Gazete Emek- Sezai Temelli, önceki dönem eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın dün akşam yeniden tutuklanmasına sert tepki gösterdi. Temelli, “Türkiye’de siyaseti konuşmak, artık siyasi darbeleri, siyasi komploları konuşmak anlamına geliyor. Dün yine bir siyasi komplo ile karşı karşıya kaldık. Türk yargı sisteminin utanılacak bir sayfasına daha tanıklık ettik” dedi. 

Yüksekdağ ve Demirtaş dahil 13 milletvekilinin gözaltına alındığı 4 Kasım 2016 darbesini hatırlatan Temelli, eski milletvekillerinin uydurulmuş fezlekelerle yargılamalarının sürdüğünü söyledi.

Temelli, “Aslında arkadaşlarımıza karşı devletin nasıl suç işlediğine tanıklık ediyoruz. Arkadaşlarımızın bir suçu yok, demokrasi barış adalet sevdaları var ve diz çökmez bir şekilde mücadelelerini vermeye devam ediyorlar. Bu mücadeleden yılmayacağız, geri adım atmayacağız. Devlet kendi yasasını tanımaz hale gelmiştir. Ortadaki durum zorbalıktır, artık düşman hukukunu bile aşmış zorba hukuku ile karşı karşıyayız” diye konuştu. 

Tahliye edilmesi gereken Demirtaş’ın tutuklandığını belirten Temelli, “Hiçbir hukukçu bunu tarif edemez. Vicdan sahibi, ahlak sahibi herkes bu karara karşı çıkmalıdır. Buna hep beraber dur demezsek bu vicdansızlık devam edecek” dedi. 

6-8 EKİM’İN FAİLİ DEVLETTİR

Yüksekdağ ve Demirtaş hakkındaki suçlamanın zaten 3 yıldır yargılandıkları 6-8 Ekim olayları olduğunu ve Demirtaş’ın bu dosyadan tahliye edildiğini hatırlatan Temelli, şöyle devam etti: “Ortada bir suç varsa faili bizzat devlettir. Bize Yasin Börü’den bahsediliyor. Ona da sahip çıktık, nasıl öldürüldüğünü araştırılmasını bizzat biz istedik. Meclis’te araştırma önergelerini reddeden sizdiniz. O suçun açığa çıkmasından korkuyordunuz.” 

TALİMATLI YARGI

AİHM kararını beklediklerini ve her gecikmenin yeni mağduriyetlere, yeni siyasi komplolara yol açtığını kaydeden Temelli, dün akşam yaşananların yargının ne hale geldiğinin fotoğrafı olduğunu söyledi. Temelli, “Talimatlı bir yargı. Evet, talimatla çalışıyor. Biz inanıyoruz, bu ülkede ahlaklı, onurlu yargıçlar var. Eninde sonunda adaleti sağlayacak bir irade ortaya çıkacaktır. Bugün talimatla hareket edenler de mutlaka adil bir yargılama düzeninde hesap verecekler. Bunca adaletsizliğin hesabını mutlaka soracağız” diye konuştu. 

Temelli, şöyle devam etti: “Dün gece bu rezalet yaşanırken yargı paketi konuşulmaya başlandı. Şu an yargının acil olarak ihtiyaç duyduğu hiçbir şey yok içinde. Avukatlara yeşil pasaport vereceklermiş. Bu mudur yargının sorunu? Yargılama sürecini kısaltacak, seri yargılama yapacaklarmış. Yargı anlayışı böyle kurgulanabilir mi? Sadece göz boyamaya yönelik bir hamle. Tüm partilere götüreceğiz, HDP’ye götürmeyeceğiz diyorlar. Neden? Çıkmış bir vekilleri açıklama yapıyor. Sen milletin vekili isen o mecliste olmanın sorumluğu ile hareket etmez zorunda değil misin? Ama sen milletvekili değilsin çantacısın, nereyi adres gösterirlerse talimatla oraya gidersin. Talimatlı yargı, talimatlı sanatçı, talimatlı milletvekili… Bu talimatlı sistem cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir.” 

Temelli, hükümeti yargı reformu konusunda ciddiyete davet ederken, “Onlar bizim kapımızı çalmasa da biz çalışmalarımızı mecliste yapacağız” dedi. 

Yargının mevcut durumunun müsebbibinin Cumhurbaşkanı olduğunu ifade eden Temelli, yargı reformu konusunda parlamento içindeki ve dışındaki siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve toplumun tüm kesimlerinin irade ortaya koyması ve adım atması gerektiğini dile getirdi. 

OYUNU ANNELERİMİZLE BİRLİKTE BOZACAĞIZ

“Bizim kapımıza gelmiyorlar derken, aslında Diyarbakır il örgütü önüne geliyorlar” diyen Temelli, şöyle devam etti: “Kendisine İçişleri Bakanı diyen zat gelmiş orada hiç yüzü kızarmadan annelerin duygusunu sömürüyor. O anneler tabi bize gelecek. Bütün anneler bize gelecek. Cumartesi anneleri, barış anneleri, şehit anneler tabi ki HDP’ye gelecek. Size gelecek halleri yok ya. Siz savaştan başka bir şey konuşmayan bir partisiniz. O yüzden hiçbir anne sizin kapınızı çalmaz. Siz 17 yıldır bu ülkeye acı verdiniz. Birçok annenin yüreğine acı saldınız. Bu iktidarın yönetemediği her yerde HDP nasıl bir yönetimle bu sorunların aşılacağını çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Siz de bunu bildiğiniz için olmadık senaryolarla HDP’yi düşmanlaştırmak üzerinden siyaset yapmaya devam ediyorsunuz. Bu oyunu hep birlikte bozacağız. Anneler üzerinden ortaya koyduğunuz oyunu annelerimizle birlikte bozacağız.”

Temelli, İçişleri Bakanı bizim kapımıza geleceğine sorumluluklarını yerine getirsin, mesela Suruç’a gitsinler, Emine Şenyaşar’a gitsinler. Oradaki suçun failleriyle uğraşsınlar” diye ekledi.  

DEMOKRASİ İTTİFAKI İKTİDAR TAHAYYÜLÜDÜR

Bu ülkenin yeni bir hukuk düzenine, yeni bir sisteme ihtiyacı olduğunu dile getiren Temelli, şunları söyledi: “Şimdi bunu tartışma zamanı. Bir anayasa zemini yaratacağız. Tüm toplumsal muhalefet ile birlikte bu stratejiyi bir tahayyüle dönüştüreceğiz. Bu tahayyül geleceğin iktidar tahayyülüdür. Demokrasi ittifakı dediğimiz şey geleceğin iktidar tahayyülüdür. Bu iktidar gidecek, halkın iktidarı demokrasi ittifakında buluşanların, emekçilerin, kadınların iktidarı bu ülkeye gelecek.” 

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim