Gazete Emek- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen "Kobanê soruşturması" kapsamında haklarında tutuklama kararı verilen, aralarında HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da olduğu 26 siyasetçinin dosyaları üzerinden tutukluluk incelemesi yapıldı.

 ‘’TUTUKLULUĞUN DEVAMI YÖNÜNDE KARAR VERİLDİ’’

Yüksekdağ ve Demirtaş ile birlikte tutuklu olan DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, HDP eski milletvekili Aysel Tuğluk ile Nezir Çakan'ın tutukluluk incelemesi Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapıldı.

Mahkeme, "Tutuklananlar lehine gelişen bir durum olmadığı, üzerine atılan suçların vasfı ve mahiyeti, delil durumu, soruşturmanın sonuçlanmamış olması ve delillerin karartılması ihtimalleri" olduğu iddiasıyla tutukluluğun devamı yönünde karar verdi.

AVUKATLARI TARAFINDAN YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

Siyasetçilerin tutukluluğuna ilişkin avukatları tarafından yapılan itiraz da Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından, aynı gerekçelerle reddedildi.

NE OLMUŞTU?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 6-8 Ekim 2014 Kobanê eylemleri gerekçeleriyle başlattığı soruşturma kapsamında 25 Eylül tarihinde aralarında Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP eski milletvekili Ayla Akat Ata, İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, DBP eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna ve HDP'nin 2014 yılı Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) yer alan isimlerin de olduğu 20 siyasetçi gözaltına alınarak, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'ne getirilmişti. 8 günlük gözaltının ardından siyasetçilerden 17'si 2 Ekim'de çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak  cezaevine gönderildi.

Siyasetçilerden Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Gülfer Akkaya ‘adli kontrol' şartıyla serbest bırakılmıştı.

Başka dosyalardan tutuklu olan Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Nezir Çakan hakkında bir kez daha tutuklama kararı verilmişti. Zaten tutuklu olan Gülser Yıldırım'a ev hapsi verilmişti.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan, yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk de "yurtdışı çıkış yasağı" kararıyla serbest bırakılmıştı.

Kaynak: ETHA

Editör: TE Bilişim