarılması için bu tasarının eşit olması ve tüm mahpusları kapsaması acildir, elzemdir. Bu yasa komisyondan taslak olarak bize getirilen haliyle çıktı ve bu şekilde Genel Kurula getirilecektir” diye konuştu. 
 
CEZAEVLERİ İÇİN ÇAĞRI 
 
Yasanın halen değişme imkanı olduğunu söyleyen Buldan, tüm tutuklu ve hükümlüleri kapsayacak bir yasanın çıkarılması için herkesin vicdani muhasebe yapması gerektiğini ifade etti. Aksi durumda cezaevlerinde yaşayan ölümlerden herkesin sorumlu olduğunu dile getiren Buldan, “Hiçbir ayrım yapılmadan tüm cezaevleri boşaltılmalıdır” sözlerini yineledi. Buldan, tutuklu ailelerin kaygılarını da paylaşarak, “Milyonların gözü kulağı Salı günü Genel Kurul’a gelecek infaz yasasındadır. Tüm toplumu kapsayacak, vicdanını rahatlatacak, adli ve siyasi tutukluları kapsayacak düzenlemeye ihtiyaç vardır. Cezaevlerinin birer karantina merkezi haline getirilmesini HDP olarak öneriyoruz” çağrısında bulundu.
 
‘İMRALI’DAN SES VEYA GÖRÜNTÜ VERİLMELİ’
 
Yapılan çağrıların dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Buldan, dikkati PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kaldığı İmralı F Tipi Kapalı Cezaevi’ne çekti. Buldan, “İmralı Cezaevi’nde sadece Sayın Öcalan değil, başka hükümlükler de kalmaktadır. Sayın Öcalan da risk grubundadır. Dolayısıyla İmralı Cezaevi’nden de bir sesin, bir görüntünün Türkiye toplumuna mutlaka ulaşması gerekiyor. Telefon hakkını Sayın Öcalan’da kullanmalı. İmralı Cezaevi’ne bağımsız bir sağlık heyetinin gitmesi oldukça önemlidir” diye konuştu 
 
‘DAYANIŞMA VE BİRLİK KAMPANYASIDIR’
 
Koronavirüs salgınına karşı yeni bir dayanışma kampanyası olan “Kardeş Aile Kampanyası” örgütlediklerini duyuran Buldan, bu kampanyayla birlikte ihtiyaç sahibi olan her insan ve her kesime ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Buldan, bugünden itibaren kampanyanın startını verdiklerini aktararak, bunun bir dayanışma ve birlikte olma kampanyası olduğunu söyledi. Buldan, “Bizler paylaşıyoruz, sizler de paylaşın” sloganıyla start verdikleri kampanyada, herkesin kendi binasında, mahallesinde paylaşım içerisinde olmasını isteyerek, böylesi süreçlerde dayanışmanın elzem olduğuna işaret etti.

‘DAYANIŞMA ZOR GÜNLERİ AŞACAK’
 
Buldan, kampanyayı partisinin belediyeleri üzerinden yürütüleceği bilgisini vererek, “Yalnız değilsiniz, umutsuz değilsiniz, HDP sizlerin yanında. Farklı kurumlarımızla, halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Bu dayanışmayı büyütmenin, bu dayanışma ile birlikte bu zor günleri aşacağımızın inancını yürekten paylaşıyorum. Bu günler de geçecek. Sağlıklı günlerin yakında ulaşacağı umuduyla” şeklinde konuştu. 

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim