Gazete Emek- CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 1994’te gözaltında kaybedilen üniversite öğrencisi İsmail Bahçeci ile 1996’da Şırnak Güçlükonak’ta 11 kişinin öldürülmesine ilişkin soruşturmanın akıbetini iki ayrı önergeyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Ayrıca Tanrıkulu önergelerinde, kayıplara ilişkin ne gibi çalışmalar yapıldığına ve buna ilişkin AİHM’e kaç başvuru yapıldığının sorularına da yer verdi.

Oktay adına soru önergesini cevaplayan Adalet Bakanı Gül, şöyle dedi: Gizli olarak yürütülen ve yargısal faaliyet kapsamında kalan soruşturma aşamasında ne tür işlemler yapıldığına dair Bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır.

‘’GÜÇLÜKONAK SORUŞTURMASI HALA DEVAM EDİYOR’’

Ayrıca Güçlükonak’ta 11 köylünün öldürülmesine ilişkin soruşturmanın etkin yürütülmemesinin gerekçesini de soran Tanrıkulu’na yalnızca ‘’Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma hâlâ devam ediyor’’ yanıtı verildi. Öte yandan Gül, kayıp yakınlarına ilişkin ne gibi çalışmalar yürütüldüğüne ilişkin yöneltilen soruya ise cevap vermedi.

‘’DEVLETİN GÖZÜ KÖR OLMUŞ GÖRMEZ, KULAKLARI SAĞIRDIR DUYMAZ’’

Cumartesi Anneleri ise eylemlerinin 821’inci haftasında 1994’te öldürülen ve Halkın Emek Partisi (HEP) Ankara İl Başkanlığı’nı yapan Avukat Faik Candan’ın faillerini cezalandırılmasını istedi. Candan’ın amcası İbrahim Candan, “İbrahim kontrgerilla tarafından 8 gün sorgulandıktan sonra Mehmet Ağar’ın adamlarına teslim ediliyor ve sonra Ağar’ın adamları tarafından katlediliyor. Ailesi olarak tüm yasal yolları denedik. Türkiye devletinin gözleri kör olmuş görmez, kulakları sağırdır duymaz’’ dedi.

Kaynak: BirGün

Editör: TE Bilişim