Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP), 28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboski Köyü’nde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bombardımanı 34 sivilin yaşamını yitirdiği katliamın aydınlatılması ve sorumlularının ortaya çıkarılması için Meclis araştırması istedi. Genel Kurul’da oylamaya sunulan önergenin gerekçesinde, katliamın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen katliamda sorumluluğu olan asker, bürokrat, sivil veya siyasetçiler hakkında tek bir soruşturma açılmadığı belirtildi.

‘FAİLLER SÜREKLİ KORUNDU’

Faillerin sürekli korunduğuna dikkat çekilen önergede, dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in bombardıman emrini Ankara’da Hava Kuvvetleri’nde komutanların verdiği yönündeki açıklaması hatırlatılarak, “Katliamla ilgili hukuki süreç başlatılmış, ancak gizlilik kararıyla soruşturması yürütülen dosya daha sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca görevsizlik kararı verilerek Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’na gönderilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı da 06.01.2014 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermiştir” denildi.

“HAK MÜCADELESİ VEREN AİLELERE DEFALARCA SORUŞTURMA AÇILDI”

Meclis’te tüm partilerin önerisiyle açılan araştırma komisyonunda ortaya çıkarılması gereken “Harekâtı hangi otorite düzenledi?” ve “Vur emrini kim verdi?” sorularına cevap verilmediği belirtildi. Önergede, “Komisyon raporu, katliamı bir yana bırakıp kaçakçılıkla mücadeleye yönelik güvenlik tavsiyeleriyle dolu bir sonuç bölümüyle bitirilmiştir” ifadelerine yer verildi. Daha sonra hayatını kaybedenler tarafından verilen hukuk mücadelesinin de sonuçsuz kaldığına değinilerek, “İnsan hakları kurumlarının, siyasi partilerin, emek ve demokrasi güçlerinin, anne babaların, ailelerin ‘sorumlular bulunsun ve yargılansın’ çığlıkları karşılıksız bırakılmış, katliamın yaşandığı tarihten bugüne katliamın siyasi ve askeri sorumlularının yargılanması yerine ölen çocukları için hak mücadelesi veren Roboski’li ailelere defalarca soruşturma açılmış, cezalar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

YÜZLEŞME VURGUSU

Roboski ile yüzleşilmesi gerektiği vurgulanan önergede, şunlar kaydedildi: “Kurulacak bir komisyon, Roboski’li ailelerin acısını unutturmayacak, ancak hafifletecektir. O yüzden hakikatlerin ortaya çıkarılması, katliam emrini veren ve uygulayan askeri-siyasi tüm sorumlularının bulunması ve yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması kalıcı, adil ve onarıcı bir adalet anlayışının yerleşmesine hizmet edecektir.”

Önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: TE Bilişim